Hyppää sisältöön

Kemissä toimivan monikulttuurikeskuksen rahoituksesta neuvotellaan – tavoitteena on siirtää rahoitus Kemiltä Lapin hyvinvointialueelle

Toivola-Luotolan Setlementin monikulttuurikeskus Mikseri edistää maahanmuuttajien kotoutumista Meri-Lapin alueella. Keskus tarjoaa matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalveluja.

Monikulttuurikeskus Mikserin vuosittainen päätapahtuma on Maailma tuli kaupunkiin, joka järjestettiin tänä vuonna Kemin kulttuurikeskuksessa 10. syyskuuta. Kuva: Johanna Axelsson

Kemin kaupunginhallitus on hyväksynyt 29 000 euron vuotuisen rahoituksen monikulttuurikeskus Mikserille vuosille 2023–2025.

Mikserin toiminnasta vastaava Toivola-Luotolan Setlementti kuitenkin neuvottelee Lapin hyvinvointialueen kanssa rahoituksen siirtämisestä kaupungilta hyvinvointialueelle.

– Rahoitus siirtyy, jos hyvinvointialueen määrittämät kriteerit täyttyvät. Yksi kriteeri on, että toiminnan on oltava yhtä kuntaa laajempaa. Mikserissä käy asiakkaita kaikista Meri-Lapin kunnista, kertoo Toivola-Luotolan Setlementin toiminnanjohtaja Johanna Axelsson.

Axelssonin mukaan tavoitteena on, että Lapin hyvinvointialueen rahoituksesta päätettäisiin tämän vuoden puolella.

Asiakkaita ovat kaikki maahan muuttaneet

Mikserin toiminta tavoittaa pakolaisten ja kiintiöpakolaisten lisäksi asiakasryhmiä, jotka ovat selkeästi palveluiden ulkopuolella, kuten turvapaikanhakijat, tilapäistä suojelua saavat, avioliiton perusteella tulleet sekä kansainväliset ja vaihto-opiskelijat.

– Meidän asiakkaitamme ovat kaikki maahan muuttaneet alueella. Eri kansallisuuksia käy hurja määrä. Viime aikoina ukrainalaisista on luonnollisesti tullut uusi asiakasryhmä, Axelsson kertoo.

Mikserin henkilöstömitoitus on 2,5 henkilötyövuotta. Lisäksi se työllistää työttömiä palkkatuella.

– Mikseri on setlementin monikulttuurisen työn kivijalka, jonka ympärille on pystytty käynnistämään muista rahoituskanavista hankkeita, joiden tarpeet ovat nousseet tehdystä työstä, Axelsson sanoo.

Lue myös:

Äiti ja isoäiti pakenivat Kemiin – Olga Alekseenko pelkää, että sota räjäyttää ydinvoimalan hänen kotinsa vierestä: "Pelkään sitä todella"

Pello vastaanotti ensimmäisen ryhmän Ukrainan pakolaisia

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.