Hyppää sisältöön

Tuore selvitys: Meri-Lapissa on hyvät mahdollisuudet edistää vetytaloutta

Kemin Digipoliksen tilaaman selvityksen mukaan Meri-Lapissa on merkittävää potentiaalia vetytaloudelle.

Vetyauto toimii sähköllä, jota tuotetaan polttokennossa vedystä. Kuva: Jyrki Ojala

Kemin Digipoliksen Rejlersiltä tilaaman selvityksen mukaan Meri-Lapin infrastruktuuri, teollisuus ja logistiset yhteydet luovat hyvät edellytykset vetytalouden edistämiseen.

Lisäksi Meri-Lapista on lyhyt matka ja hyvät yhteydet Pohjois-Ruotsiin, missä vetytalouteen panostetaan voimakkaasti. Vetytalouden edistämistä tukee myös se, että Kemissä on jo pidemmän aikaa tehty työtä kiertotalouden parissa.

– Selvitys vahvisti ajatustamme siitä, että vetytalous kiinnostaa alueemme yrityksiä ja muita toimijoita, ja avaa uusia mahdollisuuksia Meri-Lapille, sanoo tiedotteessa projektipäällikkö Eveliina Nousiainen Kemin Digipoliksesta.

Vedyllä tuotettu energia on päästötöntä, jos vedyn valmistukseen on käytetty päästötöntä energiaa. Vedyn valmistamisen haasteena on se, että se on kallista ja vaatii nykytekniikoilla paljon energiaa.

Kaupungit, yritykset ja rahoittajat on saatettava yhteen

Nousiainen kertoo, että selvitykseen sisältyi myös suosituksia siitä, mitä kehitysyhtiön ja alueen yritysten pitäisi tehdä seuraavaksi vetytalouden edistämiseksi.

– Tärkeintä on luoda yhteistyötä kaupunkien, yritysten ja rahoittajien välille. Lisäksi on luotava suhteita muihin Pohjoismaihin, Nousiainen avaa.

Vedyn mahdollisuudet Kemille -hankkeen tähän mennessä tehtyjen selvitysten tulokset julkaistaan Vetytietoisku-tilaisuudessa Kemin Digipoliksessa 29. syyskuuta.

Tilaisuudessa yleisö voi esittää lisäkysymyksiä aiheesta. Kaikille avoimeen tilaisuuteen voi ilmoittautua 25. syyskuuta saakka.

Lue myös:

Meri-Lapissa aletaan selvittää vedyn mahdollisuuksia – tavoitteena on luoda mahdollisuuksia erityisesti alueen pk-yrityksille

Oulussa kehitetään menetelmää, joka voisi mullistaa maailman energiatalouden – ratkaisun avaimet ovat auringossa

Lahden jättimäisen vetytalousinvestoinnin selvitys etenee

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.