Hyppää sisältöön

Yksittäistä syytä Nallikarin uimarannan liikabakteereihin ei löytynyt – ensi kesänä uimaveden laaduntarkkailua tehostetaan

Nallikarin uimarannan uimaveden laatu vaihteli viime kesänä niin, että uiminen jouduttiin kieltämään useiksi päiviksi kerrallaan.

Nallikarin uimaranta joudittin sulkemaan uimareilta kaksi kertaa kesällä 2022. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Nallikarin suosittu uimaranta jouduttiin asettamaan uimakieltoon kahdesti kesällä 2022. Syynä uimakieltoihin oli vesinäytteissä havaitut bakteerit, joiden määrä ylitti sallitut raja-arvot. Uimaveden laatuongelmista huolimatta tilanteesta ei aiheutunut sairastumisepidemiaa.

Jo kesäkuun alussa otetuissa näytteissä todettiin uimavesiasetukset ylittäviä määriä suolistoperäisiä enterokokkibakteereja ja heinäkuussa puolestaan E. coli-bakteereja.

Oulun seudun ympäristötoimen ympäristöterveyspäällikkö Outi Tammilehto kertoo, että yksittäistä syytä vedenlaadun heikkenemiseen ei toistaiseksi ole löytynyt. Oulun kaupungin ympäristötoimi aikookin valvoa ensi kesänä Nallikarin uimarannan veden laatua tehostetusti.

– Näytteenottotiheyttä lisätään nykyisestä ja tarvittaessa myös näytteenottopisteitä tulee lisää, kertoo Tammilehto.

Nallikarin uimarannan vedenlaatuun voivat ympäristötoimen mukaan vaikuttaa muun muassa jäte- ja hulevedet, teollisuus, tuuli- ja sadeolosuhteet, veden vaihtuvuus ranta-alueella, veneily, luonnon- ja kotieläimet sekä uimarit.

Nallikarin vedenlaatua seurattiin tihennetyllä bakteerinäytteenotolla koko kesän uimakauden loppuun. Lisäksi uimavesinäytteestä teetettiin geenimarkkeritutkimus. Sen ajankohtana oli todettu bakteeripitoisuuksien ylityksiä.

Geenimarkkeritutkimuksella kartoitetaan suolistoperäisen bakteerilähteen isäntälajia. Yksittäisen näytteen tuloksista ei aiheuttajaa voida yksiselitteisesti päätellä. Koirien ja hevosten ulosteita kuvaavia geenimarkkereita ei kuitenkaan todettu kyseisestä näytteestä.

Herättikö juttu ajatuksia? Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 1209. kello 23 saakka.

Aiheesta lisää:

Nallikarin uimaranta pysyy edelleen uimakiellossa, enterokokkeja on vielä liikaa

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.