Hyppää sisältöön

Yle seurasi, kun lääkintähenkilökunta harjoitteli tositilannetta varten Seinäjoella – lääkärihelikopteri on vakavissa tilanteissa ensisijainen kulkuväline

Suomen seitsemäs lääkärihelikopteritukikohta aloittaa toimintansa lokakuussa Seinäjoella. Kopteri kuljettaa ensihoitolääkäriä ja hoitotiimiä potilaiden luokse pohjalaismaakunnissa ja myös laajemmin.

Suomen seitsemäs lääkärihelikopteritukikohta aloittaa toimintansa lokakuussa Seinäjoella
Suomen seitsemäs lääkärihelikopteritukikohta aloittaa toimintansa lokakuussa Seinäjoella

Seinäjoelle Rengonharjun lentoasemalle on valmistumassa Suomen seitsemäs lääkärihelikopteritukikohta. Se aloittaa toimintansa lokakuussa.

Lääkärihelikopteritoiminnasta Suomessa vastaa Finnhems-osakeyhtiö yhdessä yliopistollisten sairaanhoitopiirien kanssa. Finnhemsillä on tukikohdat myös Vantaalla, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Seinäjoelle tuleva kopteri tulee lentämään pohjalaismaakuntien alueella ja laajemminkin yli maakuntarajojen. Sen tarkoituksena on kuljettaa ensihoitolääkäri hoitotiimeineen nopeasti potilaan luo. Tukikohtaan sijoitetaan EC135-helikopteri ja lääkäriauto.

FinnHemsin toimitusjohtaja Jari Huhtisen mukaan Seinäjoen toimipaikan kustannukset ovat arviolta noin viisi miljoonaa euroa vuodessa. Rengonharjun tukikohta työllistää 20–25 ihmistä.

Kuvassa lääkärihelikopterin miehistöä: vastuulentäjä Ville-Pekka Kilpeläinen, vastuulääkäri Toni Pakkanen ja HEMS-ensihoitaja Tuomas Syrjä. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Kauan odotettu tukikohta

Seitsemättä lääkärihelikopteritukikohtaa on odotettu Seinäjoelle kauan.

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu sanoo, ettäpohjalaiset pääsevät myös tämän lääkärihelikopterin palvelun piiriin. Tästä hyötyvät etenkin kolme potilasryhmää.

– Ensinnäkin vakavasti loukkaantuneet potilaat, jotka hyötyvät ensihoitolääkärin tekemästä hoidosta sekä nopeasta kuljetuksesta suoraan yliopistolliseen sairaalaan.

Lisäksi ensihoitolääkäristä hyötyvät sydänpysähdyksen jälkeen tehohoitoa tarvitsevat potilaat, koska ensihoitolääkäri pystyy aloittamaan tehohoidon jo kohteessa.

Kolmantena potilasryhmänä ovat ne kaikki potilaat, jotka täytyy nukuttaa ja joiden hengitystiet täytyy ottaa haltuun.

Lääkärihelikopterin toiminnan periaate on, että potilas kuljetetaan aina lähimpään yliopistolliseen sairaalaan. Lääkärihelikopterin miehistö koostuu kolmesta henkilöstä. Mukana ovat aina lentäjä, lääkäri sekä ensihoitaja.

Potilaan sijoituspaikka on helikopterin perällä, jossa yksi petipaikka. Teoriassa helikopteriin mahtuu myös toinen potilas, jos hän on siinä kunnossa, että pystyy istumaan.

Kuva: Nina Svahn / Yle

Helikopteri on ensisijainen kulkuväline

Hälytyksen tullessa miehistö kokoontuu lennonvalmistelutilaan. Ensimmäisenä tärkeintä on selvittää, pääseekö ambulanssilla vai helikopterilla nopeammin perille.

– Jos arvioidaan, että potilas saavutetaan molemmilla vaihtoehdoilla yhtä nopeasti, niin silti pyritään lähtemään helikopterilla, jotta tarvittaessa ollaan valmiina lähtemään suoraan seuraavalle tehtävälle, ylilääkäri Sanna Hoppu kertoo.

Jos ja kun sää sallii lentämisen, niin ennen tehtävälle lähtöä täytyy tarkistaa sopiva laskeutumispaikka. Sen täytyy olla vähintään 25 metriä x 25 metriä.

Lääkärihelikopteri ei ikinä toimi yksin vaan paikalle saapuu aina myös lähin ambulanssi.

Yle seurasi lääkärihelikopteritukikohdan viimeistelyä ja harjoitushälytystä suorassa verkkolähetyksessä tässä jutussa tai Yle Areenassa kello 11 alkaen. Toimittajana verkkolähetyksessä on Tuomo Rintamaa ja kuvaajina Pasi Takkunen ja Evert Rönnqvist.

Voit katsoa tallenteen lähetyksestä alta.

FinnHEMS helikopteri.
Lääkärihelikopterin tukikohta Seinäjoella on valmis - harjoituksessa lääkintähenkilökunta näyttää, millaista on sen toiminta tositilanteessa
Kartasta näkee lääkärikopterien toiminta-alueet. Kuva: FinnHems

Lue lisää: Helikopteritukikohdan rakentaminen alkoi Rengonharjulla – Seinäjoki saa lääkärihelikopterin ensi vuoden lopulla

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 21.9. kello 23:een saakka.