Hyppää sisältöön

Tuli tuhosi suuren suksivoidetehtaan viime marraskuussa Joensuussa – nyt pystyssä on uusi tehdas ja tuotteita saadaan jo ensi talven lumille

Suksivoiteita valmistavan Vauhti Speed Oy:n tehdas tuhoutui rajussa tulipalossa vajaa vuosi sitten. Nyt yhtiö aloittaa tuotannon uusissa tiloissa, kuukausien evakossa olon jälkeen.

Suksivoiteita valmistava Vauhti Speed joutui rakentamaan toimintansa uudelleen tuhoisan tulipalon jälkeen.
Suksivoiteita valmistava Vauhti Speed joutui rakentamaan toimintansa uudelleen tuhoisan tulipalon jälkeen.

Pohjois-Karjalan Tohmajärvellä alkaa näinä päivinä suksivoiteiden valmistus.

Maailman johtaviin voideyhtiöihin lukeutuva Vauhti Speed käynnistää tuotantonsa uudessa tehtaassaan Tikkalassa tänään torstaina. Teknologiajohtaja Esa Puukilaiselle päivässä on symboliikkaa.

– Onhan tämä uusi alku, monessakin mielessä. Viime vuoden onnettomuus ei ole unohtunut, mutta olemme päässeet siitä nyt tavallaan konkreettisesti eteenpäin, Puukilainen kuvailee.

Yhtiön aiempi tehdas Joensuun Käpykankaalla tuhoutui suuressa tulipalossa viime marraskuussa. Tämän jälkeen Vauhti Speed on toiminut väliaikaistiloissa Heinävedellä, Joensuun keskustassa ja Reijolassa.

Tohmajärvelle yhtiölle valmistuu noin 2500 neliömetrin tehdas, joka on suunniteltu, räätälöity ja rakennettu yhtiölle pikavauhdilla.

Vauhti Speedin uudessa tehtaassa näyttää vielä keskeneräiseltä, mutta se on valmis tuotantoon, Esa Puukilainen vakuuttaa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

– Tilat otetaan käyttöön osa kerrallaan. Ensiksi on tärkeintä saada tuotanto käyntiin, jotta tulevaan hiihtokauteen ehditään mukaan, Puukilainen kertoo.

Tulevaisuus ei joutunut vaakalaudalle

Ennen onnettomuuttaan Vauhti Speed oli hurjassa kasvussa. Ulkoilun ja hiihdon kansainvälinen buumi tuplasi yhtiön liikevaihdon viidessä vuodessa noin 15 miljoonaan euroon.

Sitten tuli viime vuoden marraskuu ja sen viimeinen päivä. Itä-Suomen poliisi tutkii edelleen, mitä miljoonavahingot aiheuttaneessa palossa loppujen lopuksi tapahtui. Esitutkinnassa selvitetään, oliko työturvallisuudesta pidetty asianmukaisesti huolta.

– Olin itse ohjaamassa palokuntaa paikalle ja myös apuna alkusammutuksessa. Tilanne oli karmea, mutta lopulta pääsimme siitä nopeasti jaloillemme, Esa Puukilainen kertoo.

Vauhti Speedin tehtaan palo oli viime talven näkyimpiä onnettomuuksia Joensuussa. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Puukilaisen mukaan Vauhti Speedin tulevaisuus ei ollut missään vaiheessa uhattuna. Siitä kiitos kuuluu osaksi avuntarjouksille, joita yhtiö sai runsaasti useilta eri tahoilta.

– Lisäksi meillä kävi sikäli onni onnettomuudessa, että olimme ennättäneet juuri toimittaa tuotteitamme kauppoihin. Myös kahden hiihtovälinemerkin maahantuonti on pyörinyt pääkaupunkiseudulta käsin normaalisti koko ajan, Puukilainen sanoo.

Tavoitteena alan ykköstila

Perinteikkään suksivoidevalmistajan tulevaisuuden tavoitteet ovat korkealla. Vauhti Speed pyrkii nousemaan alansa markkinaykköseksi maailmassa, ja tämän saavuttamisessa on Puukilaisen mukaan se ja sama, sijaitseeko tehdas Joensuussa vai Tohmajärvellä.

Suksivoidetehdas nousi Tohmajärven Tikkalan uudelle yritysalueelle, jolla ei toistaiseksi ole muita yrityksiä. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Kilpailu on kovaa niin kotimaassa kuin maailmallakin.

– Tällä hetkellä markkinoita hallitsee Brav-konserni, joka omistaa Swixin ja Tokon tuotemerkit. Kamppailemme kuitenkin kolmossijasta, Puukilainen avaa.

– Pitkällä tähtäimellä tärkeää on tuotekehityksessä onnistuminen. Nyt, kun tuotanto on saatu taas turvattua, pystymme keskittymään hiljalleen taas siihenkin, teknologiajohtaja toteaa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 23.9. klo 23:een saakka.

Lue myös:

Suksivoidetehtaan tulipalon poliisitutkinta loppusuoralla

Palaneen suksivoidetehtaan paikalla Joensuussa on uutta yritystoimintaa vuoden kuluttua – rakentaminen alkaa talvella

Kun suksivoidetehdas paloi maan tasalle, toinen yritys tarjosi apua miltei seuraavana päivänä – empatian vyöry liikutti toimitusjohtajaa