Hyppää sisältöön

Riihimäellä ammoniakkivuodon vuoksi tehty eristys on purettu – vaunu unohtui ratapihalle kuukausiksi

Vaunua oltiin käytetty Venäjän ja Suomen välisessä kuljetuksessa. Vaunu oli takavarikoitu osana Venäjään kohdistuvia pakotteita.

Pelastuslaitoksen ja Väyläviraston operaatiota Riihimäen ratapihalla 16. syyskuuta. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Riihimäellä eristettiin iltapäivällä laaja alue ammoniakkisäiliön vuodon takia. Riihimäen VAK-ratapihalla havaittiin vähäinen ammoniakkivuoto lähes tyhjässä säiliövaunussa. VAK-ratapiha tarkoittaa ratapihan aluetta, joka on tarkoitettu vaarallisten aineiden kuljetukseen.

Ammoniakkia sisältävä vaunu on seissyt ratapihalla kuukausia. Hämeen pelastuslaitoksen päivystävän palomestari Markus Majurin mukaan Väylävirasto oli huomannut vuodon jo muutama päivä sitten. Vaunua ei pystytty siirtämään turvallisempaan paikkaan.

Riihimäen ratapihan lähistöllä oli Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen autoja ja henkilökuntaa iltapäivällä. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Väyläviraston työntekijät päivystivät säiliön luona mittauslaitteiden kanssa sen ajan, kun tilanteen ratkaisua punnittiin. Alue päätettiin eristää varatoimenpiteenä, kun tyhjennystoimet käynnistettiin. Haasteena oli saada siirtoyhteys tarpeeksi tiiviiksi, jotta kaasuuntunut ammoniakki ei pääse karkaamaan ympäristöön.

Yhteys saatiin tiiviiksi iltapäivällä. Tapahtumapaikka tarkistusmitattiin kello 15.53, minkä jälkeen Arolammintiellä toteutettu suoja-alueen eristys purettiin kello 15.56.

Väylävirasto tyhjentää säiliön sille varattuihin kuljetusastioihin. Tyhjennykseen voi mennä useampi tunti.

– Meillä ei ole tarkkaa tietoa, kuinka paljon ainetta säiliössä on. Enintään joitakin satoja litroja, Majuri kertoo.

Riihimäen ratapihan lähistöllä oli Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen autoja ja henkilökuntaa iltapäivällä. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Miten ammoniakkivaunu unohtui ratapihalle kuukausiksi?

Traficomin päällikön Kaisa Sainion mukaan ammoniakkia vuotanutta vaunua oli käytetty ammoniakin kuljettamisessa Venäjältä Suomeen. Vaunu on asetettu takavarikkoon osana EU:n Venäjää kohtaan asettamia pakotteita.

Sainio kertoo, että vuoto huomattiin perusvalvonnassa, jota rautatieyritykset tekevät vaunuille säännöllisesti. Säiliössä ollut ammoniakki oli tyhjentämisen jälkeen säiliöön jäänyttä.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.