Hyppää sisältöön

Turvallisuus ei huoleta taksinkuljettajia, vaikka uhkatilanteitakin Oulussa sattuu – Markus Kytökangas: "Paljon riippuu asiakkaan mielentilasta"

Ouluhallin parkkipaikalle kokoontui toistakymmentä taksinkuljettajaa osoittamaan kunnioitusta Asikkalassa surmatun kuljettajan muistolle.

Markus Kytökangas ja monet muut taksinkuljettajat kerääntyivät perjantaina Ouluhallin parkkipaikalle kunnioittamaan Asikkalan taksisurman uhrin muistoa. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

Taksiautoilijat ympäri maan pitivät tänään perjantaina kello 12 hiljaisen hetken Asikkalassa elokuussa surmatun taksinkuljettajan muistolle. Oulussa parisenkymmentä kuljettajaa kokoontui Ouluhallin parkkipaikalle valtakunnalliseen hiljaiseen hetkeen.

Paikalle saapuneet Markus Kytökangas ja Minna Puolakka nousivat muiden mukana autojensa viereen hiljentymään. Molemmat toteavat synkän tapahtuman koskettavan ja saavan mietteliääksi. Silti kumpikaan ei juuri pelkää oman turvallisuutensa puolesta.

Taksia kuljettanut 19-vuotias nainen sai elokuussa surmansa työvuoronsa aikana. Teosta epäiltynä otettiin kiinni asikkalalainen 24-vuotias mies, joka vangittiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä taksinkuljettajan murhasta.

– Valitettava tapaus, joka laittaa miettimään. Kyllä tämä pääsääntöisesti on melko turvallista hommaa, sanoo Kytökangas.

Uhkaavasti käyttäytyvä asiakas ei aina välttämättä ole päihtynyt, Kytökangas muistuttaa.

– Paljon riippuu siitä, missä mielentilassa asiakas on. Haastavista tilanteista selviää usein juttelemalla ja omalla hyvällä asenteella, hän kertoo.

Taksia työkseen ajava Markus Kytökangas ei ole huolissaan alan turvallisuudesta, vaikka on itsekin joutunut joskus hälyttämään apua työvuorossaan. Toimittajana Marko Siekkinen.

Alan turvallisuus puhutti Oulussa jo kesäkuussa Haukiputaalla tapahtuneen aseellisen ryöstön vuoksi, jossa onneksi vältyttiin loukkaantumisilta.

Toisinaan asiakkaat kantavat huolta kuljettajan puolesta

Taksia jo melkein 12 vuotta ajanut Minna Puolakka sanoo urallaan sattuneen pelottavia tilanteita vain muutaman kerran.

– Ihan muutama tilanne on ollut, joissa on pienesti pelottanut. Nekin olen saanut puhumalla selvitettyä, hän muistelee.

Puolakka aloitti työt alalla jo 19-vuotiaana, eikä ole erityisesti ollut huolissaan omasta turvallisuudestaan. Hän kertoo asiakkaiden välillä kantavan huolta hänestä.

– Asiakkaat enemmän murehtivat ja kyselevät, että eikö minua naiskuljettajana huoleta oma turvallisuus. Olen pyrkinyt ajattelemaan, että jokaisessa työssä on ne omat vaarapuolensa, toteaa Puolakka.

Ainoastaan kerran Puolakka on joutunut soittamaan ulkopuolista apua työvuorossa ollessaan. Silloin asia hoitui onneksi nopeasti, eikä kyseessä ollut varsinainen vaaratilanne.

Taksinkuljettajat ovat työssään ajon hetkellä yksin asiakkaiden kanssa, mikä sisältää omat riskinsä.

– Olisin väärällä alalla, jos minua pelottaisi lähteä hakemaan asiakasta, oli osoite mikä hyvänsä, sanoo Puolakka.

Kaikesta huolimatta Puolakka pitää työstään, eikä osaa kuvitella tekevänsä muuta. Hänen alkuperäinen ajatuksensa oli ajaa taksia vain väliaikaisesti, mutta sille tielle jäätiin.

– Kyllähän tämä jo ihan vakituiselta tuntuu, hän tokaisee ja naurahtaa.

Työn hyvinä puolina hän luettelee mukavat työkaverit, asiakkaat ja vapauden päättää omista aikatauluistaan. Taksia kuljettaessa ei Puolakan mukaan ole ikinä kahta samanlaista päivää.

Lue lisää aiheesta:

Taksikuskit kautta maan viettivät hiljaisen hetken Asikkalan taksisurman uhrin muistoksi – kuljettaja: "Olemme yksin keskellä yötä"

IS: Asikkalan taksisurmasta epäilty soitti itse hätäkeskukseen

Haukiputaan taksiryöstäjä on edelleen tavoittamatta

Kahdesti ryöstetty taksinkuljettaja ei antaudu pelolle, vaikka häntä on uhattu puukolla ja pyssyllä: "Piti pysäyttää auto ja oksentaa"