Hyppää sisältöön

Pitäisikö Fortum kansallistaa? "Kyllä kansallinen huoltovarmuus pitäisi olla", sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Mäkelä

Fortumin tapaus tulee vaikuttamaan omistajaohjaukseen, arvioivat kansanedustajat Ylen aamussa.

Kansanedustajilta kannatusta Fortumin kansallistamiseen
Kansanedustajilta kannatusta Fortumin kansallistamiseen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kansanedustajat näyttävät vihreää valoa energiayhtiö Fortumin kansallistamisen puolesta eli sen, että yhtiö otettaisiin täysin valtion omistukseen. Tällä hetkellä Suomen valtio omistaa Fortumista hieman yli puolet.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä puhui kansallisen huoltovarmuuden puolesta Ylen aamussa keskiviikkona.

– Energiahuolto on vähän sellainen asia, että maat saattavat laittaa omat sähköverkkonsa kiinni, jos ne itse tarvitsevat energiaa. Kyllä kansallinen huoltovarmuus pitäisi olla, Mäkelä sanoi.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Pia Lohikosken mukaan vesi ja sähkö ovat perusasioita, joiden pitäisi olla julkisessa omistuksessa. Hänen mielestään ei ole hyvä asia, että sähköverkoilla tehdään kauppaa.

– Kyllä energian pitäisi olla peruspalvelu omasta mielestäni, sanoi Lohikoski.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Jouni Ovaskan mukaan keskustelu energian omistuksesta herättää myös kuntien päättäjiä.

– Myös kunnat omistavat paljon yhtiöitä liittyen energiaan, sähköön [ja] veteen eli pidetään ne omissa käsissä, sanoi Ovaska.

Omistajaohjauksen roolia tullaan ruotimaan tarkkaan

Fortum vahvisti tänään, että se myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle. Fortum joutui ongelmiin Uniper-omistustensa kanssa Venäjän hyökkäyssodan takia.

Ovaska ja Lohikoski ovat samaa mieltä siitä, että Fortumin tapauksen on syytä alkaa vaikuttamaan omistajaohjaukseen. Mäkelä lisäsi, että näin tulee myös käymään, koska miljardeja menetetään joka tapauksessa Fortumin Uniper-seikkailussa.

Jani Mäkelän mukaan ongelmia syntyy, kun valtion rahoja sotketaan pörssiyhtiöihin. Jatkossa omistajaohjauksessa pitäisi Mäkelän mielestä miettiä tarkemmin, mitä valtion pitää omistaa ja mitkä ovat valtion ydintehtäviä.

– Kuuluuko tällainen seikkaileminen ja bisneksen tekeminen ulkomailla valtion tehtäviin? Mielestäni ei, sanoi Mäkelä.

Energiayhtiö Fortum oli pitkään voittoa takova valtionyhtiöiden kruununjalokivi ja sijoittajien suosikki. Varoituksista ja Putinin sodista huolimatta yhtiö päätti panostaa Venäjään. Nyt riski on toteutunut. Miten Fortum päätyi liriin Venäjän vuoksi ja miten se siitä selviää?

Lue myös:

Fortumin Rauramo: "Olemme pahoillamme siitä, miten Uniper-tarinassa kävi"