Hyppää sisältöön

Kiusaamisvapaan toimintamallin ideoinut kauppias: "Miksi me emme välitä lähimmäisestä edes sen vertaa, että kysyisimme, onko sinulla kaikki hyvin"

Kiusaamisvapaa vyöhyke tarkoittaa, että kauppa tarjoaa kiusatulle lapselle tai nuorelle tarvittaessa turvallisen paikan, jossa on aina välittävä aikuinen paikalla.

Kauppias Ville Kestilä kyllästyi pari vuotta sitten kiusaamiseen ja julisti kauppansa kiusaamisesta vapaaksi turvapaikaksi. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Tämänvuotinen Kansanterveyspalkinto on myönnetty K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke -toimintamallille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen myöntämä palkinto on tunnustus valtakunnallisesti merkittävästä kansanterveyden hyväksi tehdystä työstä.

THL:n mukaan K-Marketien toimintamalli muistuttaa, että kiusaamiseen puuttuminen ei ole ainoastaan koulun tai kodin asia.

Kiusaamisvapaa vyöhyke tarkoittaa, että kauppa tarjoaa kiusatulle lapselle tai nuorelle tarvittaessa turvallisen paikan, jossa on aina välittävä aikuinen paikalla. Toimintamalli sai alkunsa pari vuotta sitten Janakkalasta Tervakosken K-Marketista.

– Jos joku olisi silloin kertonut, että tästä tulee näin iso ja merkittävä juttu, niin en olisi välttämättä uskonut, mutta nyt olen iloinen, että tämä tuli tehtyä, kertoo idean isä, kauppias Ville Kestilä.

Kansanterveyspalkinto jaettiin tänä vuonna kahdeksannen kerran.

Jokaisen velvollisuus on puuttua kiusaamiseen

Syksystä 2021 alkaen malli on otettu käyttöön pysyvänä toimintatapana kaikissa lähes 800 K-Marketissa ympäri Suomen.

– Mitä laajemmalle tällainen ajatusmalli ja toimintatapa leviää, niin se on vaan hyvästä. Myös K-Market -ketjun ulkopuolisia kauppoja, yksityisiä kauppoja on lähtenyt tähän mukaan, kauppias Ville Kestilä kertoo.

Nuoriso on Kestilälle tärkeä kohderyhmä. Hänen mukaansa nuorten kanssa jalkapallosta, mopoista ja milloin mistäkin jutteleminen pitää vanhan kauppiaan mielen vetreänä.

– Jos pystyn vaikuttamaan siihen, että ei kiusata, niin totta kai teen sen. Oma vakaumus on sellainen, että vahva ihminen ei katso vierestä, kun heikompia kiusataan.

Jokaisen velvollisuus on puuttua kiusaamiseen.

– Miksi me ei välitetä lähimmäisestä edes sen vertaa, että kysyttäisiin, onko sinulla kaikki hyvin, ihmettelee Ville Kestilä.

Harri Oksanen kävi tapaamassa kauppias Ville Kestilää, jonka ideasta syntyi kiusaamisvapaa vyöhyke.

K-Marketien yhteistyökumppani Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL on tukenut kauppiaita ja kauppojen henkilökuntaa toimintamallin kehittämisessä ja käyttöönotossa sekä räätälöinyt kauppiaille koulutusta kiusaamistilanteiden käsittelyyn.