Hyppää sisältöön

Ennätysheikko euro ruoskii inflaatiota lisälaukalle – tuontihinnat nousevat, kaukomatkailu kallistuu

Euron arvo Yhdysvaltain dollaria vastaan on laskenut yli vuoden ja on nyt pudonnut alimmalle tasolleen 20 vuoteen. Yhdellä eurolla saa noin yhden dollarin.

Lomamatkailu euroalueen ulkopuolelle kallistuu, kun eurovaluutta heikkenee. Kuvituskuvassa Helsinki-Vantaan lentokenttä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Ennätysalhaiseen arvoon pudonnut euro vauhdittaa inflaatiota ja tietää kuluttajille kallistuvia hintoja.

Euron arvo Yhdysvaltain dollaria vastaan on laskenut yli vuoden ja on nyt pudonnut alimmalle tasolleen 20 vuoteen. Yhdellä eurolla saa noin yhden dollarin. Taustalla on muun muassa Eurooppaa koetteleva energiakriisi ja Ukrainan sota, mutta myös dollarin vahvistuminen.

Euron arvonlasku tietää kuluttajalle karuja aikoja. Euroalueen ulkopuolelta tuotavat hintavoituvat ja myös kaikki, jotka maailmankaupassa hinnoitellaan dollareissa.

– Sieltä tulee hyvin paljon raaka-aineita ja elintarvikkeita, kahvia ja teetä, appelsiineja ja banaaneita, öljyä ja tavaroita. Noin 30 prosenttia tavallisista kauppaostoksista tulee maailmalta eli hyvin merkittävä osa meidän kulutuskorista. Nämä kaikki kallistuvat, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Lomalle euroalueelle

Syyslomaa suunnittelevalle euron arvon lasku tietää sitä, että kaukomatkailu euroalueen ulkopuolelle kallistuu sitä mukaa, kun eurovaluutta heikkenee. Sen sijaan lomamatka euroalueen sisällä ei kallistu ainakaan valuuttakurssimuutosten takia. Esimerkiksi Espanja ja Kreikka ovat suosittuja euroalueen lomamaita.

– Lomaa kannattaa nyt suunnitella ennemmin Välimerelle kuin Kaukoitään, jossa kaikki on kalliimpaa, Amerikasta puhumattakaan. Yhdysvallat on erityisen kallis lähiaikoina, Kangasharju sanoo.

Aki Kangasharjun mukaan Yhdysvallat on näinä aikoina kallis matkailumaa euron heikon kurssikehityksen takia. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Vientifirmat hyötyvät

Kangasharjun mukaan heikosta eurosta hyötyvät lähinnä firmat, jotka vievät tuotteitaan euroalueen ulkopuolelle.

– Vientiyritykset tästä vähän hyötyvät. Vienti vetää paremmin ja kannattavuutta tulee enemmän. Silloin myös alihankintaketju pärjää ja luo työtä suomalaisille.

Muita plussia?

– Ei niitä paljon muita plussia olekaan, koska euron heikkeneminen tarkoittaa myös sitä, että Euroopalla menee huonosti ja kysyntä Euroopan sisäpuolella on heikkoa. Silloin vienti euroalueelle ei voi kehittyä kovin hyvin, koska esimerkiksi saksalaiset eivät enää kohta pysty ostamaan meiltä samalla tavalla tavaraa kuin aiemmin, Kangasharju kuvaa.

Ei tukiostoille

Suomessa on koko kuluva vuosi voihkittu kiihtyvää inflaatiota. Nyt hinnat nousevat jo liki kahdeksan prosentin vuosivauhtia.

Heikko euro vain huonontaa tilannetta. Euron dollarikurssi on laskenut vuoden alusta yli 10 prosenttia.

– Heikko euro tarkoittaa voimistuvaa inflaatiota. Mitä heikommaksi euro menee, sitä pahemmaksi inflaatio kiihtyy, koska kallistuva energia hinnoitellaan dollareissa ja lisäksi on muuta tuontihintainflaatiota, mikä vain pahentaa tilannetta, Kangasharju sanoo.

Nordean Kristian Nummelinin mukaan euron arvo ei ole mitenkään erityisen alhaalla, kun katsotaan kaikkia valuuttoja vastaan. Kuva: Lotta Laakso/Yle

Mutta pitäisikö Euroopan keskuspankin EKP:n koittaa hilata euron kurssia jollain keinolla ylöspäin, esimerkiksi valuutan tukiostoilla?

Nordean ekonomisti Kristian Nummelinin mielestä ei pidä.

– En näe nykytasoilla tarvetta keskuspankin interventioille. Euro ei ole mitenkään poikkeuksellisen heikko, kun katsotaan kaikkia valuuttoja vastaan. Esimerkiksi Ruotsin kruunua vastaan euro on vahvistunut kolmisen prosenttia tänä vuonna.

Nummelinin mukaan se kielii myös siitä, että euron tilanne dollaria vastaan on osin myös dollarin tuomaa.

– Dollari on vahvistunut, eikä niinkään että euro olisi täysin heikentynyt kaikkia muita valuuttoja vastaan, Nummelin selventää.

Tuulen armoilla

Kangasharjun mielestä Euroopalle olisi parasta, jos euron arvo vakiintuisi, eikä heilahtelisi.

– Mitä enemmän euron arvo heilahtelee, sitä enemmän inflaatio heilahtelee ja sitä vaikeammaksi talouselämän pyöriminen käy. Vakaa kehitys olisi paljon parempaa kuin heilahtelut kumpaankaan suuntaan.

Euron loppuvuoden kurssin Kangasharju sanoo pitkälti riippuvan siitä, mitä taivaalta tulee.

– Jos sataa paljon vettä ja tuulee, niin sähkön ja energian hinnat eivät ehkä nouse niin paljon, mikä tukee euron kurssia. Jos taas energiamarkkinat ovat kovin sekaisin, silloin rahoitusmarkkinat hinnoittelevat Euroopalle huonoja aikoja ja euron kurssi laskee lisää.

Lue lisää:

Hintojen nousu ravistelee leipomoalaa ja pakottaa satsaamaan tuotekehitykseen – yrittäjä pohtii, onko suklaakakkua enää kannattavaa tehdä

Monelle tulee lähes 1000 euron "huomaamaton" lisäkulu tänä vuonna – Tilastokeskuskin ihmeissään: Ostovoima kapenee huolestuttavaa vauhtia

Hintojen nousu näkyy jo ruokakaupoissa: yhä useampi valitsee tarjoustuotteen