Hyppää sisältöön

Ouluun Suomen ensimmäinen mikroyrittäjyyden professuuri

Tehtävän kansainvälinen haku on tarkoitus avata ensi vuoden alussa. Professuurilla halutaan edistää mikroyrittäjyyden tutkimusta ja koulutusta.

Kerttu Saalasti Instituutin johtajan Matti Muhoksen mukaan Oulun yliopisto on edelläkävijä mikroyrittäjyyden tutkimuksessa. Oulun yliopiston pääovi kuvattuna 14.9.2022. Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Opetusministeriö on osoittanut Oulun yliopistolle mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisen tehtävän. Tätä varten Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti ja Oulun yliopiston Kauppakorkeakoulu perustavat Ouluun mikroyrittäjyyden professuurin.

Kyseinen professuuri on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Viiden vuoden määräaikainen tehtävä on tarkoitus vakiinnuttaa osaksi Oulun yliopiston jatkuvaa toimintaa.

Mikroyritykseksi määritellään yritys, jonka palveluksessa on alle 10 työntekijää. Valtaosa suomalaisista yrityksistä on mikroyrityksiä.

Oulun yliopistossa on tehty mikroyrittäjyyden tutkimusta vuodesta 2011 lähtien.

– Olemme täällä Oulun yliopistossa edelläkävijöitä mikroyrittäjyyden tutkimuksessa, ja täällä toimii vahva tutkimusryhmä. Professuurin avulla voidaan edistää sekä tutkimuksen että koulutuksen laatua entisestään, sanoo instituutin johtaja Matti Muhos.

Tänään maanantaina Kerttu Saalasti -seminaarissa julkistettiin lahjoittajat kampanjan hyväksi. Joki-Pohjanmaan, Suomenselän ja Alavieskan Osuuspankit ovat antaneet mikroyrittäjyyden professuuriin yhteislahjoituksen 50 000 euroa ja Nivalan kaupunki saman verran. Lisäksi Raahen kaupunki lahjoitti 25 000 euroa. Lahjoitukset ovat kertalahjoituksia.

– Tämä on erittäin merkittävä panos Suomen ensimmäisen mikroyrittäjyyden professuurin toteutumiseksi. Elinvoimaiset mikroyritykset ovat Suomen kestävän kasvun ja uusiutumisen keskeinen edellytys, iloitsee Muhos.

Professuuri toteutuu kokonaisrahoituksen varmistuttua. Kampanjan tavoitteena on kerätä tarvittava rahoitus tämän vuoden aikana ja avata tehtävän kansainvälinen haku vuoden 2023 alussa. Muhoksen mukaan lahjoituskampanja on loppusuoralla.

Seminaarissa jaettiin myös Kerttu Saalasti -palkinto yrittäjyyttä merkittävästi edistäneelle henkilölle. Palkinto myönnettiin tänä vuonna yrittäjyyden professori Ulla Hytille Turun yliopistosta.