Hyppää sisältöön

Lapin aluehallitus: Hyvinvointialueen aloittaessa kuntien on liityttävä perustettuun ateriapalveluyhtiöön tai yhtiöitettävä ruokapalvelunsa

Aluehallitus teki keskiviikon kokouksessaan myös yhden johtajavalinnan, suunnitteli taloutta ja antoi luvan tilata kahdeksan ambulanssia.

Kunnat eivät voi tuottaa ateriapalveluja hyvinvointialueelle eikä päinvastoin, ja siksi on pitänyt perustaa Lapin Ateriapalvelut Oy. Yhdeksän kuntaa on ennakkoon ilmoittanut olevansa kiinnostunut liittymisestä yhtiöön. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Lapin aluehallitus jatkaa hyvinvointialueen aloittamiseen liittyvää valmistelutyötä. Keskiviikon kokouksessa käsiteltävänä oli muun muassa ateriapalvelujen järjestäminen.

Lain mukaan kunnat eivät voi tuottaa ateriapalveluja hyvinvointialueelle eikä päinvastoin, ja siksi on perustettu Lapin Ateriapalvelut Oy.

Hyvinvointialue pyytää yhtiön osakkaiksi tulevia kuntia tekemään asiaa koskevat päätökset lokakuun loppuun mennessä. Lisäksi hyvinvointialue pyytää, että kunnat, jotka eivät halua liittyä yhtiöön, käynnistävät omien ruokapalvelujensa yhtiöittämisen.

Kokoustiedotteessa todetaan, että Lapin Ateriapalvelut Oy on hyvinvointialueen ja siihen liittyvien jäsenkuntien yhteinen yhtiö, joka voi tuottaa ateriapalveluja sekä kunnille että hyvinvointialueelle. Enontekiön, Inarin, Sodankylän, Tervolan, Kolarin, Muonion, Savukosken, Utsjoen ja Ylitornion kunnat ovat aiemmin ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita liittymisestä yhtiöön.

Neljä uutta virkaa, yksi johtajavalinta

Aluehallitus valitsi mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon johtajaksi Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Antti Alaräisäsen. Virka oli sisäisessä ilmoittautumismenettelyssä.

Tekniikka- ja logistiikkapalveluihin perustettiin kiinteistö- ja tilapäällikön, käyttöpäällikön, puhtauspalvelupäällikön ja logistiikkapäällikön virat.

Virat tulevat sisäiseen ilmoittautumismenettelyyn. Jos joitakin virkoja tai toimia ei saada täytettyä sisäisesti, voidaan käyttää julkista hakua.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen virkojen perustamisen aluehallitus jätti pöydälle.

Hankintalistalla ambulansseja ja sammutuskalustoa

Lisäksi aluehallitus käsitteli talouskysymyksiä. Vuosien 2023–2026 investointisuunnitelmasta aluehallitus tekee esityksen aluevaltuustolle ensi keskiviikkona pidettävässä kokouksessaan.

Aluehallitus hyväksyi ensi vuoden talousarviokehyksen, ja jatkaa talousarvion valmistelua syksyn ajan. Varsinainen talousarvio on aluehallituksen käsittelyssä 7. joulukuuta ja aluevaltuuston käsittelyssä 19. joulukuuta.

Hankintapuolella aluehallitus hyväksyi, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri tilaa kaksi ambulanssia ja Lapin sairaanhoitopiiri kuusi ambulanssia. Lisäksi pelastuslaitokselle annettiin lupa alkaa kilpailuttaa Sodankylän sammutusauto, Äkäslompolon säiliösammutusauto sekä Kemin, Tornion ja Rovaniemen säiliöautot. Aluehallituksen tiedotteessa todetaan, että päätös tarvittiin, koska hälytysajoneuvojen toimitusaika on useita kuukausia.

Lapin hyvinvointialueen ensihoitopalveluihin vuosiksi 2023–2024 haetaan poikkeuslupaa, joka antaisi mahdollisuuden poiketa säännöllistä työaikaa ja vuorokausilepoa koskevista työaikalain säännöksistä tarpeen mukaan.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.