Hyppää sisältöön

Kulttuuriministeri vahvisti Kemissä: Uusi teatteriyhdistys voi saada valtionapua

Valtionosuuksien siirtyminen Kemin kaupungilta teatteriyhdistykselle on edellytys teatteritoiminnan jatkumiselle. Päätöstä asiasta odotetaan lähiviikkoina.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen vieraili keskiviikkona Kemissä. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen osallistui keskiviikkona Kemissä kulttuurin merkitystä ja tulevaisuutta käsitelleeseen avoimeen keskustelutilaisuuteen. Tilaisuudessa esille nousi etenkin Kemin kaupunginteatterin tilanne.

Honkosen mukaan ministeriöllä on ollut todellisuutta ruusuisempi kuva teatterin tilanteesta. Hän kuitenkin vahvistaa, että kesällä perustetulla Meri-Lapin teatteriyhdistyksellä on mahdollisuus saada valtionapua.

– Sikäli kun uusi tapa on valtionapukelpoinen, en näe mitään estettä, eikö se voisi jatkossakin saada teatteritoiminnan valtionapua. Eli meidän käsityksemme mukaan tuki voi jatkua, sanoo Honkonen.

– Tilaisuudessa tuli hyviä ideoita siitä, kuinka teatteritoimintaa voisi jatkossa ylläpitää myös kuntarajojen yli. Siinä on mielestäni ihan hyvä ajatus. Ratkaisut pitää toki tehdä paikallisesti, lisää Honkonen.

Kemin kulttuurikeskuksessa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa puhuttiin teatterin lisäksi muun muassa Kemin kirjaston tilanteesta. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Ministerin mukaan valtiolla pitää olla jatkossakin tietyt tavat tukea kulttuuritoimintaa ja kulttuuri rahoituksen tasosta on syytä pitää kiinni. Hän korostaa olennaisinta kuitenkin olevan, että paikallisesti on tarpeeksi tahtoa pitää kiinni kulttuuritoiminnoistaan.

– Paikallisilla pitää olla sellainen henki, että me tarvitaan kulttuuria. Se luo sitä elinvoimaa ja vetovoimaa paikkakunnalle. Lisäksi se työllistää ihmisiä myös kulttuuri- ja taideammattien ulkopuolella.

Tulevaisuudessa Kemin teatteritoiminnan tärkeimmät edellytykset ovat kohtuullisen kokoinen katsomo, kaupungin ja yhdistyksen välinen kumppanuussopimus sekä valtionosuuden siirto yhdistykselle. Kaikkiin näihin on määrä saada vastaus ja ratkaisu muutaman lähiviikon kuluessa.

Lue lisää:

Teatteritoiminta myllätään uuteen uskoon Kemissä – remontilla alkaa jo olla kova kiire

Teatteri saa Kemissä pysyvät tilat entisestä pankkirakennuksesta

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.