Hyppää sisältöön

Hoitajapulan ratkaisut sysätään hyvinvointialueelle – sairaanhoitaja: "Kollegoista on pulaa, esimiehet tulevat usein kiireavuksi"

Hoitajapulalla selitetään tällä hetkellä lähes kaikkia terveydenhuollon ongelmia. Lyhyen aikavälin ratkaisuja ei ole näköpiirissä. Työnantaja ja työntekijät odottavat uuden hyvinvointialueen tuovan ratkaisun.

Hoitaja kulkee yksin sairaalassa
Työnantaja ja työntekijät odottavat uuden hyvinvointialueen tuovan ratkaisun hoitajapulaan.

Hoitajien kuukausia kestäneet työehtosopimusneuvottelut jatkuvat edelleen. Kiistan ydinkysymyksenä on palkkaus.

Tällä viikolla eduskunta vahvisti määräaikaisen potilasturvallisuuslain, joka rajoittaa lakkoilua kriittisiksi katsotuilla hoitoaloilla eli ensi-, koti- ja tehohoidossa sekä synnytysosastoilla.

Ilman työtaistelujakin hoitajista on pulaa.

Keski-Suomen keskussairaala Novan päivystyksessä työskentelevä sairaanhoitaja Anniina Ylä-Mononen-Härmä kertoo, että osaston hoitajien tekstiviestirinki kuvastaa hyvin todellisuutta.

– Äsken laskin, että on alle kymmenen päivää kuukaudessa, jolloin ei tule yhtään viestiä. Vastaavasti joinakin päivinä tulee useampiakin viestejä. Kaikissa viesteissä sisältö on sama: Tarvitaan akuutisti useita hoitajia joihinkin vuoroihin.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sairaalapalvelujen palvelujohtaja Anne Pihl kertoo, että ratkaisujen löytäminen vuosia kestäneeseen hoitajavajeeseen on ollut vaikeaa.

Joustava työvuorosuunnittelu ja työajoissa joustaminen ovat olleet kuitenkin toimivia apukeinoja.

– Meillä on hoitajilla yhteisöllinen työvuorosuunnittelu. Entistä enemmän pystytään joustamaan työajoissa eli tarjoamaan työtä, joka ei ole sataprosenttista, vaan esimerkiksi viisikymmentäprosenttista.

Apukeinoista ei ole kuitenkaan ratkaisuksi varsinaiseen ongelmaan: hoitajapulaan.

– Kohta ollaan hyvinvointialueella. Se on meille mahdollisuus.

Hoitaja kulkee yksin sairaalassa
Hoitajapulalla selitetään tällä hetkellä lähes kaikkia terveydenhuollon ongelmia. Mitä hoitajapula tarkoittaa käytännössä Keski-Suomessa ja miten ongelmaa täällä pyritään ratkomaan?

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 23.9. kello 23 saakka.

Lue myös: