Hyppää sisältöön

Hoitoalan koulutuksen suosio on vähentynyt, vaikka koulutuspaikkoja on lisätty

Sairaanhoitajakoulutuksen vetovoima Oulussa ja Oulaisissa on hiipunut viime vuosina rajusti. Samalla tavalla hoitoalan hakijamäärät ovat pienentyneet myös muualla maassa.

Ammattikorkeakoulun yhteishaussa sairaanhoitajakoulutukseen hakeneiden määrä on pienentynyt viime vuosina. Kuvassa ovat mukana ensisijaisesti Ouluun tai Oulaisiin hakeneiden määrät viiden viime vuoden aikana ja kehityksen suunta on ollut erityisen rajusti alaspäin parin viime vuoden aikana. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Sairaanhoitajakoulutuksen vetovoima on hiipunut erityisesti viime vuosien aikana. Ilmiö on valtakunnallinen. Oulun ammatillisen korkeakoulun (Oamk) aloituspaikkoja on viime vuosina lisätty, mutta samaan aikaan kiinnostus opintoja kohtaan on hakijamäärien perusteella vähentynyt.

Vuonna 2018 Oulun ammattikorkeakoulun Oulun ja Oulaisten kampuksilla oli yhteishaussa haettavana yhteensä 125 aloituspaikkaa. Niihin haki yhteensä 2133 hakijaa, joista Oamkin oli asettanut ensisijaiseksi vaihtoehdoksi 520 hakijaa.

Nyt viittä vuotta myöhemmin aloituspaikkoja oli lisätty 160:een. Hakijamäärä näihin paikkoihin oli kuitenkin aiempia vuosia selvästi pienempi. Hakijoita oli yhteensä 1257 eli lähes 900 hakijaa vähemmän kuin viisi vuotta sitten. Ensisijaiseksi hakukohteeksi Oamkin sairaanhoitajakoulutuksen oli asettanut 288 pyrkijää.

Hakijamäärien pudotus on ollut voimakkainta parin viime vuosien aikana, jolloin alaa ja koko Suomea ovat ravistelleet korona, kunnallisen alan työtaistelutoimet sekä uusien hyvinvointialueiden rakentaminen.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.