Hyppää sisältöön

Aalto-yliopiston rahoituksen professori pitää Uniper-ratkaisusta tihkuneita tietoja torjuntavoittona

Rahoituksen professorin Vesa Puttosen mielestä on iso asia, jos Uniper maksaa Fortumille takaisin sen antaman neljän miljardin lainan ja neljän miljardin vakuudet.

Rahoituksen professori pitää Uniper-ratkaisua torjuntavoittona
Rahoituksen professori pitää Uniper-ratkaisua torjuntavoittona

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen pitää Uniper-ratkaisusta julkisuuteen tihkuneita tietoja vallitsevissa olosuhteissa torjuntavoittona. Hän huomautti tänään tiistaina A-studiossa, että jotain paljon pahempaakin olisi voinut tapahtua.

– Fortum joutuu toteamaan sen, mikä on taloudellisesti ollut jo jonkin aika selvää, että sen Uniperin omistuksen arvo ei ole sitä seitsemää miljardia, mikä niistä osakkeista maksettiin. Mutta tämä maito on jo maassa, Puttonen sanoi tänään tiistaina A-studiossa.

Hän arveli, että Uniper-omistuksen arvo voisi olla plus miinus 800 miljoonaa.

Uutistoimisto Reuters kertoi tänään, että Saksa kansallistaa Uniperin ja nykyinen enemmistöomistaja Fortum luopuu omistuksestaan. Sopimuksen yksityiskohtia ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi tänään tiistaina uutistoimisto Bloombergia (siirryt toiseen palveluun) lainaten, että Saksa on pääomittamassa Uniperia kahdeksalla miljardilla eurolla osana pelastuspakettia ja näitä rahoja käytettäisiin Uniperin velkojen maksuun Fortumille.

– Mutta iso asia, ja se oli kai uutisissa tänään, että Uniper Saksan rahoituksen turvin tulee maksamaan Fortumille sen neljän miljardin lainan, neljän miljardin vakuudet. Pahimmillaan olisi voinut käydä niin, että nekin olisi jäänyt saamatta, Puttonen huomautti.

Kaupankäynti Fortumin osakkeella keskeytettiin tänään sen jälkeen, kun useat mediat kertoivat Saksan valtion, Fortumin ja sen tytäryhtiö Uniperin välisten pelastusneuvottelujen olevan loppusuoralla.

– Voidaan ymmärtää niin, että nyt epävarmuus poistuu. Jo yli puoli vuotta jatkunut epävarmuus, mikä liittyy Euroopan energiamarkkinaan, Uniperin kohtaloon, Fortumin vakuuksiin, tästä isosta epävarmuudesta päästään eroon, Puttonen sanoi.

Voit katsoa koko tiistain A-studion täältä.

Lisää aiheesta:

Neuvottelut Uniperista ovat loppusuoralla – ministeri Tuppurainen: "Saksa on se, joka tätä laskua saa maksaa"