Hyppää sisältöön

Kurkien syysmuuton ennätys meni uusiksi Kanta-Hämeessä

Edellinen ennätys on 14 vuoden takaa, jolloin Hämeenlinnassa Pirttikoskella havaittiin 12 000 kurkea.

Kurkien syysmuutto on edennyt viime päivinä näyttävissä auroissa Arkistokuva. Kuva: Risto Salovaara / Yle

Kanta-Hämeessä koettiin tiistaina 20. syyskuuta ennätyksellinen kurkimuuttopäivä. Kalvolan Pirttikosken lintutornilla nähtiin yli 16 000 muuttavaa kurkea.

– Valtaosa kurjista muutti tiistaina ja tuskin enää samaa määrää kurkia havaitaan, arvioi Ilkka Hakala Kanta-Hämeen lintutieteellisestä yhdistyksestä. Hakala oli todistamassa kurkien muuttoa Pirttikoskella.

Edellinen Kanta-Hämeen ennätys oli vuodelta 2008, jolloin Pirttikoskella nähtiin 12 000 kurkea.

Lintutietopalvelu Tiiran mukaan Kanta-Hämeessä on viime päivinä tehty kurkihavaintoja myös muun muassa Hauholla Hauhonselällä, Rengon Kaloisissa, Janakkalassa Kernaalanjärvellä sekä Riihimäellä Sammallistonsuolla. Uudellamaalla Raaseporissa nähtiin tiistaina peräti 29 000 kurkea.

Hanhien muuttoa odotetaan vielä

Valkoposkihanhien syysmuutto on myöhässä. Ennustettua ryntäystä ei tullut viime viikonloppuna. Syynä olivat todennäköisesti sade ja sumu Vienanmerellä ja siitä koilliseen, sillä tuuliolot olivat suotuisat muutolle.

Ilmatieteen laitoksen mukaan jatkossa näyttää siltä, että lämmintä ilmamassaa virtaa edelleen Luoteis-Venäjälle, eikä mitään selkeää myötätuulipurkausta ole näkyvissä.

Arktisilta alueilta on saapunut tähän mennessä Suomeen vasta hieman yli tuhat valkoposkihanhea. Syysmuuton alun viivästyminen näkyy myös Tiiran tilastoissa. Pohjois-Karjalassa on syksystä 2010 lähtien pienin yhteismäärä 20. syyskuuta asti ollut 25 000 valkoposkihanhea, kuudesti luvut ovat olleet jo satojatuhansia, kertoo ely-keskusten tiedote.

Koska muuton alku on viivästynyt jo reilusti, voidaan odottaa isoa rynnistystä lähiaikoina.