Hyppää sisältöön

Tornion päiväkodit saivat polkutraktorit ja pääsivät tutustumaan oikeaan traktoriin – MTK haluaa tuoda maataloutta lähemmäksi lapsia

MTK:n tempauksella halutaan tuoda maataloutta – ja vaikkapa maidon alkuperää – jo pienten lasten tietoon. Edes Tornion kaltaisessa perinteisessä maatalouspitäjässä maatalous ei ole kaikille tuttua.

Enni Herajärvi pääsi ensimmäisten joukossa koeajamaan Kaakamon päiväkodin uutta polkutraktoria. Taustalla MTK-Tornion puheenjohtaja Anne-Mari Söderström, joka lupasi traktorille aikanaan vuosihuollon ja jopa lisälaitteita. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK:n Tornion yhdistys luovutti tällä viikolla kaikkiin Tornion kaupungin kymmeneen päiväkotiin polkutraktorin. MTK:laisten vierailulla päiväkodissa lasten oli myös mahdollista tutustua oikeaan maataloustraktoriin istumalla hytissä ja vääntämällä rattia.

Ja kyllä ratin vääntäminen lapsia kovasti kiinnostikin, sekä oikeassa traktorissa että polkutraktorin penkillä. Polkutraktori lähti pienillä kuljettajilla näppärästi liikkeelle, ja kääntymisetkin hoituivat kuin vanhoilta tekijöiltä. Uutta polkutraktoria koeajamaan halusivat kaikki – ja jokainen vuorollaan kuljettajaksi pääsikin.

MTK:n tempauksella halutaan tuoda maataloutta – ja vaikkapa maidon alkuperää – jo pienten lasten tietoon. Edes Tornion kaltaisessa perinteisessä maatalouspitäjässä maatalous ei ole kaikille tuttua.

– Torniossa on reilut 50 karjatilaa, siis lypsy-, liha- ja lammastilaa. Maatiloja on enemmän, mutta kun kaupungissa on 22 000 asukasta, niin kyllä sen arvaa, ettei kaikilla paljon kosketusta maatalouteen ole, vaikka peltoja ympärillä onkin, sanoo MTK-Tornion puheenjohtaja Anne-Mari Söderström.

Tilavierailuihin voi saada MTK:n tukea

Esimerkiksi koulujen tilavierailut olivat koronan vuoksi pitkään tauolla, mutta nyt niitä voisi taas järjestää. MTK antaa taloudellista tukea koulujen tilavierailuille.

– MTK maksaa lasten kuljetuskustannukset. Sitä kannattaa käyttää hyödyksi, Söderström usuttaa.

Kaakamon päiväkodin vastaavan varhaiskasvatuksen opettajan Jonna Ruokasen mielestä on tärkeää, että lapset saavat tietoa maataloudesta.

– Monella lapsella ei ole tiedossa, mistä maito tulee kauppoihin.

Idea polkutraktoreiden hankkimisesta päiväkoteihin tuli MTK:n Tornion yhdistyksen isiltä. Lapsille haluttiin saada leikkiväline ja samalla tuoda maataloutta lasten tietoisuuteen, ja vielä muistuttaa lapsia liikenneturvallisuudesta.

Jaakko Kanniainen ajoi oman traktorinsa näytille Kaakamon päiväkotiin. Mukana vierailulla oli myös MTK:n Tornion yhdistyksen puheenjohtaja Anne-Mari Söderström (oik.). Vastaava varhaiskasvatuksen opettaja Jonna Ruokanen iloitsi vierailusta ja lasten saamasta polkutraktorista. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Traktorin eteen ei saa juosta

Jaakko Kanniainen toi Kaakamon päiväkotiin paitsi polkutraktorin lapsille, myös oman oikean työtraktorinsa tutustumista varten. Lapset kävivät vuorotellen ison traktorin hytissä vääntämässä rattia ja katsomassa, miltä maailma näyttää monen metrin korkeudesta. Yhtenä ajatuksena olikin hoksauttaa lapsia liikenneturvallisuudesta.

– Varsinkin jos traktorissa on työkone, ratin takaa ei kertakaikkisesti näe, jos joku pieni tai isompikaan juoksee eteen, sanoo Anne-Mari Söderström.

Jaakko Kanniainen sanoo, että kamerat kyllä helpottavat havainnointia ja lisäävät turvallisuutta, mutta kuolleita kulmia jää silti.

– Saa kyllä olla silmät selässä ja joka paikassa, kun lähtee liikkeelle.