Hyppää sisältöön

Hyvinvointialue hakee Lapin synnytyksiin poikkeuslupia selvitysten jälkeen

Lapin hyvinvointialue pyytää sairaanhoitopiireiltä selvitykset synnytystoiminnan jatkamisesta. Hyvinvointialueen hallitus päättää uusien lupien hakemisesta, kun se on saanut selvitykset.

Sairaalat tarvitsevat poikkeusluvan synnytystoimintaan, jos synnytyksiä on alle tuhat vuodessa. Kuva: Nella Nuora / Yle

Lapin hyvinvointialue pyytää Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireiltä selvitykset synnytystoiminnan jatkamisesta sekä perustelut synnytystoiminnan jatkamista koskevaa poikkeuslupahakemusta varten.

Hyvinvointialueen hallitus päättää uusien lupien hakemisesta, kun se on saanut sairaanhoitopiirien selvitykset.

Poikkeuslupa tarvitaan, jos synnytyksiä hoitavassa ympärivuorokautisesti päivystävässä sairaalassa hoidetaan alle tuhat synnytystä vuodessa. Tämä tilanne on nykyisin Lapin kummassakin keskussairaalassa.

Lapin sairaanhoitopiirillä on poikkeuslupa synnytystoimintaan tämän vuoden loppuun saakka ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirillä ensi kesään saakka.

Uuden terveydenhuoltolain mukaan hyvinvointialueet voivat hakea jo nyt poikkeuslupia synnytysten järjestämiseen ensi vuodeksi. Sairaanhoitopiirit eivät voi hakea enää poikkeuslupia ensi vuodelle.

Lue lisää

Synnytysten määrä oli Lapin keskussairaalassa korkeimmillaan viiteen vuoteen – kätilön mielestä työ elämän ihmeen parissa on "maagista"

Sairaalakysymystä ei voi Lapissa ohittaa – kiistelty keskussairaala nousee isoksi vaaliteemaksi Länsi-Pohjassa

Valtakunnallinen syntyvyyden nousu ei näy Meri-Lapissa – alueella syntyvyys on viime vuoden tasolla