Hyppää sisältöön

Pohjoisessa yrityksillä muuta maata myönteisemmät tulevaisuuden odotukset, mutta hintojen nousu hirvittää

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella yritykset suhtautuvat vielä myönteisesti tulevaisuuden odotuksiin, vaikka maailmantilanne ja hintojen nousu sekoittaakin odotuksia.

Yrityksissä ennakoidaan tulevan vuoden olevan haastava, koska kustannukset ovat nousseet ennakoitua enemmän ja myös materiaalien saatavuudessa on ollut ongelmia. Kuvituskuva Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Kauppakamarien jäsenistöllen tekemässä talouskyselyssä Oulun kauppakamarin alueella näkymiä pidetään hieman valoisampina kuin valtakunnallisesti yleensä.

Yrityksistä liki kaksi-kolmannesta arvioi kannattavuuden säilyvän joko nykyisellään tai paranevan aiemmasta. Korkojen ja sähkönhinnan nousu ovat kuitenkin useimpien yritysten huolena.

– Yrityksistä yli 80 prosenttia arvioi liikevaihtonsa olevan yhtä suuri tai suurempi tänä vuonna edellisen vuoteen verrattuna ja lähes saman verran vastaajista arvioi kehityksen jatkuvan samana myös seuraavan kuuden kuukauden aikana, kertoo Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari P. Tuovinen.

Kyselyn mukaan noin kolmannes yrityksistä odottaa henkilöstömäärän lisääntyvän tänä vuonna.

Yleisesti näkymiä voi kuitenkin Tuovisen mukaan kuvata sumuisiksi muun muassa maailmanpoliittisen tilanteen ja hintojen nousun takia.

Ylivieskalaisen Bet-Kerin toimitusjohtaja Antti Hautamäki sanoo, että eniten huolettaa tulevana talvena energian hinta.

Hintojen nousu voi heijastua sekä suoraan esimerkiksi kuljetuskustannuksina, että välillisesti, jos raaka-aineiden tuottajat joutuvat vähentämään omaa tuotantoaan.

– Esimerkiksi meille tulee aika paljon tavaraa Keski-Euroopasta ja siellä kustannukset ovat nousseet rajusti. Lisäksi voi tulla eteen saatavuusongelmia, koska kaasun saatavuus on huonontunut., sanoo Hautamäki.

– Saatavuusongelmiin olemme toki pyrkineet varautumaan hajauttamalla ostoja, mutta epävarmuutta on todella paljon ilmoilla, kertoo Hautamäki.

Kauppakamarien talouskyselyyn vastasi yhteensä yli 2 600 yritystä, joista Oulun kauppakamarin jäseniä oli lähes 200. Vastaajista noin 70 prosenttia työllisti vähintään 10 henkilöä. Oulun kauppakamari toimii Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.