Hyppää sisältöön

"Ei olisi oikein, että Venäjä lamauttaisi muidenkin toiminnan" – Barentsin kirkot tiivistävät yhteistyötä nyt pohjoismaissa

Pohjoiset hiippakunnat ovat jäädyttäneet yhteistyön Venäjälle jo viime keväänä. Venäjän ortodoksisesta kirkosta itsestään riippuu, voidaanko siihen vielä joskus rakentaa luottamusta Barentsin alueella.

Barentsin hiippakunnat kokoontuivat Torniossa seminaarissa. Edessä lukee Oulun evankelis-luterilainen hiippakunnan piispa Jukka Kuusela.
Venäjän tilanteen ei haluta lamauttavan Barentsin yhteistyötä.

Barentsin alueen kirkot jatkavat ja tiivistävät yhteistyötä ilman Venäjän ortodoksista kirkkoa.

Pohjoiset hiippakunnat ovat jäädyttäneet yhteistyön Venäjälle jo viime keväänä, mutta jättäneet oven kuitenkin raolleen, jos idän kirkko joskus irtautuu maansa sotatoimista Ukrainassa. Nyt ajatus tuntuu hyvin kaukaiselta.

Barentsin alueen kirkkojen neuvoston toiminta on siis jäissä, mutta sen rakenteita ei ole kokonaan purettu.

– Aina täytyy toivoa sitä, että maailma muuttuu paremmaksi ja Venäjän ortodoksinen kirkkokin jossain vaiheessa asemoi itsensä uudelleen ja ottaa etäisyyttä sotaretoriikasta ja -politiikasta, sanoo Oulun luterilaisen hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo.

Myös Oulun ortodoksisessa hiippakunnassa halutaan pitää yllä tulevaisuuden uskoa, vaikka luottamuksen palauttamisen Venäjän ortodoksiseen kirkkoon tiedetään olevan hyvin vaikeaa.

– On hyvin harmillista, että ortodoksinen maailma on jakautunut kahtia. Yritetään tietysti löytää siihen ratkaisu, mutta kyllä avaimet ovat Venäjällä. Heidän täytyisi nyt muuttaa politiikkaa vahvasti, jotta tämä tilanne voisi muuttua, toteaa Oulun metropoliitta Elia.

Hänen mielestään on kuitenkin tärkeää, että kirkkojen yhteistyö pohjoisella alueella jatkuu.

– Ei olisi oikein, että Venäjän toimet lamauttaisivat kaikkien meidän toiminnan täällä.

"Lapset ja nuoret ovat kärsineet eniten"

Barentsin yhteistyön tulevaisuutta pohditaan parhaillaan Torniossa, missä koolla ovat Pohjoismaiden pohjoisimpien hiippakuntien piispat sekä alueen viranomaisia ja muita edustajia.

Tilaisuuden on kutsunut koolle Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo sekä Suomen Barentsin ja EU:n pohjoisen ulottuvuuden suurlähettiläs Jari Vilén. Tapaaminen on osa Suomen Barents-puheenjohtajakauden ohjelmaa.

Barentsin alueen hiippakunnat ovat toimineet pitkään yhteistyössä, jossa myös Venäjä on ollut mukana. Venäjän hyökkäyssodan vuoksi yhteistyö on jäädytetty pohjoisten kirkkojen yksimielisellä päätöksellä.

Suuri haava tuli siitä, kun Venäjän ortodoksinen kirkko lähti voimakkaasti ja vahvalla retoriikalla myötäilemaan maansa sotapolitiikkaa.

– Eniten tästä nykytilanteesta ovat kärsineet Venäjän lapset ja nuoret. Esimerkiksi leirit naapurimaassa ovat antaneet heille mahdollisuuden tavata ikäisiään ja tutustua toiseen kulttuuriin. On todella sääli, ettei tätä nyt voida tehdä, Jukka Keskitalo sanoo.

Suurlähettiläs Jari Vilén korostaa, että yhteistyötä tehdään nyt pohjoismaisin voimin. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Entiseen ei ole paluuta

Suomen Barentsin suurlähettiläs Jari Vilén korostaa, että Suomi haluaa Barentsin puheenjohtajamaana osoittaa kirkollisen yhteistyön jatkuvan. Sen lisäksi tavoitteet esimerkiksi ilmasto- ja ympäristöasioissa sekä nuorisotoiminnan ja koulutuksen kehittämisessä ovat korkealla.

– Yhteistyö on tiivistynytkin jo. Olemme todenneet, että joissakin kysymyksissä Venäjän pois jättäminen on johtanut siihen, että yhteinen käsitys on löytynyt nopeammin esimerkiksi ilmastoon ja ympäristöön liittyvissä asioissa, Vilén toteaa.

Vilénin mukaan on täysin selvää, ettei entiseen yhteistyöhön Barentsin alueella ole paluuta.

– Pelkään, että menee hyvin pitkä aika siihen, että Venäjä kykenisi itse arvioimaan omia tekojansa. Yhteistyön jäädyttäminen voi kestää pitkään, se voi olla jopa jääkausi.

Barents-yhteistyö on Vilénin mukaan enenevässä määrin nyt pohjoismaista yhteistyötä, joka ei ole jäänyt polkemaan paikallaan.

– Olemme muun muassa päättäneet laatia Barentsin alueen vihreän siirtymän strategian. Se julkistetaan Suomen Barents-puheenjohtajuuden aikana Kemissä ystävänpäivänä.

Arkkipiispa Leo on tuntenut Putinin aisaparin patriarkka Kirillin puoli vuosisataa ja kertoo nyt, miksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ollut yllätys

Barents-suurlähettiläs Jari Vilén: Suomi, Ruotsi ja Norja syventävät yhteistyötään – Venäjän menetys on verkostolle uuden alku

Sota järkytti arktiseen konferenssiin osallistuneet – suurlähettiläs Jari Vilén: "Lavrovilta tuli yhteistyöviesti ennen hyökkäystä"