Hyppää sisältöön

Pieni kyläteatteri päättää muistiviikon maailmanluokan näytelmällä – harrastajanäyttelijälle sukellus murenevaan mieleen on vaativa urakka

Kortesjärven Ylikylän nuorisoseura sai esitysoikeudet ranskalaisen kirjailijan Florian Zellerin Isä-näytelmälle. Nyt se on valmistumassa ensi-iltaan muistiviikon päätteeksi ensi lauantaina Etelä-Pohjanmaalla.

"Minä en tartte apua keneltäkään", Aarne (Jouko Mäkinen) uhoaa Anne-tyttärelleen (Katja Ylipelkonen-Puuskamäki). Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Kauhavalainen Jouko Mäkinen on tehnyt tämän vuoden aikana monen monta matkaa oman mielensä sopukoihin valmistautuessaan palkitun Isä-näytelmän päärooliin.

Näytelmä kertoo muistisairaan Aarnen tarinan. Tarinan siitä, kuinka muisti murenee pala palalta. Samaan aikaan syksyn lehdet tippuvat ulkona puista lehti kerrallaan, eikä mikään niistä enää palaa paikalleen.

– Aarne käy näytelmässä läpi melkoisen tunneskaalan: on itkua, naurua, iloa, surua, kiltteyttä, äkäisyyttä, rohkeutta ja arkuutta. Se on erittäin monipuolinen rooli, Jouko Mäkinen selvittää.

Kortesjärven Ylikylän nuorisoseura sai talvella esitysoikeudet ranskalaisen kirjailijan Florian Zellerin Isä-näytelmälle. Nyt se on valmistumassa ensi-iltaan muistiviikon päätteeksi lauantaina 24. syyskuuta.

Jouko Mäkinen myöntää, että harrastajanäyttelijän sukellus Alzheimerin tautia sairastavan Aarnen mieleen on ollut vaativa, rankka ja pelottavakin.

– Todella moni suomalainen kärsii muistisairaudesta jollain tavoin, eikä koskaan tiedä tulevaisuudesta. Minullakin alkaa olla jo ikää. Toki harrastan ristisanatehtäviä ja aloitin pianotunnit.

Ulkopuolinen näkee tilanteen. Miesystävä Pauli (Eero Kankaansyrjä) yrittää saada Annen (Katja Ylipelkonen-Puuskamäki) ymmärtämään, että muistisairaan Aarnen paikka on kodin sijasta laitoshoidossa. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Omaisten sairaus

Muistisairaudet koetaan usein omaisten sairauksiksi. He kärsivät, kun läheinen ihminen hiipuu hiljalleen tavoittamattomiin.

Näytelmän tyttären Annen roolissa esiintyy Katja Ylipelkonen-Puuskamäki. Tyttären on vaikea luopua isänsä huolehtimisesta, vaikka tilanne alkaa olla mahdoton. Ulkopuoliset näkevät toivottomuuden tytärtä paremmin.

– Ehkä hän huomaakin, mutta kieltää sen. Tytärtä painaa velvollisuudentunto, koska kyse on omasta isästä ja hänen hyvinvoinnistaan. Tämä on myös tyttären kasvutarina.

Isä-näytelmän muissa rooleissa nähdään Laura Jokinen, Eero Kankaansyrjä, Heli Kivikangas ja Sami Paalanen.

Isää näyttelevä Jouko Mäkinen ja tytärtä näyttelevä Katja Ylipelkonen-Puuskamäki ovat Päivi Rautasen haastattelussa.

Yleisöllekin haasteita

Näytelmän tuottaa Ylikylän nuorisoseuran puheenjohtaja Joonas Autio. Hän toteaa, että viimeisinä viikkoina ennen ensi-iltaa ei elämään paljon muuta mahdu kuin työssä käyntiä ja nuorisoseuralle rientämistä. Kotiin ennättää vain välillä nukkumaan.

– Luotto on kova siihen, että leposyke on ensi-iltaan mennessä alle parisataa, Autio virnistää.

Joonas Autio on itse käynyt läpi isoäitinsä menehtymisen muistisairauteen samaan aikaan, kun nuorisoseuralla valmistauduttiin Isä-näytelmään. Näytelmän tyhjähkö nokkamuki vie hänen ajatuksensa mummon sängyn äärellä vietettyihin hetkiin.

Ohjaaja Eija-Irmeli Lahti ja tuottaja Joonas Autio ovat toimittaja Päivi Rautasen haastattelussa.

Isä-näytelmän ohjaa Ylikylän näyttämölle Eija-Irmeli Lahti. Hän on ohjannut Ylikylässä jo toistakymmentä näytelmää.

Jos on tekstissä haastetta näyttelijöillä, niin sitä tulee olemaan myös yleisöllä. Näytelmä ei etene kronologisesti, vaan se sisältää takaumia ja erilaisia tasoja.

– Niin kuin muistisairas ihminen muistaa ja toisaalta sekoittaa tai kuvittelee asioita.

Ohjaaja on pyrkinyt muun muassa valodramaturgialla helpottamaan katsojan työtä.

– Vaikka aihe on tumma, tämä ei ole synkkä näytelmä. Tämä on täynnä tilannekomiikkaa.

Ohjaaja toteaa, että "pysyäkseen kärryillä" yleisön ei tarvitse esityksessä järkeillä.

– Tärkeintä on ottaa näytelmä vastaan kaikilla aisteilla. Aina ei tarvitse ymmärtää, vaan pitää tuntea ja kokea.

Kortesjärven Ylikylän nuorisoseura haluaa rohkealla näytelmävalinnallaan hälventää muistisairauksiin yhä liittyviä pelkoja ja häpeän tunteita sekä lisätä ymmärrystä muistisairauksia kohtaan.

Hyvään säilöön laitettu kello on tämän tästä varastettu. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Muistiystävällisille teoille huomionosoituksia

Ylikylän näytelmätyöryhmä palkitaan lauantain ensi-illassa. Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistys huomioi muistiviikon kunniaksi pohjalaisten muistiystävällisiä tekoja kahdella huomionosoituksella. Ylikyläläiset pokkaavat tämän vuoden palkinnon.

Toinen muistiyhdistyksen huomionosoitus jaetaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin moniammatilliselle työryhmälle, joka on luonut sähköiselle alustalle muistisairaan palveluketjumallin. Se toimii tietolähteenä muistipulmista kiinnostuneille, muistisairaille läheisineen ja ammattilaisillekin.

Sairaanhoitopiirin työryhmän puheenjohtajana toimii ylilääkäri Pauliina Pippola ja sihteerinä kehittämissuunnittelija Virve Rinne.

Seinäjoen keskussairaalassa järjestetään huomenna torstaina koko päivän seminaari muistisairaan palveluketjumallista. Muistiyhdistys luovuttaa huomionosoituksen työryhmälle tässä seminaarissa.

Aiheesta aiemmin:

Eteläpohjalainen kyläteatteri tekee Zellerin palkitun Isä-näytelmän – esitysoikeudet yllättivät ryhmänkin: "Kokeilimme tikulla jäätä"