Hyppää sisältöön

Olli Lindholm sai näköispatsaan Pomarkkuun – moottorisahaveistos esittää laulajan sellaisena kuin hänet lavalla nähtiin

Moottorisahataiteilija Ulla Haglundin tekemä näköispatsas paljastettiin Pomarkun taidepuistossa. Yö-yhtyeen keulakuva Olli Lindholm menehtyi äkillisesti kolme ja puoli vuotta sitten.

Olli Lindholm sai näköispatsaan Pomarkkuun
Olli Lindholm sai näköispatsaan Pomarkkuun

Yö-yhtyeen keulakuva Olli Lindholmin näköispatsas on paljastettu tänään Pomarkussa.

Moottorisahataitelija Ulla Haglundin tekemä patsas sijoittuu Pomarkun monitoimitalon ja pesäpallokentän edustalla olevaan taidepuistoon.

  • Yle seurasi patsaan paljastusta suorassa lähetyksessä. Voit katsoa tallenteen lähetyksestä Yle Areenassa. Toimittajana ja kuvaajana paikalla oli Tapio Termonen.

Laulaja ja lauluntekijä Olli Lindholm kuoli yllättäen helmikuussa 2019. Alkuperäinen ajatus muistomerkin tekemisestä lähti liikkeelle pomarkkulaiselta Markus Myllymäeltä.

Myllymäki ei kuulunut Lindholmin lähimpään kaveripiiriin, mutta hän oli vankkumaton Yö-yhtyeen fani. Sitä kautta hän tuli tutuksi myös idolinsa kanssa.

Myllymäen mukaan yhden fanin ajatuksesta kasvoi lopulta koko kunnan yhteinen hanke. Paikalle patsaan julkistamistilaisuuteen kokoontui runsaasti ihmisiä sekä Pomarkusta että lähialueilta.

– Tätä väkimäärää kun katsoo, en olisi ikinä voinut uskoa, että näin paljon saadaan väkeä liikkeelle. Tämä on uskomaton tunne, Myllymäki sanoo.

Hän kävi kymmenillä Yön keikoilla aina 80-luvulta lähtien.

– Ehkä pomarkkulaisuus sitoi meitä, Myllymäki sanoo.

Moottorisahalla tehty näköispatsas

Näköispatsaan tehnyt taiteilija Ulla Haglund kertoo, ettei ehtinyt koskaan nähdä Olli Lindholmia, mutta on kuunnellut Yön musiikkia. Teos on tehty moottorisahalla.

– Minulla on monta erilaista moottorisahaa. On erikoislaippoja ja niillä tehdään työ alkuun. Viimeistely tehdään käsitaltoilla ja veistoraudoilla ja käytän myös hiomakonetta. Loppuvaiheessa työ pintakäsitellään pellavaöljymaaleilla, Haglund kertoo.

Näköispatsas tuntui miellyttävän myös yleisöä.

– On se aika näköinen. Mieluummin tuollainen kuin abstrakti teos, kommentoi paikalle tullut Heikki-Eero Aronpää.

Ennen patsaan julkistusta kuultiin muutamia puheenvuoroja. Simo Koskinen kuvaili Olli Lindholmin esiintymistä Yön keikoilla ja sanoi, että niitä hetkiä on vaikea unohtaa.

Myös kunta esitti tilaisuudessa tervehdyksensä.

– Patsaan paikka on hyvin oikea, sillä sata metriä selkäni takana on Ollin lapsuudenkoti, josta hän on monta kertaa lähtenyt näille hoodeille palloilemaan, sanoi Pomarkun hyvinvointikoordinaattori Mika Grönman.

Pomarkku on noin 2000 asukkaan kunta Satakunnassa. Olli Lindholm on haudattu sukuhautaan Pomarkkuun.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun). Keskustelu päättyy 24. syyskuuta kello 23.

Lue myös:

Porin keskustaan syttyi kynttilämeri Olli Lindholmin muistoksi: "Olli kosketti kaikkia"