Hyppää sisältöön

Taloyhtiöt merkittävässä roolissa energian säästämisessä – "Yhtiökokousten koolle kutsumista kannattaa harkita"

Erityisesti kerrostaloasunnoissa on usein suosituksia korkeampi lämpötila, ja sitä laskemalla voidaan saada aikaan jopa satojen eurojen vuotuiset säästöt asuntoa kohti.

Lämpötilan lasku, sekä asunnoissa että yleisissä tiloissa, on tehokkain keino laskea taloyhtiöiden energiakustannuksia. Kuva: Andriy Popov / AOP

Energian hintojen nousu on herättänyt vähitellen myös taloyhtiöt pohtimaan keinoja kulutuksen laskuun. Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia kertoo, että hienovaraista varautumista on jo ollut näkyvissä.

– Veikkaisin, että tämä on asia, joka tulee olemaan tapetilla viimeistään talvella. Jos ei ole osattu varautua, niin yhtäkkiä se onkin se kustannusten nousu, jonka myötä se tulee keskusteluun.

Haltia suositteleekin taloyhtiöitä varautumaan energiakustannusten nousuun ajoissa ja harkitsemaan yhtiökokouksen koolle kutsumista.

– Eli halutaanko nostaa vastikkeita vai onko valmiutta nimenomaan etsiä niitä säästökohteita, esimerkiksi lämmityksestä.

Lämmityksestä saatavissa suurimmat säästöt

Lämpötilan lasku, sekä asunnoissa että yleisissä tiloissa, onkin ehdottomasti tehokkain keino laskea taloyhtiöiden energiakustannuksia, kertoo valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski. Sen avulla voidaan saada aikaan jopa satojen eurojen vuosittaiset säästöt asuntoa kohti.

Lisäksi erityisesti kerrostaloasunnoissa lämpötila on hänen mukaansa usein korkeampi kuin suositeltu 20-22 astetta, eli varaa laskuun on.

Kiinteistöliiton Haltia huomauttaa, että periaatteessa taloyhtiön hallitus voi päättää itsenäisesti lämpötilan hienovaraisesta säädöstä, mutta jos halutaan tehdä merkittävämpi, esimerkiksi asteen tai parin lasku, siitä kannattaa päättää yhtiökokoustasolla.

Lämpimän veden kulutusta hillitään neuvonnalla

Toiseksi suurin energiakulu taloyhtiöissä on lämmin käyttövesi.

Taloyhtiöiden tasolla keinot vähentää lämpimän veden käyttöä ovat hyvin rajalliset. Käytännössä asukkaita voidaan pääasiassa vain neuvoa ja kannustaa.

Kolmanneksi suurin energiakulu on taloyhtiötasoinen sähkönkulutus eli esimerkiksi valaistus, saunat ja kylmäkellarit. Niissä vähennysmahdollisuudet ovat kuitenkin pääosin varsin pienet, vaikkakin vaihtelua yhtiöiden välillä on.

Kiinteistöliiton Haltia sanoo, että esimerkiksi saunojen ja muiden yhteistilojen käyttömaksujen lähtökohta on, että niillä katetaan vähintään tilojen käytöstä aiheutuvat juoksevat kulut. Jos maksuja halutaan energiakustannusten noustessa selvästi nostaa, hän suosittelee viemään tämänkin asian herkästi yhtiökokouksen päätettäväksi.

Lue myös:

Asukkaita voi odottaa inhottava joululahja: Näin paljon taloyhtiöiden vastikkeet nousevat arviolta tänä vuonna