Hyppää sisältöön

Ikoninen hymiö :-) täyttää 40 vuotta – keksijä Scott Fahlman Ylelle: "Emojit ovat rumia"

Hymiön keksijä Scott Fahlman lähettää tervehdyksen suomalaisille, jotka käyttävät edelleen hymiöitä emojien sijaan.

Alun perin nämä hymiöt tarkoitettiin ilmaisemaan vitsailua tai vakavampaa aihetta. Myöhemmin niitä on käytetty myös ilon ja surun merkityksissä. Kuva: Rosa Lehtokari / Yle

– Alkuperäinen tavoite oli löytää helppo tapa sanoa "vitsailen" tai "olen vakavissani" sähköpostiviestin otsikossa. Uskon, että olemme saavuttaneet tämän tavoitteen.

Näin kertoo hymiön keksijä Scott Fahlman Ylelle sähköpostitse. Fahlman on tietojenkäsittelytieteiden emeritusprofessori Carnegie Mellon -yliopistossa Yhdysvaltain Pittsburghissa.

Fahlman viettää tänään maanantaina juhlapäivää, sillä hän ehdotti tavallisten :-) ja :-( -hymiöiden käyttöä ensimmäisen kerran 40 vuotta sitten. Alun perin hän halusi ottaa ne käyttöön vähentääkseen väärinkäsityksiä, mutta myöhemmin kyseisillä hymiöillä on ilmaistu myös iloa ja surua.

Hän kertoo, että merkkipäivää vietetään Carnagie Mellonin kampuksella, jossa on myynnissä muun muassa hymiöteemaisia paitoja ja pikkuleipiä.

– Luvassa on myös paljon nimikirjoituksia ja yhteiskuvia opiskelijoiden kanssa, Fahlman sanoo.

"En ole emojien suurin fani"

Fahlman ei osannut odottaa, millä tavalla viestinnän maailma tulisi 40 vuoden aikana muuttumaan.

Tunteita välitetään nykyisin tekstin muodossa ehkäpä enemmän kuin koskaan. Sosiaalinen media ja kommunikaation monet muodot ovat tuoneet meille tärkeät ihmiset älypuhelimien näytöille, vain muutaman napautuksen päähän.

2000-luvulla valtavirtaan nousivat ensin hymiöt, sitten emojit. Esimerkiksi hymyn välittämiseen on suuren emojivalikoiman joukossa lukuisia eri vaihtoehtoja.

– En ole graafisten emojien suurin fani ja käytän niitä itse hyvin harvoin. Mielestäni niistä aikaisimmat, keltaiset hymyilevät naamat, ovat oikeastaan aika rumia, Fahlman sanoo.

Emojivalikoimaan kuuluu nykyisin yli 3000 vaihtoehtoa. Hymiöillä ja emojeilla on mahdollista ilmaista myös muita tunnetiloja kuin vitsailua tai vakavuutta, ilosta tai surusta puhumattakaan.

– Hymiöt ja emojit eivät kuitenkaan ole täysimittaista kieltä, joten tarvitsemme vielä myös sanoja, Fahlman toteaa.

Hymiö saattaa tehdä paluun, ennakoi emojituntija

Helsinkiläinen emojituntija Petteri Puustinen tuntee symboleilla viestimisen salat työnsä puolesta. Hän oli muutama vuosi sitten mukana tekemässä kampanjaa, jossa yritettiin saada virallisen emojivalikoiman joukkoon anteeksiantoa kuvaava emoji.

Nykyisin senior copy writerina mainostoimisto Duran Creativessa työskentelevä Puustinen on huomannut, että emojit ovat ehdoton osa tekstiä siinä missä muutkin merkit.

– Tuntuu, että vielä viisikin vuotta sitten emojien käyttämiseen oli vielä kynnys esimerkiksi työsähköpostissa, mainoksessa tai uutiskirjeessä. Nyt kynnys on poistunut ja kuka tahansa emojeita käyttävä voi olla asiallinen ja uskottava ihminen, Puustinen sanoo.

Hän tuumii, että emojien ja hymiöiden trendit kulkevat aalloissa. Esimerkiksi jos nuoret käyttävät emojeita, he eivät useinkaan valitse joukosta ilmeisintä vaihtoehtoa, vaan käyttävät niistä omaa tulkintaansa.

– Jos millenniaalit ovat emojien ja keltaisten hymynaamojen sukupolvi, niin z-sukupolvi voi olla sitä klassisen hymiökäyttäjän sukupolvea.

Puustinen ennakoi, että 40-vuotias, välimerkeistä koostettu hymiö tulee vielä tekemään paluun. Hän on huomannut monen ajattelevan, että se välittää viestiin usein aidompaa sävyä.

Sävyn tulkinta on kuitenkin aina vastaanottajasta kiinni. Puustinen on törmännyt myös siihen, että esimerkiksi tavallinen, hymyilevä emoji voidaan joissain yhteyksissä tulkita passiivisaggressiiviseksi tai naljailevaksi.

– Eihän mikään viestintä toimi ikinä sataprosenttisen selkeästi, hän sanoo.

"Terveisiä poroille"

Hymiön isä Fahlman lähettää sähköpostitse terveisiä Suomen poroille.

Lisäksi hän kertoo kehittäneensä kaksi uutta hymiötä pandemia-ajalle. Vitsailevalla ja vakavalla naamalla näyttäisi olevan päällään korona-ajalta tutut hengityssuojaimet.

Käytätkö itse mieluummin hymiöitä vai emojeita? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 20.9. klo 23:een asti.

Lue myös:

Sota muuttaa tapaamme käyttää emojeita: Auringonkukat täplittävät somea, kun ihmiset haluavat osoittaa sympatiansa Ukrainalle

Emojit ovat mielentilojen pikakirjoitusta - mutta mistä ne ilmeistyivät viestintäämme?

Moni käyttää omaa ihonväriään tummempia emojeja – Sopiiko valkoisen somettajan viestitellä ruskealla peukulla?