Hyppää sisältöön

Ikuisesti kiitollinen

Vuonna 2008 Niko Saarinen poistettiin Big Brotherista väkivaltaisen käytöksen vuoksi. Hän sanoo istuneensa maineensa vankina enemmän kuin elinkautisvangit.

Niko Saarinen, 35, ei ole erityisen lämmin isäntä. Oven avattuaan hän vilkaisee toimittajaa silmiin ja pyyhältää takaisin avokeittiöön hääräilemään.

– Tämmönen tää nyt on. Peruskaksio, hän kommentoi länsihelsinkiläistä asuntoaan ja huitaisee laiskasti olohuoneen suuntaan.

Tylyydelle on syynsä.

Ensinnäkin Saarinen on ehkä vähän väsynyt. Hän on herännyt neljältä ja juontanut NRJ:n aamuradiota kuudesta kymmeneen yhdessä Julianna Jokelan kanssa. Haastattelun jälkeen kalenterissa on oman firman asioita, kaupallisia yhteistöitä ja sen sellaista. Illalla Saarinen menee Big Brotheriin kommentoimaan uuden kauden käänteitä.

Toiseksi Saarinen sanoo olevansa varautunut toimittajia kohtaan. Se on ymmärrettävää – hän on kohdannut meitä enemmän kuin useimmat ikäisensä julkimot.

Niko Saarinen on tehnyt uransa julkisuudessa ja ennen kaikkea erilaisissa reality-ohjelmissa. Sellaisissa kuten Big Brother, Viidakon tähtöset, Aurinkorannan tähtöset, Maisan ja Nikon luksusmatkat, Farmi Suomi, Selviytyjät Pohjola, Sometähtien sinkkuelämää ja Selviytyjät Suomen parhaillaan käynnissä oleva kausi.

Tässä jutussa Saarinen puhuu siitä, miten syntyi jo kolmelle vuosikymmenelle ulottunut ura realityssa ja mitä se vaati.

Niko Saarinen on toimittajia kohtaan varautunut. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Tuottajat ajoivat hermoromahdukseen

Yhdeksäs lokakuuta 2008 oli Espoossa poutainen, mutta BB-taloon aurinko ei juuri paistanut. Vietettiin Niko Saarisen syntymäpäivää, ja illan mittaan tunnelma meni ihan pimeäksi.

Eräs asukkaista oli kommentoinut Saarisen vaatetusta, ja 22-vuotiaalla keitti yli. Juhlasankari huusi, kirosi ja heitti asukasta punaviinilasilla. Päiväkirjahuoneessa hän itki, kuinka "nää on mun synttärit ja tänne tulee joku muija tekorastoissa selittämään miten mulle sopii pinkki paita".

Saarinen poistettiin talosta.

Big Brotherin formaatti oli silloin yksinkertainen: teljetään joukko ventovieraita taloon, karsitaan virikkeet minimiin ja tarjotaan heille Uno-korttien sijasta alkoholia. Illan lähetykseen koostettiin mehukkaimmat pämppäys- ja panokohtaukset.

Tosi-tv oli 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä huonojen ja huonosti käyttäytyvien pällistelyä.

Saarinen sanoo, että Big Brother -tuotanto ajoi häntä vuonna 2008 tietoisesti kohti hermoromahdusta. Kuva: Pekka Tynell / Yle

BB-talossa ollaan mediapimennossa, mutta 47 päivän aikana Saarinen alkoi tajuta, että hänen ympärillään tapahtuu nyt jotain.

– Ne näki satavarmasti mun päiväkirjahuonekäyttäytymisestä, että olen tosi herkillä. Silti mua ajettiin koko ajan enemmän siihen suuntaan, että saan hermoromahduksia. Keskusteluja vietiin sneakysti sellaiseen, mikä hermostuttaa mua, Saarinen kuvailee.

Häätöäänestyksen alla saatettiin esimerkiksi kysyä, miltä tuntuisi mennä ulkomaailmaan, missä kaikki vihaavat sinua.

– Kun oot tosi epävarma siitä mitä ihmiset ajattelee, että tappaako ne mut kun lähden talosta sitävarten että olen homo, niin kyllähän tollaset kommentit iskee johonkin.

Kun Saarinen synttäri-illan jälkeisenä aamuna poistui talosta, hänen aavistuksensa osuivat oikeaan. BB-Niko oli syntynyt.

Seuraavaksi piti päättää, mitä sillä tekisi.

Seitsemän päivää tekivät julkkiksen

Ystävä oli sanonut, että "sekopää" Saarinen sopisi Big Brotheriin. Julkisuutta Lidlin kassana työskennellyt Saarinen ei kaivannut, ja haastatteluvaiheessa tuottajat korostivat, ettei BB tee julkkiksia.

– Sanottiin, että kun menet elokuun lopulla taloon, niin joulukuussa koko Suomi on unohtanut sut. Olin, että wau, saan BB-kokemuksen ja joulukuussa se on ohi.

Ei ollut. Saarinen joutui suomalaisen realityn mittapuulla ennennäkemättömään pyöritykseen. Perjantaina hänet poistettiin talosta. Maanantaina mediassa spekuloitiin, joutuisiko armeijaa vältellyt Saarinen vankilaan. Lööppikimara huipentui torstaina Seiskan kansijuttuun BB-Nikon yökerhoreissusta.

– Leikkisästi sanon, että mut teki julkkikseksi ne seitsemän päivää BB:stä lähdön jälkeen.

BB-kohun jälkeinen mediahuomio koukutti Saarista. Pitkään hän tarttui melkein jokaiseen tarjottuun tilaisuuteen. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Saarinen oli hetken puhutuin julkkis. Pyöritys huumasi ja siihen jäi koukkuun.

– Olin aivan pystymettästä Keravalta. En ollut ikinä päässyt baariin jonon ohi. Yhtäkkiä mulla oli koko Helsingin yöelämä auki.

Samalla moni muistutti, että julkkishierarkiassa reality-tähdet ovat pahnanpohjimmaisia.

Alle viikko BB-häädön jälkeen Saarinen aloitti MTV:n yöchatin juontajana. Samasta oli aloittanut Vappu Pimiä, jota Saarinen ihaili.

– Jälkikäteen kun miettii, niin olin neljä vuotta tv:ssä joka yö lukemassa viestejä, missä mua haukuttiin.

Realitylla ei rikastu

2010-luvun alussa Saarinen juoksi hommasta toiseen niin laput silmillä, etteivät ystävät olleet tunnistaa häntä. Hän palasi Big Brotheriin kahdesti ja juonsi chat-ohjelma Nikon Grilliä.

Saarisen hahmo oli stereotyyppinen suulas homo, joka elää tunteella, ei karsasta konflikteja ja käyttää suomen kieltä näkökulmasta riippuen joko väärin tai luovasti.

Vuonna 2013 tuli Viidakon tähtöset, jota Saarinen pitää uransa tärkeimpänä realityna.

– Siellä mulla oli hyviä verbaalisia heittoja, kuten "mä oon niin vittu nevahööd susta".

Se oli ensimmäinen vuosi, kun hänen etunimessään ei ollut enää BB-leimaa.

Ihan vaan Niko Saarisena hän on nyt käynyt läpi niin Farmin kuin Selviytyjätkin. Enää Tanssii tähtien kanssa puuttuu.

Saarinen sanoo, ettei ole koskaan ajatellut tekevänsä uraa reality-tähtenä. Pitkään hän lähti ohjelmiin ajatellen, että ne johtaisivat juontajan pesteihin.

Kävikin päinvastoin. Eräs tuottaja sanoi, ettei noin riskaabelia julkkista voisi ikinä palkata juontamaan mitään "virallista".

– En pidä realitya mun urana. Ajattelen, että se johdatti mut tähän. Mutta enemmän se on vienyt mahdollisuuksia kuin antanut niitä.

Uran rakentaminen reality-tähtenä on vaikeaa kahdesta syystä. Ensinnäkään ohjelmista ei tienaa kovin hyvin, joten ohessa täytyy tehdä jotain muuta, kuten kaupallisia someyhteistöitä. Saarisella on Instagramissa ja Tiktokissa yhteensä yli 300 000 seuraajaa.

Saarinen kuvaa usein avokeittiössään tiktokeja yli 200 tuhannelle seuraajalleen. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Toiseksi reality-tähti on aina tuotannon armoilla. Vaikka Saarinen pyydetään tietynlaiseksi hahmoksi, muotoutuu kuva hänestä lopulta leikkauspöydällä.

Siksi ohjaksia on pitänyt ottaa omiin käsiin. Maaliskuussa 2019 syntyi Nikotellen-podcast, jossa Saarinen puhuu itsekseen ja juontajaparin kanssa ryyppäämisestä, seurustelusta ja – ennen kaikkea – seksistä.

Viime vuonna Nikotellen oli Spotifyssa Suomen neljänneksi kuunnelluin podcast. Saarinen myi oikeudet kahdeksi vuodeksi Podme-palvelulle ja tienaa viikoittaisella podcastilla "paremmin kuin millään koskaan aiemmin".

Siis paremmin kuin NRJ:n aamushow'lla, jota hän juontaa 20 tuntia viikossa.

Uhri viihteen maailmalle

Saarisen tapa puhua reality-uransa alusta on ristiriitainen. Toisaalta hän tiedostaa tavat, joilla häntä manipuloitiin.

– Kaikki halusivat nähdä milloin mä itken seuraavan kerran päiväkirjahuoneessa, ja tottakai tuotanto lypsi musta jokaisen pisaran. Ja sen jälkeen kun se meni vähän yli, niin ollaan vaan, että hups, näin kävi.

Toisaalta hän on kiitollinen tarjotuista tilaisuuksista.

– Ne teki musta julkkiksen, ja mä olen tänään se ihminen, joka tienaa sillä rahaa. Win-win.

"Kaikki halusivat nähdä milloin mä itken seuraavan kerran päiväkirjahuoneessa", Saarinen muistelee BB-kokemuksiaan. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Saarinen ei halua katkeroitua. Hän muistuttaa lähteneensä leikkiin itse. Sen hän myöntää, että erityisen hyvin BB-Nikosta ei pidetty huolta. Hän arvioi, ettei huolenpito ole realityissa juuri lisääntynyt, vaikka tekijät väittävät muuta (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2008 tuotanto neuvoi BB-talosta poistettua Saarista sanomaan medialle, että hänellä on vaikeuksia alkoholin kanssa ja että hän jättäytyisi siitä hetkeksi.

Huono neuvo kostautui. Lauantaina Saarinen lähti humpalle, ja Seiskan kansijuttu oli valmis.

Takaraivossa tykyttivät tuotannon sanat: ketään ei kiinnosta enää joulukuussa.

– Ajattelin, että kaikki mitä tapahtuu, tapahtuu nyt parin kuukauden ajan. Sen jälkeen saan jatkaa elämääni.

Saarinen on myöhemmin tajunnut, miten tärkeä hän oli Big Brotherille ja sitä näyttäneelle MTV3:lle. Hän sanoo kuulleensa, että tekijät etsivät koko synttäreitä seuranneen yön keinoa pitää lypsylehmänsä ohjelmassa.

– Samaan aikaan kun mun lasinheittoa päiviteltiin ja kauhisteltiin mediassa, se klippi pyöri joka mainoskatkolla, että "tänä iltana…"

Uusi Niko Saarinen

Joitain vuosia sitten kollega sanoi Saariselle, että tällä on kaksi vaihtoehtoa. Joko tämä häpeäisi BB-videoita lopun ikäänsä, tai sitten hän nousisi niiden yläpuolelle ja tekisi niillä uran.

– Aloin vitsailemaan asiasta. Nyt se on jotain mitä ihmiset haluaisivat edelleen nähdä tv:ssä. Me nähdään hyvin erilaista realitya. Eletään aikakautta, jossa ei saa oikein mitään sanoa, ei saa pahoittaa mieltä.

Saarisen kaudella Big Brotheria myytiin riidoilla, kun nyt ne eivät välttämättä edes päädy tv-koosteeseen. Katsoja saattoi ostaa itselleen pääsyn suihkukameroihin, kun nyt suihkuissa on ovet. Eikä seksiä enää juuri näytetä.

Reality on muuttunut kiltimmäksi. Ja Niko Saarinen siinä samalla.

Vuoden 2016 kieppeillä tuotantoyhtiöissä alettiin toivoa uutta puolta Niko Saarisesta. Hän oli samaa mieltä. Viime vuodet Saarinen on ollut vähän vähemmän sähäkkä, suulas ja tyhmä.

Selviytyjät Pohjolan castingissa sanottiin, ettei ohjelma kaipaa kohuja. Saarinen meni Lappiin ja näytti suomalaisille kypsää strategista osaamistaan. Sometähtien sinkkuelämää -ohjelmassa hän puhuu kameralle siitä, miten musertavaa on olla 35-vuotias isyydestä haaveileva sinkkumies.

Saarinen asuu länsihelsinkiläisessä kaksiossa yksin. Hän haaveilee parisuhteesta ja lapsesta. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Suomen pisimmät synttärit

Nyt Saarinen viihtyy kotisohvalla. Tässä missä haastatteluakin tehdään.

Hän on iloinen, etteivät reality-osallistujat enää joudu ihan sellaiseen pyöritykseen kuin reilu vuosikymmen sitten. Samalla äänessä on kaipausta vuosiin, jolloin uskallettiin kohauttaa. Hän teki sitä usein tahallaan, ja tuotannot heittivät vettä myllyyn. Kun Saarinen totesi Viidakon tähtösten kuvauksissa, ettei hän arvosta veteraaneja (siirryt toiseen palveluun), aihetta puitiin hänen kanssaan kunnes täydellinen kohulause oli varmasti purkissa.

– Tänä päivänä 80 prosenttia ohjelmista on realitya. Harva niistä pystyy tekemään niin lähtemättömän vaikutuksen kuin minä. Että kai mun pitää olla ylpeä mun synttäreistä, mitkä on Suomen pisimmät.

Saarinen sanoo istuneensa maineensa vankina enemmän kuin elinkautisvangit. Hän toivoo, että ihmiset oppisivat näkemään kännireissujen sijaan sen, kuinka paljon hän on raatanut tuottaakseen suomalaisille viihdettä.

– Haluan, että musta jää mieleen se, että oon tehnyt hitokseen duunia. Ponnistanut pahkan pohjimmaisesta tähän pisteeseen.

Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Voit osallistua keskusteluun 19.9. klo 23 asti.