Hyppää sisältöön

"Gorba" oli Pizza Hutin ja Louis Vuittonin mainoskasvo, ja villitsi suomalaiset vierailullaan – tarkista, tiesitkö hänestä nämä asiat

Tiistaina kuollut Mihail Gorbatšov muistetaan länsimaissa liennytyspolitiikastaan. Hän oli aikoinaan Suomessakin politiikan superjulkkis, jonka valtiovierailun takia koululaisetkin saivat vapaata.

Mihail Gorbatšov.
Millaisia muita muistoja historian kirjoihin on "Gorbasta" tallentunut? Miten kansa hänet muistaa Suomessa, entä Venäjällä? Toimittaja Juha Kokkala käy läpi vähemmän tunnettuja anekdootteja juuri kuolleesta Mihail Gorbatšovista neuvostohistorian tutkija Pia Koivusen kanssa. Kuvaajana Marjut Suomi / Yle.

Neuvostoliiton viimeisen johtajan Mihail Gorbatšovin kuolema on nostanut perestroikan ja glastnostin taas otsikoihin. Gorbatšov muistetaan erityisesti kommunistijärjestelmän murenemiseen johtaneista uudistuksista sekä liennytyspolitiikasta, joka auttoi päättämään suurvaltojen välisen kylmän sodan.

Gorbatšovin kuoleman jälkeen sosiaalisessa mediassa on noussut esiin vanha pizzamainos (siirryt toiseen palveluun). Entinen neuvostojohtaja esiintyi Pizza Hutin televisiomainoksessa vuonna 1998. Mainoksessa hän syö pizzaa lapsenlapsensa kanssa, samalla kun viereinen pöytäseurue keskustelee hänen politiikastaan.

Neuvostohistorian tutkija Pia Koivusen mukaan Gorbatšov oli aikoinaan suomalaiskoululaisten silmin superjulkkis.

– Hän oli yksi maailman tunnetuimmista poliitikoista, mitä tahansa hän teki, se huomattiin, Koivunen toteaa.

Koivunen uskoo mainosten tekemisen yhtenä syynä olevan neuvostonormien kaavojen rikkomisen. Gorbatšov esiintyi vuonna 2007 myös Louis Vuittonin mainoskuvassa, luksuslaukku mukanaan autossa.

– Hän koetti ehkä vapautua tiukoista neuvostojohtajan ja -kansalaisen käytösnormeista, Koivunen arvioi.

Koivunen toimii yleisen historian yliopistonlehtorina Turun yliopistossa ja hän johtaa tutkimushanketta Suomesta kylmän sodan kulttuuridiplomatian kohteena. Hän on haastatellut aikalaisia vuoden 1989 Gorbatšovin valtiovierailusta.

– Kouluista annettiin vapaata mennä katsomaan suurta johtajaa. Oulussa vierailu tuli tosi lyhyellä varoitusajalla. Sen ajan koululaiselle hän näyttäytyi supertähtenä. Harvoja poliitikkoja tunnettiin, mutta Gorbatšov tiedettiin. Otsassa oleva syntymämerkki oli keskeinen juttu mitä lähdettiin katsomaan.

Kädenjälki talteen Oulun yliopiston seinästä

Koivusen haastatteluissa on tullut ilmi, että neuvostojohtajaa kutsuttiin hellittelynimellä Gorba. Tutkija itse oli myös paikalla 9-vuotiaana Oulun kaupungintalolla vastaanottamassa Gorbatšovia.

– Yksi haastateltava kertoi, kuinka Oulun yliopistolla Gorbatšov oli nojannut lasiseinään. Kädenjälki oli sitten sormenjälkivälineistöllä otettu talteen.

Valtiovierailu oli Suomen näkökulmasta merkittävä, sillä Neuvostoliiton pelko oli aina läsnä. Presidentti Mauno Koivisto oli pitkään odottanut uutta johtajaa valtiovieraaksi, ja vierailuun ladattiin paljon odotuksia.

– Gorbatšovilta odotettiin Suomelle puolueettomuustunnustusta ja sellainen myös saatiin, Koivunen kertoo.

Länsimaissa uusi neuvostojohtaja nostettiin sankarin ja uudistajan asemaan. Koivunen muistuttaa, että Suomeen välittyi suomalainen näkökulma, sillä vapaata tiedonvälitystä itärajan takaa ei ollut saatavilla.

– Meidän toiveena oli, että Suomi säilyisi. Ja osa toivoi sosialistisen järjestelmän romahtamista. Gorbatšoviin voitiin projisoida tällaisia toiveita, jotka ei välttämättä olleet Gorbatšovin omia toiveita.

Koivunen uskoo, että kuva Gorbatšovista tulee ajan myötä elämään.

– Historiaa kirjoitetaan jatkuvasti uudelleen, ja jokainen aikakausi luo omaa kuvaansa.

Millaisia muita muistoja historian kirjoihin on "Gorbasta" tallentunut? Miten kansa hänet muistaa Suomessa, entä Venäjällä? Neuvostohistorian tutkija Pia Koivusen koko haastattelu on katsottavissa jutun alussa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 1.9. kello 23:een saakka. Keskusteluun tarvitset Yle Tunnukset.

Lue lisää:

Mihail Gorbatšovin kuolema kerää reaktioita maailman johtajilta – YK:n Guterres sanoo neuvostojohtajan "muuttaneen historian suuntaa"

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov on kuollut

Tamperelaismuseon nimi saa kritiikkiä ja aiheuttaa väärinkäsityksiä – museonjohtaja Kalle Kallio: "Meistä tulee Naton ainoa Lenin-museo"