Hyppää sisältöön

Pienpanimoiden konkurssiaalto ei kieli kuplan puhkeamisesta, kiistää itsekin konkurssin tehnyt Pienpanimoliiton puheenjohtaja

Korona kuritti myös pienpanimoita rankalla kädellä. Pienpanimoliiton puheenjohtaja Kasper Toroska uskoo silti, että kysynnän kasvu riittää pitämään alan edelleen hengissä.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Kasper Toroska uskoo käsityöläisolueiden käyvän kaupaksi jatkossakin. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Pienpanimot ovat vaikeuksissa kasvavien kustannusten ja koronan aiheuttaman myynninmenetyksen seurauksena.

Suomesta on hävinnyt koronapandemian jälkeen kymmenisen pienpanimoa joko konkurssin tai muun syyn takia. Viimeisimpänä näistä Pyynikin käsityöläispanimo Tampereella ajautui konkurssiin kymmenen tappiollisen vuoden jälkeen.

Kato on käynyt myös Porissa, jota kutsuttiin taannoin myös pienpanimoiden pääkaupungiksi Suomessa. Pienehkössä kaupungissa pantiin olutta peräti neljässä eri pienpanimossa. Nyt näistä panimoista on jäljellä enää yksi.

Pienpanimoliiton porilaisen puheenjohtajan Kasper Toroskan omistama Rocking Bear Brewers ajautui keväällä konkurssiin kustannuskriisin seurauksena.

– Korona laski myynnit ja ennen koronaa tehtiin isot investoinnit. Kulutuskysyntä ei ollutkaan niin suurta, mitä oltiin budjetoitu, Toroska kertoo.

Kustannusten nousu ja koronapandemia ovat saaneet monien pienpanimoiden tulovirrat ehtymään. Kuvituskuva. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Ravintolamyynti sakkasi koronasta

Toroskan mukaan koronavuodet olivat panimoille rankkoja. Ravintolat pitivät ovensa kiinni, mikä vaikutti myös pienpanimo-oluiden myyntiin. Peräti 40 prosenttia pienpanimoiden oluista myydään ravintoloiden kautta.

Koronapandemian vaikutus näkyy myös pannun pienpanimo-oluen määrässä. Vuonna 2021 pienpanimot panivat olutta enää 19,5 miljoonaa litraa, kun edellisinä vuosina olutta pantiin 21 miljoonaa litraa.

Nykytilanne on siis täysin erilainen kuin 10 vuotta sitten. Käsityöläisoluet valtavirtaistuivat ja alalle tuli paljon pienpanimoita.

Kasper Toroskan mukaan viime aikojen panimokato ei vielä kieli käsityöläisoluiden ympärille syntyneen kuplan puhkeamisesta.

– Ei missään nimessä. Kyllä Suomeen mahtuu sata panimoa. Vuodet olivat rankat ja viimeisen vuoden aikana hiivojen, viljojen ja pesuaineiden hinnat ovat nousseet useita kymmeniä prosentteja. Edelleen pintahiivaoluiden kysyntä kasvaa.

Erikoisoluet ovat tulleet yhä vahvemmin myös suurten panimoiden valikoimiin. Kuvituskuva. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Isot panimot panevat halvemmalla

Kasvava kysyntä lisää myös kilpailua. Toroskan mukaan nyt myös isot panimot ovat lähteneet yhä voimakkaammin valmistamaan ja tarjoamaan erikoisolutta kuluttajille.

Pienpanimoiden on vaikea vastata isojen panimoiden asettamaan hintatasoon.

– Hinnaltaan isot panimot kykenevät tekemään olutta pienemmällä hinnalla. Pientuottajan päässä katteet eivät ole kunnossa.

Kasper Toroska kertoo, että pienpanimoissa toivotaan yhä tilanteeseen parannusta. Suurin epävarmuus liittyy siihen, miten kuluttajat suhtautuvat nouseviin kustannuksiin.

– Ei missään nimessä ole paniikkia alalla. Raaka-aineen ja energian hinnannousun siirtäminen tuotteisiin on vaikeaa. Se jännittää.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 20. syyskuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Pyynikin käsityöläispanimo konkurssiin: Yli 10 000 osakasta uhkaa jäädä ilman rahojaan, tuotteita yritetään vielä myydä

Ruosniemen Panimo lopettaa Porissa