Hyppää sisältöön

Vasemmistoliiton Katja Hänninen äänesti potilasturvallisuuslakia vastaan: "En kerta kaikkiaan voinut hyväksyä tätä lakia"

Eduskunnan maanantaina hyväksymä potilasturvallisuuslaki sai taakseen kahdeksan Oulun vaalipiirin kansanedustajaa, neljä äänesti lakia vastaan. Yksi heistä oli hallituspuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen.

Mielenosoittajat pitelevät kylttejä ja banderolleja hoitajajärjestöjen mielenosoituksessa potilasturvallisuuslakia vastaan perjantaina 16.9. Kuva: Silja Viitala / Yle

Eduskunta hyväksyi potilasturvallisuuslain maanantaina äänin 109–38. Oulun vaalipiirin kansanedustajista kahdeksan äänesti lain puolesta, neljä sitä vastaan.

Lain puolesta äänestivät Oulun vaalipiiristä kokoomuksen Janne Heikkinen ja Mari-Leena Talvitie, keskustan Tuomas Kettunen ja Mikko Kinnunen, vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja Hanna Sarkkinen sekä vihreiden Jenni Pitko ja sosiaalidemokraattien Tytti Tuppurainen.

Lakia vastaan äänestivät vasemmiston Katja Hänninen sekä perussuomalaisten Olli Immonen, Sebastian Tynkkynen ja Ville Vähämäki.

Poissa äänestyksestä oli kuusi Oulun vaalipiirin edustajaa.

Eduskunta hyväksyi kiistellyn potilasturvallisuuslain äänin 109–38 – katso, miten kansanedustajasi äänesti

Lain puolesta äänesti kaikkiaan 109 kansanedustajaa. Hallituksen esitystä vastusti puolestaan 38 edustajaa, heistä viisi oli hallituspuolue vasemmistoliitosta.

"Toivottavasti lakia ei tarvitse koskaan käyttää"

Lakia vastaan äänestänyt raahelainen, toisen kauden vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen ei pidä lakia tarpeellisena tai välttämättömänä eikä usko sen pystyvän turvaamaan ihmisen henkeä ja terveyttä.

– Minä tietysti toivon, että tätä lakia ei koskaan tarvitse käyttää. Laissa on määritelty, mitä kaikkea työnantajan ja molempien osapuolten täytyy ensin sovitella ja käydä läpi, mitä kaikkia keinoja täytyy työnantajan käyttää, ennen kuin tätä suojelutyölakia sovelletaan.

Hännisen mukaan ratkaisu tilanteeseen on työmarkkinaosapuolten pöydissä.

– Haluaisin vedota molempiin neuvotteluosapuoliin, että he löytäisivät ratkaisun yhdessä ja se ratkaisu olisi sellainen, että hoitajien palkkoja nostetaan ja heidän työolosuhteitaan parannetaan.

Hännisen mukaan tilanne on nurinkurinen kentällä ja työpaikoilla.

– Meillä on aliresurssointia ja siihen eivät tällaiset lait auta ollenkaan. Joka päivä valitettavasti ihmisten henki ja terveys vaarantuvat – eivät sen takia, että hoitajat vaativat itselleen parempia työoloja ja palkkaa – vaan sen takia, että me olemme pitkään aliresursoineet [alaa] emmekä ole saaneet pitovoima- ja vetovoimatekijöitä kuntoon. Se on meidän kaikkien päättäjien vika, Hänninen toteaa.

Hännisen mukaan vastuu tilanteesta pitäisi kantaa yhdessä.

– Pitäisi löytää rakentava tapa koittaa ratkaista tämä asia. Jokaista suomalaistahan tämä koskettaa joka tapauksessa.

Mahdollisista kurinpitotoimista ei vielä tietoa

Hallituspuolueen jäsenenä lakia vastaan äänestänyt Hänninen on varautunut siihen, että edessä on sanktioita eli kurinpitotoimia oman puolueen sisältä.

– Aika näyttää, mutta ymmärrän, että kaikella on seurauksensa, jos yhteisiä pelisääntöjä rikotaan. Se on vain kestettävä ja sitähän minä siinä puntaroin että mitä teen, koska en voinut kerta kaikkiaan hyväksyä tätä lakia. Kyllä minä sitä kävin läpi ja pohdin, että mitä tämä tarkoittaa hallitusyhteistyölle, Hänninen sanoo.

Hänninen ei vielä maanantai-iltana osannut arvioida, mitä mahdolliset seuraamukset olisivat.

Presidentin vahvistama laki tulee voimaan tiistaina. Laki antaa aluehallintovirastoille mahdollisuuden määrätä työtaistelun aikana välttämättömään terveydenhuoltoon ja kotihoitoon työntekijöitä.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.