Hyppää sisältöön

Sanna myy lisäravinteita kavereilleen, mutta ei rikastu – vastaa Ylen kyselyyn verkostomarkkinoinnista

Suurimmat verkostomarkkinointiyritykset pyörittävät Suomessa kymmenien miljoonien liikevaihtoja.

Verkostomarkkinoinnin avulla myydään monia erilaisia tuotteita. Kuva: Barbro Ahlstedt /Y le

Sanna asuu pienessä kaupungissa Uudellamaalla. Hänestä tuli verkostomarkkinointiyrityksen myyjä noin 20 vuotta sitten.

Sannalla oli pieniä lapsia ja hän teki töitä ison osan ajasta, koska perheellä oli pulaa rahasta.

– Minulla ei ollut aikaa pitää huolta itsestäni. Ystäväni huomautti, että näytän väsyneeltä ja ehdotti lisäravinteiden kokeilemista. Alettuani syömään niitä voin paremmin ja tunsin itseni vahvemmaksi. Ne ravitsevat soluja, Sanna kertoo.

Niin Sanna tuli rekrytoiduksi lisäravinteiden myyjäksi. Hän osallistui lisäravinteita myyvän yhdysvaltalaisen verkostomarkkinointiyrityksen myyntikoulutukseen ja sai sieltä ystäviä. Hän matkusti yrityksen tapahtumiin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hän koki saavansa verkostolta paljon.

Tässä artikkelissa Sanna haluaa kertoa kokemuksiaan verkostomarkkinoinnista anonyymisti, koska ei halua leimautua tai huomiota.

Sanna näki monien menestyvän

Sanna kuvailee itseään harrastelijamyyjäksi. Hän uskoo, että olisi voinut myydä enemmänkin, jos olisi käärinyt hihat ja ryhtynyt aktiivisemmaksi. Hänen ystävänsä menestyi alalla hyvin.

– Olen varmaan vähän mukavuudenhaluinen. Söin itse varastooni jääneet lisäravinteet.

Yhdysvalloissa Sannan edustama verkostomarkkinointiyritys on joutunut myös viranomaisten hampaisiin muun muassa sen vuoksi, että iso osa myyjistä on tehnyt tappiota. Siinä vaiheessa Sanna oli kuitenkin jo lopettanut yrityksen tuotteiden myymisen.

Noin viisi vuotta sitten Sannan tutut vaihtoivat pohjoismaiseen yritykseen.

– Ajattelin, että he pettivät meidän jengimme. En ikinä olisi voinut uskoa, että jättäisin itse yrityksen. Mutta sitten tuttuni näytti pohjoismaalaisen yrityksen katalogin. Heillä oli hienoja tuotteita, joista olin innostunut.

Sanna myy tuotteita kokopäivätyönsä ohessa, eikä tienaa juurikaan tuotteiden myynnistä.

Sanna myy vain tuotteita, joita on itse kokeillut

Sannasta monilla suomalaisilla on negatiivinen kuva verkostomarkkinoinnista.

– Moni uskoo, että yritykset viilaavat aina linssiin tai kyse on pyramidihuijauksista.

Sanna myy vain tuotteita, joita on koittanut itse ja todennut ne toimiviksi. Hän on osallistunut kursseille ja tutustunut myymiinsä tuotteisiin.

Kerran Sanna on kuitenkin tullut huijatuksi. Hän on yksi 20 000 suomalaisesta, jotka sijoittivat virtuaalivaluutta Onecoiniin. Kyse oli kryptovaluutta- ja pyramidihuijauksesta.

– Kävin ystäväni kanssa kahdella Onecoinin luennolla. Luennoitsija vaikutti hyvin koulutetulta ja kannusti meitä sijoittamaan. Menetin ne rahat, Sanna sanoo.

Oletko ostanut tai myynyt tuotteita verkostomarkkinoinnin kautta? MOT ja Svenska Yle tutkivat yhdessä verkostomarkkinointia. Haluamme kuulla kokemuksiasi. Voit vastata kyselyyn suomeksi (siirryt toiseen palveluun) tai ruotsiksi. Kysely avautuu uuteen välilehteen.