Hyppää sisältöön

Pohjois-Ruotsin vaalitulos: Sairaalapuolue romahti, ruotsidemokraatit voittivat, sosiaalidemokraatit on kuitenkin suurin puolue

Kuntavaaleissa kirjoa on enemmän kuin alue- ja valtiopäivävaaleissa: esimerkiksi Övertorneån listoilta ruotsidemokraatit puuttuvat kokonaan.

Rajanaapurin vaalien tiukkaa ääntenlaskentaa on seurattu Suomen puolellakin tiiviisti. Kuvituskuva Tornionjoen ylittävältä sillalta Ylitornion ja Matarengin kohdalta. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Ruotsin vaalitulos on valmistunut. Vasemmistoblokki on myöntänyt tappionsa ja maahan valmistellaan oikeistohallitusta.

Ruotsidemokraatit on vaalien suurin voittaja koko maassa ja myös Pohjois-Ruotsissa. Se menestyi myös kuntavaaleissa.

Sosiaalidemokraatit on kuitenkin koko maan ja myös pohjoisen suurin puolue.

Norrbottenin kahdeksasta valtiopäiväedustajasta puolet on sosiaalidemokraatteja. Ruotsidemokraatit kasvatti suosiotaan niin paljon, että se vei keskustapuolueen ainoan edustajapaikan ja kasvatti oman paikkamääränsä kahteen. Sekä vasemmistopuolue että maltillinen kokoomus säilyttivät yhden paikkansa.

Aluevaaleissa paikkojen uusjako

Aluevaaleissa Norrbottenissa merkittävin muutos oli sairaalapuolueen romahdus ja vasemmiston nousu päättävään asemaan. Sairaanhoitopuolue menetti aiemmasta 27 paikastaan peräti 21.

Sosiaalidemokraatit saa kahdeksan uutta paikkaa, ja on 31 paikallaan selkeästi suurin puolue. Vasemmistopuolueella paikkoja on seitsemän eli yksi aiempaa enemmän.

Kokoomus saa aluevaltuustoon kymmenen ja ruotsidemokraatit yhdeksän paikkaa. Kumpikin puolue lisäsi edustajamääräänsä neljällä.

Aluevaalissa menestyivät myös kristillisdemokraatit, jotka saivat valtuustoon neljä edustajaa. Aiemmin kristillisdemokraateilla ei ollut yhtään aluevaltuutettua. Keskusta säilytti neljä paikkaansa.

Övertorneå omilla linjoillaan kuntavaaleissa

Vaalien voittajiin kuuluva ruotsidemokraatit menestyi myös monissa kuntavaaleissa Norrbottenissa. Selkeä poikkeus itäisessä Norrbottenissa tästä on Övertorneå, jossa ruotsidemokraatteja ei näy listoilla lainkaan.

Övertorneån tulos poikkeaa muutenkin yleislinjasta. Sosiaalidemokraatit menetti yhdeksästä paikastaan neljä, mutta ne keräsi laariinsa kahtiajakautuneen puolueen uusi ryhmittymä Framtid S. Suurin puolue 25-henkisessä valtuustossa seitsemällä edustajallaan on nyt keskusta, joka lisäsi kannatustaan yhdellä paikalla.

Yleisesti sairaanhoitopuolueen suosio siis suorastaan romahti, mutta Övertorneålla puolue sai yhden uuden paikan, ja edustajia on nyt neljä. Neljä paikkaa sai myös uusi kuntapolitiikan tulokas, Framtid S Övertorneå. Myös toinen ryhmittymä, Övertorneås Fria Alternativ, piti yhden paikkansa. Kristillisdemokraatit kasvatti edustajamääräänsä yhdellä edustajalla kolmeen. Vasemmistopuolue säilytti yhden paikkansa.

Haaparanta: Ruotsidemokraatit kasvoi, sairaalapuolue menetti

Haaparannalla ruotsidemokraatit lisää paikkamääränsä kolmella eli neljään. Se on sama kuin edustajamääränsä pitäneellä maltillisella kokoomuksella.

Haaparannan 31-jäsenisen valtuuston suurin ryhmä on kuitenkin sosiaalidemokraatit 12 paikallaan, ja toiseksi suurin on edelleen keskusta kuudella valtuutetullaan.

Sairaanhoitopuolue menetti Haaparannalla kuudesta paikastaan neljä. Kristillisdemokraatit piti kaksi paikkaansa ja vasemmistopuolue ainokaisensa.

Ruotsidemokraattien lisäksi maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit saivat kukin neljä uutta paikkaa, ja vasemmisto yhden uuden paikan. Keskustan paikkamäärä pysyy ennallaan.

Pajala: keskusta ja ruotsidemokraatit valtuustoon

Pajalan valtuustossa suurin puolue kuudella paikallaan on edelleen sosiaalidemokraatit, vaikka puolue menettikin yhden paikan. Uusina valtuustoon nousevat keskusta ja ruotsidemokraatit – kumpikin saa valtuustoon yhden edustajan.

Vasemmistopuolue pitää neljä paikkaansa, samoin Framtid S. Kristillisdemokraateille valtuuston 21 paikasta kuuluu edelleen kolme. Sairaanhoitopuolue piti yhden edustajansa, kokoomus puolestaan menetti toisen paikkansa.

Lue myös:

Analyysi: Ruotsissa demarit väläyttää sinipunaa, keskustajohtaja eroaa – ja Turkki muistuttaa Nato-ehdoistaan

Sosiaalidemokraatit ja ruotsidemokraatit nousijoita Norrbottenissa – valta vaihtuu alueella ja myös muutamissa kunnissa

Ruotsalaisia huolettaa vaalien alla kaksi asiaa, ja toinen niistä on tuttu suomalaisillekin

Edit 17.9. klo 10.40: Tarkennettu Övertorneån vaalituloksessa, että Framtid S on sosiaalidemokraattisesta puolueesta irtautunut uusi ryhmittymä.