Hyppää sisältöön

Kahden pultin kiristys leikkipuiston karuselliin vei kaupungilta yli kuukauden: "Onneksi mitään pahempaa ei ehtinyt sattua"

Tampereen kaupungilla on 219 leikkipaikkaa, joita tarkastetaan kolmesta neljään kertaa vuodessa. Tampereen Infran työpäällikkö on itsekin ymmällään siitä, mikä aiheutti viiveen karusellin korjaamisessa.

Pyynikintorin leikkipuisto.
Tampereen leikkipaikkojen uusissa infotauluissa on muun muassa leikkipuiston osoite ja hätänumero. Lisäksi taulussa on kuvallista ja erilaisin symbolein välitettävää infoa, joiden ymmärtäminen ei vaadi lukutaitoa. Video: toimittaja Päivi Solja, kuvaaja Helmi Holopainen / Yle

Klonk, klonk – Tampereella Pyynikintorin leikkipuiston pienen karusellin neljästä tukijalasta yksi tuntuu reilusti löystyneen. Puistossa vieraillut huomasi vian 14. elokuuta, ja ilmoitti siitä valokuvan kera puiston infotaulussa näkyvään kaupungin sähköpostiosoitteeseen.

Yli kuukauden odottelun jälkeen 19. syyskuuta karusellin tukijalan pultit lonksuivat edelleen, nyt jopa selvästi aiempaa enemmän.

Miksi leikkipuiston viallista laitetta ei ollut tässä ajassa korjattu?

– Vaikea sanoa, miksei ole korjattu. Palvelupuhelimen vastaaja puretaan päivittäin, ja sieltä pitäisi palautteen ja vikakorjausten tulla työnjohdolle. En osaa sanoa, miksi näin on nyt käynyt, Tampereen Infran työpäällikkö Teemu Kylmäkoski sanoo.

Tämän karusellin löystyneestä tukijalasta tehtiin ilmoitus jo elokuussa. Kiristys oli tekemättä vielä kuukauden päästäkin. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Välineiden on oltava kunnossa

Tampereen kaupungilla on 219 leikkipaikkaa, ja niitä käydään Kylmäkosken mukaan tarkastamassa kolmesta neljään kertaa vuodessa.

Lasten turvallisuuteen liittyvät ja varsinkin vaaratilanteita aiheuttavien vikojen korjaukset nousevat tärkeysjärjestyksessä listan kärkeen.

– Näin ei pitäisi tietenkään olla, että leikkivälineet ovat epäkunnossa. Havaitut viat korjataan tai laite poistetaan tai aidataan ja laitetaan käyttökieltoon. Tässäkin tapauksessa kyseessä on vain pieni kiristyshomma, joka kyllä hoidetaan nyt kuntoon, Kylmäkoski vakuuttaa.

Tampereen Infran työpäällikön Teemu Kylmäkosken mukaan kaupungin leikkipuistoissa tehdään säännöllisesti erilaisia tarkastuksia. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Leikkipaikkoja on Tampereella paljon, ja niillä työskentelee koko ajan henkilöitä välineiden korjaustöissä.

Vaikka kuvatun kaltaiset tapaukset ovatkin harvinaisia, ei niitä Kylmäkoskesta pitäisi ilmetä yhtään.

– Leikkipuistojen täytyy olla lapsille turvallisia paikkoja. Onneksi mitään pahempaa ei ehtinyt täällä sattua eikä toivottavasti satukaan.

Tukes valvoo leikkiturvallisuutta

Leikkipuiston karusellin saa tunnetusti pyörimään hyvinkin vinhaa vauhtia. Mitä jos tukijalka olisi irronnut ja lapsi loukkaantunut pudotessaan vakavastikin? Kenellä olisi vastuu ja kuka korvaisi tapahtuneen?

Kuntien ja kaupunkien toimintapaikkojen leikkiturvallisuutta valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Kylmäkosken mukaan mahdollisissa korvausasioissa toimitaan aina tapauskohtaisesti ja katsotaan, kuka on korvausvelvollinen.

– Erilaisia onnettomuuksia tapahtuu puistoissa aina. Vahingonkorvauslakihan lähtee siitä, onko kyseessä tuottamus. Aina katsotaan, mistä vahinko on syntynyt ja onko siitä syy-seuraussuhde kunnossapitoon tai sen niin sanottuun laiminlyöntiin.

Äiti on rauhallisin mielin

Tamperelainen Elisa Poutiainen on heti aamusta Sorsapuiston leikkipaikalla yksivuotiaan Aadan kanssa.

– Olen huomannut välillä rikkinäisiä leluja tai sen, ettei joku puiston laite toimi. Tai jos joku laite on poistettu toiminnasta, ei sen tilalle tule mitään.

Elisa Poutiainen iloitsee Sorsapuiston tarjoamista pienempien lasten laitteista. Yksivuotias Aada keinuu mielellään. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Poutiainen pitää silti tamperelaisia leikkipuistoja lapsille yleisesti turvallisina.

– Uskallan mielelläni antaa Aadan leikkiä, kun seuraan itse vierestä ja vähän jeesin tarvittaessa.

112 voi hädän hetkellä unohtua

Leikkipaikoilla tapahtuu joka vuosi onnettomuuksia. Vaikka leikkiväline olisikin kunnossa, voi sattua vahinkoja kuten laitteesta putoamisia.

Leikkien turvallisuuteen puistossa voi myös itse vaikuttaa.

– Lapsen ei pidä antaa mennä leikkivälineeseen kypärä päässä, koska se voi kiilautua välineeseen. Pientä lasta ei myöskään kannata nostaa isompien ikäryhmälle tarkoitettuun välineeseen, ettei hän pääse tippumaan sieltä, Teemu Kylmäkoski vinkkaa.

Tampereen toimintapaikkojen uusitut infotaulut kertovat, mihin voi antaa palautetta paitsi laitteista myös vaikkapa rikkinäisistä penkeistä tai roskiksista. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Yksi osa turvallisuutta ovat Tampereen toimintapaikkojen uusitut infotaulut. Ne ovat aiempaa värikkäämpiä ja isompia eli A3-kokoa.

– Näissä on enemmän informaatiota mutta myös symboleita, koska lapset eivät välttämättä osaa lukea. Tauluista löytyy osoitetieto ja tietysti myös numero 112, joka saattaa hätätilanteessa joskus unohtua, Kylmäkoski sanoo.

Oletko itse törmännyt rikkinäisiin tai jopa vaarallisiin laitteisiin leikkipuistossa? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 23.9. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Kiristyvät turvamääräykset sulkevat leikkipuistoja – ruusupensaskin on lapsille vaarallinen

Piirileikeistä hämähäkkikeinuun