Hyppää sisältöön

"Tämän jälkeen sähkön hinta alkaa todellakin tulla alas" – asiantuntijat kertovat, miten sähkön hinta voi kehittyä pidemmällä aikavälillä

Sähkön pahimman hintapiikin arvioidaan helpottavan vuoden vaihteessa. Pidemmän aikavälin näkymät ovat sähkön hintakehityksen suhteen hyvät, sanovat asiantuntijat. Keskeinen syy siihen on uusiutuvan sähköntuotannon kasvu.

Sähkön hinnannousun arvioidaan kiihtyvän talvea kohden. Pidemmällä aikavälillä sähkön hintakehitys näyttää asiantuntijoiden mukaan kuitenkin valoisammalta. Kuva: Esko Jämsä

Ensi talvi näyttää sähkön osalta kylmäävältä. Hinnannousun arvioidaan yhä kiihtyvän ja tiedossa voi olla pahimmassa tapauksessa jopa sähkön säännöstelyä.

Mutta asiantuntijoiden mukaan talven jälkeen helpottaa. Sähkön futuurihintojen perusteella hintapiikki saavutetaan vuoden vaihteessa- Keväällä sähköä tarvitaan vähemmän ja silloin myös hinta laskee.

– Siellä on valoa tunnelin päässä, sanoo kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Ruususen mukaan sähkön hintakehitys näyttää "isossa kuvassa" valoisalta. Sähkön tuotannon – etenkin tuulivoiman – rakentaminen on kiihtynyt ja siitä hyötyvät myös sähkönkuluttajat.

– Kaikki lisätuotanto alentaa sähkön hintaa, Ruusunen sanoo.

– Merkittävät investoinnit tuulivoimaan ovat juuri se tie, joka vie meidät edulliseen sähkön hintaan.

Myös Suomen ympäristökeskuksen erityisasiantuntija Karoliina Auvinen on samoilla linjoilla.

– Sitä mukaan kun saadaan tehtyä siirtymää fossiilisista esimerkiksi tuulivoimaan, mikä on edullisin tuotantomuoto täällä pohjoisessa, sitä mukaan päästään edullisemman sähkön piiriin.

Toisaalta sähkömarkkinoiden tilanne elää nyt voimakkaasti ja epävarmuutta on paljon. Suomeen vaikuttaa suuresti esimerkiksi se, saadaanko Olkiluoto kolmosen ydinreaktori säännölliseen sähköntuotantoon joulukuussa kuten odotetaan.

Etujärjestön Energiateollisuuden energiamarkkinoiden johtaja Pekka Salomaa sanoo, että vaikka sähkön ennakoidaan laskevan rajusta hintapiikistä, hinta saattaa pysytellä seuraavat parikin vuotta tasolla, jota ei aiemmin olisi välttämättä pidetty edullisena.

– Alalla on kuitenkin vahva näkemys siitä, että me olemme menossa kohti parempaa aikaa, kunhan nämä investoinnit, joita on suunniteltu, tapahtuvat menestyksellisesti. Silloin sähkön tarjonta vahvistuu niin, että me pääsemme normaalimpaan tilanteeseen keskimääräisten hintojen osalta.

Tuulivoimaa tarvitaan moninkertaisesti lisää

Tällä hetkellä sähkön hintaa Suomessa nostaa etenkin maakaasun hyvin korkea hinta Euroopassa. Sen hinta on noussut, sillä kaasuvirrat Venäjältä Eurooppaan ovat tyrehtyneet.

Tämä tuntuu Suomessakin, vaikka suomalaisessa järjestelmässä maakaasulla ei ole niin keskeinen rooli. Viime vuonna 87 prosenttia suomalaisesta sähköstä oli päästötöntä eli tuotettu joko ydinvoimalla tai uusiutuvilla energianlähteillä.

Suomen ympäristökeskuksen erityisasiantuntija Karoliina Auvinen kertoo videolla, kuinka siirrytään edullisemman sähkön aikaan.

– Haasteena on se, että sähkömarkkinoilla hinta määräytyy aina kalleimman tuotantomuodon mukaan, Auvinen sanoo.

Kaikkein kallein tuotantomuoto pitäisi siis saada korvattua halvemmilla, jotta hinta laskee. Tämä onnistuu Auvisen mukaan siten, että tuulivoiman tuotantoa lisätään hyvin voimakkaasti.

Tuulivoiman pitäisi riittäää sähköistyvän liikenteen ja teollisuuden tarpeisiin sekä kaukolämmitykseen. Näiden päälle tuulivoimalla pitäisi myös pystyä tuottamaan vetyä, josta voidaan tuottaa puhdasta kaasua, joka on maakaasua halvempaa, Auvinen sanoo.

– Tämän jälkeen sähkön hinta alkaa todellakin tulla alas.

Siirtymän tiellä on kuitenkin haasteita. Aikataulu on tiukka.

Auvisen mukaan ilmastonmuutoksen hidastamisen kannalta fossiiliset polttoaineet tulee saada korvattua jo noin 15-20 vuodessa.

– Siinä ajassa tuulivoiman ja aurinkovoiman määrä pitäisi saada kymmenkertaistettua. Tämä ei ole toteutumassa eli investointeja pitäisi saada kiihdytettyä todella paljon.

– Mitä nopeammin pystytään saamaan kapasiteettia rakennettua, sitä nopeammin myös hintavaikutus syntyy.

Hintavaihteluihin kannattaa varautua

Uusiutuvan sähköntuotannon kasvaessa kuluttajien on syytä varautua sähkön hintavaihteluihin. Ongelma on, että tuulivoiman tuotanto on riippuvaista säästä. Kun sää vaihtelee, vaihtelevat myös sähkön tarjonta ja sitä myöten hinta.

Suomen ympäristökeskuksen Karoliina Auvisen mukaan tulevaisuudessa hintavaihteluja pystytään kuitenkin tasaamaan kuluttajille.

– Kun saadaan kulutusjoustoautomaatiot, varastot ja vedyn tuotanto liikkeelle, hintavaihteluja pystytään hallitsemaan.

Auvisen mukaan energiasiirtymässä vaarana on, että siinä edetään "hallitsemattomasti", jolloin markkinoilla syntyy epävarmuutta ja hinnat voivat vaihdella hyvinkin paljon.

– Kyseessä on suuri teknologinen murros, siksi yhteiskunnan rooli on merkittävä. Sitä pitäisi viedä hallitusti eteenpäin ja varmistaa etukenossa, että tarvittavat muutokset tapahtuvat. Näin pystytään takaamaan, ettei kuluttajille tule väliaikaisia suuria hintamuutoksia.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid arvioi, että Suomi voi olla sähköenergian suhteen omavarainen jo ensi vuonna.

Tämä tarkoittaa sitä, että Suomi tuottaisi vuositasolla sähköä saman verran kuin sitä täällä kulutetaan. Omavaraisuus ei kuitenkaan tee Suomesta sähkön suhteen saarta, sanoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

– Sillä on suuri merkitys siinä mielessä, että me pystymme tasaamaan sähköjärjestelmää paremmin. Myös meidän kilpailukykymme paranee.

Toisaalta omavaraisuus ei kuitenkaan suojaa suomalaisia sähkönkuluttajia Euroopan sähkömarkkinoiden myllerrykseltä.

– Totta kai se helpottaa meidän tilannetta, mutta se ei kytke meitä irti keskisen Euroopan vaikutuksesta, Energiateollisuuden Pekka Salomaa sanoo.

Aiheesta voi keskustella maanantaihin 29. elokuuta kello 23 saakka.

Lue lisää:

Pian alkaa sähkönhinnan kovin kiihdytys – katso Ylen laskurista, paljonko sinä voit leikata laskustasi