Hyppää sisältöön

Kaasun hinta ampaisi Euroopassa, Nord Stream 1 -kaasuputken toimitusten epävarmuus painaa – Saksa: EU keskustelee sähkön hintajarrusta

Britanniassa kaasun tukkuhinta päiväfutuureissa nousi maanantaiaamuna 133 prosenttia.

Saksan Mallnowissa kaasua virtasi maanantaina Puolaan, vaikka Venäjän toimitukset Nord Stream 1-putkissa olivat poikki. Kuva: Filip Singer / EPA

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kaasun tukkuhinnat nousivat niin Britanniassa kuin manner-Euroopassakin maanantaina kaupankäynnia alettua.

Viimeviikkoinen hinnan aleneminen päättyi, kun perjantai-iltana markkinoiden sulkeuduttua Venäjän energiajätti Gazprom kertoi, ettei se aio avata huollossa ollutta Nord Stream 1-putkea kaasunkuljetuksille toistaiseksi.

Britanniassa kaasun päiväfutuuri eli hinta, jolla sopimuskaasua on saatavilla seuraavaksi päiväksi, pomppasi 133 prosenttia. Alankomaissa hinta nousi 29 prosenttia.

– On selvää, että hinta nousee maanantaina paljon. Kysymys kuuluu, kuinka paljon ja kuinka kauan ja missä määrin markkina on jo etukäteen hinnoitellut tilanteen sisään, sanoivat tanskalainen Energi Danmark -yhtiön analyytikot tiedotteessaan.

Ruotsin SEB-pankin analyytikot pidättäytyvät aiemmissa arvioissaan, että talven läpi venäläisen kaasun toimitusmäärä Eurooppaan on 10-20 prosenttia normaalikapasiteettia pienempi.

Kreml selittää sanktioilla, unohtaa sotansa

Kreml toisti maanantaina näkemyksensä, että energian hinnan nousu johtuu Venäjälle asetetuista pakotteista. Sen Kreml unohtaa mainita, että pakotteet johtuvat Venäjän käymästä hyökkäyssodasta Ukrainassa.

EU-komission tiedottaja totesi maanantaina Venäjän käyttävän energiaa aseena.

Tämä kuulsikin Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin puheissa, kun hän vieritti syytä energiakriisitä yksinomaan Euroopan harteille.

– Länsi on kollektiivisesti syypää tilanteeseen, Peskov sanoi.

Strategiajohtaja Warren Patterson ING-rahoitusyhtiöstä arvioi Reutersille, että Euroopalta jää kuukaudessa saamatta lähes miljardi kuutiometriä maakaasua Nord Stream 1 -putken sulun takia.

Venäjän toimet ovat lisänneet hermostuneisuutta myös siitä, mitä tapahtuu kaasun kuljetuksille Ukrainan ja Turkin kautta.

– Selvää on, että mitä enemmän Venäjä vähentää kaasun toimittamista Eurooppaa, sitä vähemmän sillä on myös painostuskeinoa Eurooppaa kohtaan, Patterson huomauttaa.

Saksa: sähkön hintajarrusta neuvotellaan

Saksan energiaministeriön tiedottaja kertoi maanantaina, että EU:n piirissä aiotaan perjantaina keskustella sähkön hintajarrusta.

Saksa kaavailee, että se keräisi energiayhtiöiltä ansioitta syntyviä niin sanottuja windfall-voittoja rahoittamaan 65 miljardin euron energiakriisiohjelmaansa.

Saksalaisen RWE-energiayhtiön johtaja Krebber snaoo, että tällainen voi toimia rajoitetun ajan, mutta se ei saisi kuristaa yhtiöiden investointimahdollisuuksia.

Saksan hallituksen tiedottaja puolestaan sanoi, että energiakriispaketin hinta voi lopulta nousta julkilausuttua 65 miljardia euroa suuremmaksi.

Kallistuvat sähkö- ja kaasulaskut kauhistuttavat myös saksalaisia. Saksa pyrkii nyt eroon Venäjä-riippuvuudestaan.