Hyppää sisältöön

Tornio ei hyväksy sairaanhoitopiirin alijäämien kattamista tasapuolisesti – perustelee sillä, että Kemi on hyötynyt sairaalan sijainnista

Simo, Tervola ja Ylitornio ovat yhtyneet Kemin näkemykseen siitä, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alijäämä tulisi kattaa tasapuolisesti, yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti.

Tornio korostaa keskussairaalan aluetaloudellisia vaikutuksia sairaalan vaikutusalueella, mikä kohdentuu mitä suurimmassa määrin sairaalan sijaintikuntaan eli Kemiin. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Tornio ei hyväksy Kemin esittämää muutosta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alijäämien kattamisesta.

Kemi on pitänyt epäreiluna sitä, että se joutuu maksamaan muiden kuntien aiheuttamaa alijäämää ja on esittänyt, että niiden kattaminen perustuisi kuntalaskutukseen.

Tornion kaupunginhallitus perustelee kantaansa sillä, että Kemi on saanut aluetaloudellista hyötyä keskussairaalan sijaintipaikkakuntana olemisesta.

Sairaanhoitopiirin hallitus on esittänyt, että alijäämä katettaisiin omistajakuntien kesken peruspääoman osuuden perusteella. Tällä laskentatavalla Kemin vastuulle tulee 4,2 miljoonaa euroa 9,2 miljoonan euron alijäämästä.

Kolme kuntaa on hyväksynyt Kemin esityksen

Katettava alijäämä on kertynyt vuosien 2016 ja 2022 välisenä aikana ja Kemi esittää, että niiden kattaminen toteutettaisiin palveluiden todellisen käytön mukaan.

Kuntien osuuksia ei ole vielä laskettu tarkasti täällä laskentatavalla.

Simo, Tervola ja Ylitornio ovat hyväksyneet Kemin esityksen alijäämän kattamisesta jäsenkuntia tasapuolisesti, yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti kohtelevalla tavalla.

– Lähtökohta on, että vakiintuneen käytännön mukaisesti kukin jäsenkunta vastaa omista kustannuksistaan, perustellaan Ylitornion kunnanhallituksen päätöksessä.

Sairaanhoitopiirin omistajakunnista Keminmaa ei ole vielä käsitellyt asiaa.

Lue myös: Kemi pitää epäreiluna muiden kuntien aiheuttaman alijäämän maksamista – esittää muutosta sairaanhoitopiirin alijäämien kattamiseen

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.