Hyppää sisältöön

Ideapark muutti autojen latauspisteetkin maksullisiksi kallistuneen sähkönhinnan vuoksi – kauppakeskuksissa mietitään kuumeisesti säästöjä

Tuhansien neliöiden kokoisissa kauppakeskuksissa energiansäästöä etsitään lähes kaikkialta. Energiatehokkaita ratkaisuja on kuitenkin usein tehty jo ennakkoon, kerrotaan pohjalaisista kauppakeskuksista.

Sähköautojen latauspisteen kyltti Seinäjoen Ideaparkissa.
Seinäjoen Ideaparkissa sähköautoja ei saa enää ladata ilmaiseksi. Myös Lempäälän Ideaparkin latauspiste muuttui maksulliseksi.

Sähkönhintojen moninkertaistuessa energiansäästötapoja joudutaan miettimään myös isoissa ostoskeskuksissa.

Seinäjoen Ideaparkissa muutettiin viime viikolla sähköautojen latauspisteet maksullisiksi.

Muutos oli toimitusjohtaja Petri Hälin mukaan tulossa joka tapauksessa, mutta sitä päätettiin vauhdittaa syksyllä.

– Ilmaista sähköä ei ole enää jaettavaksi asti. Pisteillä oli myös väärinkäyttöä noin 20 prosenttia, eli osa jätti autonsa lataukseen ja lähti muualle toisilla kulkupeleillä, Häli kuvailee.

Ideaparkissa sähkön kokonaiskulutuksesta latauspisteiden osuus on Hälin mukaan muutaman prosentin luokkaa.

Euroissa 44 latauspisteen käytöstä johtuvat kustannukset ovat kuitenkin tuhansia joka kuukausi.

– Vuoden 2022 keskiarvo on 14 500 euroa kuukaudessa, Häli sanoo.

Petri Häli toteaa, että sähköautojen lataus maksaa lähes joka paikassa, eikä ilmaista sähköä ole jaettavaksi enää Seinäjoellakaan. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Myös Lempäälän Ideaparkissa sähköautojen lataaminen on jatkossa maksullista.

Petri Hälin mukaan Ideaparkissa on menossa 15-kuukautinen ohjelma, jolla pyritään saamaan sekä kustannussäästöjä että pienentämään muutenkin hiilijalanjälkeä.

Niin valaistusta, ilmastointijärjestelmiä kuin lämmitystäkin pyritään nyt optimoimaan säästöjä tuovalle tasolle.

– Asteenkin muutos sisälämpötilassa vaikuttaa paljon, eli sitä mietitään, voisiko lämpötilaa laskea. Ulkovalaistuksen ja mainosvalojen käyttöä yöaikaan mietitään, mutta koska kyseessä on myös turvallisuus, ei tonttia voida laittaa kokonaan pimeäksi, Häli toteaa.

Liiketilojen vuokriin ei Hälin mukaan ole tarvetta ainakaan nykytilanteessa koskea. Akuuteilla säästötoimenpiteillä tavoitellaan jo 8–10 prosentin säästöjä, mikä tarkoittaa yli 200 000 euroa vuositasolla.

Huoltomies Jyrki Kaappola tutkii ilmanvaihtojärjestelmän kilowattimittaria Ideaparkissa. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Ideaparkin katolle on tehty myös varaus aurinkopaneeleille 28 000 neliön alalle. Paneeleiden asennus alkaa todennäköisesti tänä vuonna, mutta aurinkovoimalan valmistuminen vie aikaa useamman vuoden.

Petri Häli muistuttaa, että Ideapark on valmistunut 2019 vuoden lopussa, joten moni asia on mietitty jo silloin mahdollisimman energiatehokkaaksi.

Seitsemän hehtaarin kokoisessa rakennuksessa pienetkin muutokset voivat kuitenkin vaikuttaa säästöihin merkittävästi.

Ideaparkin katolla on aurinkopaneelivaraus 28 000 neliön alalle. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Lue seuraavaksi: Ministeriö pyytää suomalaisia säästämään sähköä – samaan aikaan iso mainos voi kuluttaa perheen verran energiaa

"Sähkö on merkittävä erä kauppakeskuksen kustannuksissa"

Vaasan kauppakeskus Rewellissä säästötoimia on tehty jo ennen nykyistä energiakriisiä.

Pari vuotta sitten kauppakeskuksessa tehty energiansäästöhanke on nykytilanteessa osoittautunut hyödylliseksi.

Toimitusjohtaja Susanna Spakin mukaan hankkeen aikana uusittiin esimerkiksi ilmanvaihdon puhaltimet ja rakennusautomaatiojärjestelmä sekä vaihdettiin valaisimet LED-valoihin. Syynä hankkeelle oli laitekannan vanheneminen sekä yleinen säästöhalu.

Susanna Spakin mukaan kattoalaa ei ole Rewellin rakennuksissa kovin paljon, mutta aurinkopaneeleita on kuitenkin jo suunniteltu asennettavaksi. Kuva: Kauppakeskus Rewell

– Sähkö on merkittävä erä kauppakeskuksen kustannuksissa. Vuoden aikana energiansäästöhankkeen myötäsäästettiin lähes 870 megawattituntia, Spak sanoo.

Akuuteista energiansäästökohteista Rewellin johtoryhmässä on keskusteltu esimerkiksi valaistusten ja ilmanvaihtokoneiden aikaohjelmien muutoksista sekä sulatusten käytön rajoituksista. Lisäksi aurinkopaneelien asentamista mietitään.

– Toki valaistuksen vähentämistä on tehty meillä aina yöaikaan, mutta muun turvallisuuden kannalta valaistusta ei voida kuitenkaan määrättömästi vähentää.

Lyhyet varoitusajat sähkökatkoksille huolestuttavat

Liiketilojen vuokriin hintojen nousu ei Susanna Spakin mukaan tule vaikuttamaan.

Kauppakeskus on harkinnut myös osallistumista valtakunnalliseen Astetta alemmas -kampanjaan, jonka tarkoituksena on saavuttaa pitkällä aikavälillä alhaisempi energiankulutus pienten tekojen kautta.

Eniten Spakia huolestuttavat tällä hetkellä mahdolliset sähkökatkot ja se, miten jakeluyhtiöt tiedottavat katkoista ennakkoon.

Ideaparkin toimitusjohtaja Petri Häli uskoo, että sähkökatkoja ei sijoitettaisi esimerkiksi iltapäivään, jolloin kauppakeskus olisi vaikeaa sulkea määräajaksi. Kuva: Mirva Ekman / Yle

– Parhaimmillaan siinä on aikaa vuorokausi, jossa ehtii juuri ja juuri reagoimaan, mutta jos info tulee esimerkiksi parin tunnin varoitusajalla, se on hankalaa.

Spontaanit sähkökatkot hankaloittaisivat koko kauppakeskuksen liiketoimintaa.

– Meilläkin on 60 liiketilaa ja lisäksi muita toimijoita, joten pitää miettiä, miten saamme siinä ajassa informaation kulkemaan kaikille, Spak sanoo.

Energiatehokkuuteen on panostettu Kokkolassakin

Kokkolan ostoskeskus Chydeniassa ei ole tällä hetkellä tarvetta erityisille säästötoimenpiteille, sanoo omistajien edustaja Samppa Lajunen Samla Capital Oy:stä. Säästötoimenpiteitä tehdään kuitenkin siellä, missä voidaan.

– Nykypäivänä ilmanvaihdolla pystytään säästämään paljon energiaa. Lämmöntalteenottojärjestelmät ovat tärkeässä osassa, ja valaistuskantaa on jo aiemmin uusittu led-valoihin, jotka tarvitsevat paljon vähemmän sähköä kuin vanhan malliset valot, Lajunen sanoo.

Agore ja Samla Capital omistavat Chydenian puoliksi, ja kokonaispinta-alaa ostoskeskuksessa on 16 000 neliötä.

Kauppakeskus Chydeniassa on satsattu energiatehokkuuteen jo aiemmin. Kuva: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Sisälämpötilan pudottamisesta ei ole Chydenian osalta käyty keskusteluja, vaikka Lajunen uskookin, että asiaa on syytä pohtia.

– Kuitenkin ostoskeskukseen tullessa pitää olla riittävän lämmin, ja ettei kylmän tai vedon tunnetta tule.

Myös Chydeniassa sähkönhinta on suojattu, joten kustannukset eivät kasva kohtuuttomasti, Lajunen muistuttaa. Vuokria ei olla nostamassa energiakriisin takia, vaan solmituilla vuokrasopimuksilla jatketaan myös Kokkolassa.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 23. syyskuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

Osa marketeista ryhtyy sammuttamaan mainosvalot öisin – huoli talven sähkötilanteesta sai kauppaketjut etsimään säästökohteita

Jos talvella on huutava pula sähköstä, mainostaulut voidaan sulkea öisin, sanoo mainostauluyrityksen johtaja

Kaupungit pohtivat, pitäisikö energiaa säästää sammuttamalla katuvalot yöksi – poliisi ei ole ajatuksesta mielissään