Hyppää sisältöön

Junaliikenne Kajaanin ja Oulun välillä sujuvoituu, kun pitkille junille tehdään lisää kohtaamispaikkoja – ratatöistä tulee liikennekatkoja

Oulu–Kontiomäki-välillä on urakan valmistuttua yhteensä yhdeksän paikkaa, joissa pitkät junat mahtuvat väistämään toisiaan.

IC 710 Paltamossa matkalla Kajaaniin 15.8.2022. Kuva: Ville Kinnunen / Yle

Junaliikenne muuttuu sujuvammaksi Kontiomäen ja Oulun välillä, kun pitkille junille tehdään uusia kohtauspaikkoja.

Kontiomäen ja Oulun välille rakennetaan yhteensä kolme uutta kohtausraidetta. Ne tulevat Paltamon Kuusikkoniemeen, Vaalan Liminpurolle ja Utajärven Niskaan. Lisäksi Utajärven aseman kaksoisraidetta pidennetään.

Kohtauspaikalle tehdään noin kilometrin mittainen kaksoisraide, jonne juna voi väistää vastaantulevaa junaa. Oulu–Kontiomäki-välillä on urakan valmistuttua yhteensä yhdeksän paikkaa, joissa pitkät junat mahtuvat väistämään toisiaan.

VR:n matkustajaliikenteen suunnittelujohtaja Juho Hannukainen kertoo, että uudet kohtauspaikat eivät yksistään heti lyhennä matkustusaikaa, sillä aikataulurakenne riippuu monesta eri tekijästä.

– Yksiraiteiselle rataosuudelle mahtuu sitä enemmän junia, mitä tiheämmässä kohtauspaikkoja on, joten ne ovat tärkeitä. Myöhemmin pienet nopeutukset yksittäisille junille ovat mahdollisia, jos yhteensovitus tavaraliikenteen kanssa saadaan tehtyä optimaalisemmin uusien kohtauspaikkojen ansiosta, Hannukainen kertoo.

Ratatöistä aiheutuu syyskuun aikana katkoksia, joiden aikana junia korvataan busseilla Oulun ja Kajaanin välillä.

Kohtauspaikkaurakan kustannusarvio on 23 miljoonaa euroa, sen tilaajana on Väylävirasto.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 20. syyskuuta kello 23 asti.