Hyppää sisältöön

Historian kallein sarja Mahtisormukset alkaa, ja siihen kohdistuu valtavat odotukset – tuottaja Ylelle: "Jos teksti ei toimi, lopputulos on arvoton"

Tolkienin fantasiamaailmaan sijoittuvan sarjan ensimmäinen tuotantokausi maksoi Amazonille yli 400 miljoonaa dollaria. Sen menestys voi määrittää suoratoistojätin tulevaisuuden.

Morfydd Clark nähdään Mahtisormukset-sarjassa nuorena Galadrielina, joka lähtee Sauronin perään. Kuva: Amazon Studios

Alussa oli Keski-Maa, amerikkalainen verkkokauppa ja miljardi dollaria.

Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset saa ensi-iltansa Amazonin Prime Video -palvelussa perjantaina 2. syyskuuta. Amazonin on kerrottu käyttäneen sarjan ensimmäiseen tuotantokauteen noin 468 miljoonaa dollaria.

Sarja sijoittuu Hobitista ja Taru sormusten herrasta -trilogiasta (1954–55) tutun kirjailijan J. R. R. Tolkienin luomaan maailmaan ja käyttää perustanaan Tolkienin kirjoituksia Keski-Maan historiasta.

Tuttuja hahmoja riittää Galadrielista Isilduriin. Tarina on kuitenkin uusi.

Jos ennätyskallis Mahtisormukset on floppi, voi Amazonin suoratoistopalvelun tulevaisuus olla uhattuna. Samaan aikaan internet pursuaa sekä juonispekulaatioita että kritiikkiä näyttelijävalinnoista. Miljoonilla on omat toiveensa siitä, millainen sarjan pitäisi olla.

Tekijät eivät myönnä Ylen haastattelussa kokevansa paineita budjetin vuoksi. Sitä voi olla vaikea uskoa.

Vaikutteet Kalevalasta lisäävät toden tuntua

J.D. Paynen ja Patrick McKayn näytöt ennen Mahtisormuksia ovat vaatimattomat.

Kaksikko työskenteli ohjaaja J.J. Abramsin tuotantoyhtiölle, auttoi muun muassa Star Trek Beyond -elokuvan (2016) käsikirjoituksessa ja kehitteli omia ideoitaan. Yksi kertoi hiljaisesta robotista vähän Rautajätin tapaan, toisesta oli määrä tulla neljäs uusi Star Trek -elokuva.

Suoratoistobisnekseen lähtenyt verkkokauppajätti Amazon osti vuonna 2017 oikeudet J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -maailmaan perustuvaan tv-sarjaan. Oikeudet maksoivat 250 miljoonaa dollaria, ja kaikkinensa Amazonin kerrottiin upottavan hankkeeseen yli miljardi taalaa.

Se vastaa noin kuutta Top Gun: Maverickia tai Suomen oikeusministeriön hallinnonalan vuosibudjettia.

Sarjan luojat J.D. Payne (vas.) ja Robert McKay saivat myytyä Amazonille viiden tuotantokauden mittaisen sarjan, joka perustuu Kuninkaan paluu -kirjan lopun liitteisiin. Kuva: Andrew Timms/Prime Video

Payne ja McKay saivat myytyä Amazonille ajatuksen sarjasta, joka sijoittuisi Toiseen Aikaan ja kertoisi Mahtisormusten synnystä. Siis niiden, joiden synty pikakerrataan Sormuksen ritarit -elokuvan (2001) alussa. Pohjatekstinä olisivat Kuninkaan paluu -kirjan loppun liitteet, joissa Tolkien avasi fantasiamaailman historiaa.

Amazonille oltiin tarjottu spin-off-sarjaideoita tutuista hahmoista kuten Aragornista, Gimlistä ja Gandalfista (siirryt toiseen palveluun), mutta Paynen ja McKayn suureellinen näkemys viehätti studiota. Isoja franchise-elokuvia ohjannut J.J. Abrams myös suositteli kaksikkoa Amazonille.

Paynen ja McKayn tavoitteena oli toistaa kokemus, josta monet puhuvat Taru sormusten herrasta -kirjan yhteydessä: se, jossa imeydyt yhtäkkiä ihan toiseen maailmaan. Sarjan täytyisi tuntua todelta.

– Tolkien sai paljon inspiraatiota suomalaisesta kansallismytologiasta, ja suomen kieli inspiroi haltioiden kieltä. Siinä on osasyy sille, miksi kaikki tuntuu niin todelta: koska asiat tulevat oikeista eletyistä kokemuksista ja kielistä, J.D. Payne selittää.

Suoratoistosodat

On helppo ymmärtää, miksi ajatus suursarjasta viehätti Amazonia. Vaikka yrityksen omistaja Jeff Bezos on tiettävästi Tolkien-fani, on uusi tv-sarja myös sijoitus, jolla Amazon tavoittelee uusia tilaajia omaan suoratoistopalveluunsa Prime Videoon. Mahtisormukset on suora haastaja Netflixin Stranger Thingsille ja HBO:n Game of Thrones -maailmalle, jotka molemmat palasivat ruutuihin tänä kesänä.

Suoratoistosota käy tällä hetkellä kuumana kuin Sormuksen sota konsanaan. Mahtisormusten menestys ei ratkaise Amazonin kohtaloa, mutta Prime Videon ja Amazon Studiosin tulevaisuus voi olla uhattuna.

J. D. Payne ja Patrick McKay kiertävät Ylen haastattelussa kysymyksen siitä, minkä verran miljardin dollarin hintalappu heitä stressaa. McKayn mukaan isoimmat paineet tulevat tekijöiltä itseltään.

– Olemme Taru sormusten herrasta -trilogian ja Tolkienin faneja. Tiedämme, miten paljon tämä merkitsee ihmisille, koska se merkitsee paljon meille. Haluamme ylittää riman ja vangita sen, mikä materiaalissa on erityistä ja ainutlaatuista.

Lindsey Weber sanoo, että hänen työnsä tuottajana oli varmistaa, että raha näkyy ruudulla – mutta että visuaalisen herkun vastapainona on myös autenttisia hetkiä hahmojen kanssa.

– Se voi olla kuinka kaunis ja ylenpalttinen tahansa, mutta jos dialogi, teksti ja näytteleminen eivät tunnu aidoilta, lopputulos on arvoton.

Nori Brandyfoot (Markella Kavenaugh) ja Poppy Proudfellow (Megan Richards) kohtaavat sarjan alussa mystisen hahmon, joka saattaa olla katsojille tuttu. Nuoret näyttelijät sanovat asettaneensa itselleen paineita, koska he halusivat tehdä tekstille kunniaa. Kuva: Amazon Studios

Toimittajille etukäteen näytettyjen kahden ensimmäisen jakson perusteella sarja tasapainottelee onnistuneesti suuren ja intiimin välillä. Kääpiöprinsessa Disaa näyttelevä Sophia Nomvete sanoo, että vaikka Tolkienin teksteissä on paljon eeppisiä kohtauksia, monet hienoimmista hetkistä sijoittuvat koteihin.

– Ne ovat hetkiä, joissa voimme uppoutua hahmojen arkeen, Nomvete sanoo.

Kahden jakson perusteella juonesta on vaikea sanoa vielä paljoa – varsinkaan, koska oraalla on viiden tuotantokauden mittainen kokonaisuus. Tolkienin henki on kuitenkin vahvasti läsnä.

Merkittävissä rooleissa ovat ainakin haltiat Galadriel (Morfydd Clark) ja Elrond (Robert Aramayo) sekä hobittiheimo karvajalkojen jäsenet Nori Brandyfoot (Markella Kavenaugh) ja Poppy Proudfellow (Megan Richards).

Osa hahmoista on Tolkienin luomuksia, osa kaanonin ulkopuolisia.

Ylen haastattelemat näyttelijät kertovat nauttineensa siitä, ettei heidän hahmoistaan välttämättä tiedetty Tolkienin tekstien perusteella paljoa.

– Luimme niin paljon kuin voimme, mutta meillä oli vapaus tuoda mukaan omia ideoitamme. Väritimme näitä hahmoja mustavalkoisista luonnoksista, sanoo haltiaseppä Celebrimboria näyttelevä Charles Edwards.

Charles Edwards kertoo Ylelle kokeneensa paineiden sijasta innostusta ja vapauden tunnetta. Hän sai lisätä haltiaseppä Celebrimborin hahmoon omaa tulkintaa. Kuva: Amazon Studios

Joidenkin fanien mielestä vapauksia on otettu liikaakin. Suoratoistosotien lisäksi Mahtisormusten ympärillä käydään kulttuurisotia.

Tekijät pysyivät uskollisina Tolkienille

Mahtisormuksissa nähdään mustia ja ruskeita ihmisiä, haltioita, kääpiöitä ja hobitteja. Tämä on herättänyt verkossa närää (siirryt toiseen palveluun).

Keskustelu on osa laajempaa ilmiötä, jossa äänekäs joukko vastustaa esimerkiksi ei-valkoisten tai "väärää sukupuolta" edustavien näyttelijöiden valintaa rooleihin, joissa on perinteisesti nähty tietynlaisia valkoisia näyttelijöitä.

Debattia käytiin, kun James Bondin (siirryt toiseen palveluun) seuraajaksi huhuttiin mustaa naista ja kun kävi ilmi, että tv-sarja Sandmanin (siirryt toiseen palveluun) Kuolemaa esittää musta Kirby Howell-Baptiste ja Intohimoa ei-binäärinen Mason Alexander Park.

Haltia Arondiria Mahtisormuksissa näyttelevä puertoricolainen Ismael Cruz Córdova kertoi Time-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) haaveilleensa haltiaroolista jo lapsena.

– En nähnyt itseäni edustettuna. Ja kun sanoin haluavani olla haltia, muut sanoivat, että haltiat eivät näytä minulta.

Cynthia Addai-Robinson nähdään Mahtisormuksissa Mírielinä. Addai-Robinson kertoo Ylelle hakeneensa alkujaan toista osaa ja ehtineensä jo pettyä, koska se meni kollegalle. Kuva: Amazon Studios

Myös naishahmojen määrää sekä roolia on lisätty. Galadrielia näyttelevä Morfydd Clark sanoo iloitsevansa siitä, että sarjassa on enemmän naishahmoja.

– Silti yli 50 prosenttia on miehiä. Kyse on tasapainon hakemisesta.

J.D. Payne kiistää tekijöiden halunneen korjata mitään Peter Jacksonin ohjaamista trilogioista (Taru Sormusten Herrasta 2001–2003 ja Hobitti 2012–14), joissa keskeiset hahmot ovat valkoisia. Mutta hän sanoo myös, ettei mikään pohjateksti estänyt tekemästä monimuotoisempaa sarjaa. Tekijät kävivät Tolkienin kirjoja läpi uudestaan ja uudestaan.

– Löysimme paljon osoituksia hienoista naishahmoista ja ei-valkoisista hahmoista, siellä oli enemmän kuin aiemmin oletettiin. Yritimme pysyä uskollisina Tolkienille.

Patrick McKay myöntää yllättyneensä joidenkin reaktioista.

– Kyynisempien ja kriittisempien ihmisten kohdalla, varsinkin niiden jotka esiintyvät Tolkienin faneina, vaikuttaa siltä, etteivät he ole koskaan lukeneet kirjoja. Se oli yllättävää.

Yle tapasi Mahtisormukset-sarjan näyttelijät Robert Aramayon (Elrond), Sophia Nomveten (prinsessa Disa) ja Owain Arthurin (prinssi Durin IV).

Elrondia näyttelevä Robert Aramayo sanoo sinänsä ymmärtävänsä, että faneilla on toiveita ja odotuksia. Hän huomauttaa, että Tolkien tarjosi joskus itsekin useita versioita samoista tapahtumista. Fanina hän on innoissaan siitä, millaisia valintoja sarja tekee legendojen suhteen.

– Olin aina innoissani siitä, millainen Khazad-dûm oli dekadenssinsa huipulla ja miltä Keski-Maa näytti Beleriandin tuhouduttua. Millaisia hobitit olivat ennen hobitteja. Nämä ovat kiinnostavia kysymyksiä, Aramayo sanoo.

– Toivon, että ihmiset voivat nauttia tekemistämme valinnoista, vaikka ne eroaisivat siitä, mitä he olisivat valinneet. Kuten ne väistämättä tulevat eroamaan.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun 3.9. klo 23 asti.