Hyppää sisältöön

Hoito paranee, kun yhteistyö tiivistyy – Länsi-Pohjan uusi psykiatriatalo palvelee kuuluisaa Keroputaan mallia

Henkilökunta on ollut mukana jo varhaisessa vaiheessa psykiatriatalon suunnittelussa. Tuloksena on tilat, jotka sopivat hoitoon hyvin ja joissa henkilökunta viihtyy.

Harmaasävyinen iso rakennus, jossa on vaaleanoransseja ja -keltaisia raitoja. Rakennuksesta kävelee ulos mies. Rakennuksen edustalla on parkkipaikka ja autoja.
Uudessa psykiatriatalossa saman katon alle mahtuvat kaikki tarpeelliset psykiatrisen hoidon tahot.

Uusi psykiatriatalo helpottaa psyykkisen hoidon ja kuuluisan Keroputaan mallin toteutusta Länsi-Pohjassa. Keroputaan hoitomallissa korostetaan tasa-arvoista keskustelua, johon osallistuvat potilaan, lääkärin ja muun hoitohenkilökunnan lisäksi myös potilaan läheiset.

Keskussairaalan viereen rakennettuun uudisrakennukseen mahtuvat nyt kaikki psykiatrisen hoidon ja riippuvuuksien hoidon eri tahot.

Se helpottaa merkittävästi yhteistyötä eri osastojen välillä, kertovat vs. ylihoitaja Virpi Tuomaala ja osastonhoitaja Timo Haaraniemi.

– Yksi tosi tärkeä asia on, että pystytään nopeasti vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin ja tämä tuo meille synergiaetua, kun olemme samoissa tiloissa. Pystymme esimerkiksi lasten- ja nuortenpsykiatrian ja aikuispsykiatrian poliklinikoiden yhteistyötä tiivistämään, Tuomaala kiittelee.

– Olemme aina menneet tarpeenmukaisuus edellä hoitojen suunnittelussa ja myöskin henkilöstön käytössä. Nyt, kun ollaan yhteisissä tiloissa, niin mikäs sen parempi mahdollistamaan yksikkörajat ylittävää tarpeenmukaista työtä asiakkaan ja perheiden hyväksi, Haaraniemi toteaa.

Ennen uutta psykiatriataloa Länsi-Pohjan psykiatrinen hoito sekä riippuvuuksien hoito ovat olleet hajaantuneena eri toimipisteisiin. 60-luvulta asti toiminut, sisäilmaongelmista kärsinyt Keroputaan sairaala tyhjenee nyt kokonaan.

Kaikki tahot siirtyvät psykiatriataloon 26.9. mennessä. Tornioon jäävät vain oma psykiatrian poliklinikka ja lasten ja nuorten psykiatrian toimipiste.

Länsi-Pohjan uusi psykiatriatalo otetaan käyttöön ensi viikolla, psykiatrinen hoito muuttaa Torniosta Kemiin

Myös henkilökunnan työskentelyolosuhteet paranevat

Uusissa tiloissa myös henkilökunnan hyvinvointi, viihtyvyys ja turvallisuus on otettu huomioon.

– Keroputaan sairaala on jo vanha ja huonokuntoinen rakennus ja siellä on myös sisäilmaongelmia. On iso merkitys, että henkilökunta pääsee puhtaisiin, terveisiin ja turvallisiin tiloihin, Tuomaala tähdentää.

Timo Haaraniemi ja Virpi Tuomaala kiittelevät uusia tiloja toimiviksi niin asiakkaiden hoidon kuin henkilökunnan viihtyvyydenkin kannalta. Kuva: Laura Valta / Yle

Henkilökunta on otettu mukaan uusien tilojen suunnitteluun jo alkuvaiheessa. Haaraniemi kiittelee, että tiloissa työskentelevät ovat saaneet vaikuttaa merkittävästi suunnitelmiin.

– Meillä on merellisyys nostettu teemaksi, esimerkiksi kolmannen kerroksen turvamoduulin ruokala on laiva-aiheinen ja siellä on kaareva seinä. Käytävät eivät ole suoria, siinä on ikään kuin pientä lainetta, Haaraniemi kuvailee.

Kaksikerroksinen psykiatriatalo on rakennettu pilareiden varaan ja siitä puuttuu kokonaan ensimmäinen kerros. Useissa potilashuoneissa ja henkilöstön taukotilassa on merinäköala.

Lue myös:

Onko tässä ekologinen ratkaisu tonttipulaan? Sairaalarakennus laajenee ilmaan, pylväiden varaan vanhan rakennuksen päälle Kemissä

Keroputaan hoitomalli kiinnostaa maailmalla – japanilainen dokumenttiryhmä vieraili sairaalassa

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.