Hyppää sisältöön

Macron ja Putin yhteisen puhelun jälkeen: atomijärjestön tarkastajien vierailtava Zaporižžjan ydinvoimalassa

Venäjää IAEA:ssa edustavan Mihail Uljanovin mukaan tarkastajien vierailu saattaisi toteutua syyskuun alkupuolella.

Perjantaina otetussa satelliittikuvassa Zaporižžjan ydinvoimalasta ei näy uusia jälkiä tulituksesta. Kuva: Maxar Technologies / EPA

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mielestä Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) tarkastajien pitäisi vierailla Zaporižžjan ydinvoimalassa niin pian kuin mahdollista. Näin kertoi Kreml perjantaina presidenttien käymän puhelinkeskustelun jälkeen.

Erillisessä lausunnossa Ranskan presidentin kanslia sanoi Macronin kannattaneen IAEA:n tarkastajien lähettämistä ydinvoimalaan niiden ehtojen mukaisesti, jotka YK ja Ukraina ovat hyväksyneet.

Ranskan mukaan Putin on suostunut siihen, että tarkastajat matkustavat voimalaan Ukrainan kautta.

Perjantainen puhelinkeskustelu Putinin ja Macronin välillä oli ensimmäinen lähes kolmeen kuukauteen. Presidenttien on määrä keskustella aiheesta jälleen tulevina päivinä.

IAEA:ssa Venäjän edustajana toimivan Mihail Uljanovin mukaan asiasta keskustellaan parhaillaan IAEA:n sihteeristön kanssa, kertoi Britannian yleisradio BBC (siirryt toiseen palveluun).

Uljanov sanoi, että ensi viikolla jatketaan neuvotteluja muun muassa tarkastajien lukumäärästä. Uljanovin mukaan tarkastajien vierailu saattaisi toteutua syyskuun alkupuolella.

Viime viikkoina voimalan alueelle on kohdistunut useita iskuja, joista Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan. Tilanne on herättänyt pelkoja mahdollisesta ydinonnettomuudesta.

Venäjä ei ole suostunut ydinvoimalan demilitarisoimiseen

Venäjä on kieltäytynyt kansainvälisistä vaatimuksista demilitarisoida Zaporižžjan ydinvoimala. Ukrainan ydinvoimayhtiö Energoatomin ja Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjä on sen sijaan valmistautunut järjestämään ydinvoimalalla laajamittaisen "provokaation".

Tällä viikolla sekä Ukraina että Venäjä ovat syyttäneet toisiaan provokaatioiden valmistelusta laitoksessa.

Ydinvoimalan vapauttamista venäläisistä joukoista on vaatinut muun muassa Ukrainassa vieraileva YK:n pääsihteeri António Guterres.

BBC:n mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on luvannut keskustella Zaporižžjan ydinvoimalan turvallisuustilanteesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.