Hyppää sisältöön

Aleksanteri-instituutin johtaja Kangaspuro arvioi venäläisten suhtautumista liikekannallepanoon – "Täytyy olla sokki"

Erityisoperaatiopropagandaan uskoneille venäläisille saattaa vihdoin valjeta, että Venäjä on sodassa, arvioi Markku Kangaspuro.

Aleksanteri-instituutin johtajan mukaan Venäjän liikekannallepano on sokki venäläisille
Aleksanteri-instituutin johtajan mukaan Venäjän liikekannallepano on sokki venäläisille

Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kangaspuron mukaan venäläiset saattavat olla järkyttyneitä tiedosta maan liikekannallepanosta. Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona 300 000 reserviläiseen kohdistuvasta osittaisesta liikekannallepanosta.

– Se [liikekannallepano] kertoo koko venäläiselle yhteiskunnalle, että Venäjä on sodassa. [...] Sen täytyy olla sokki niille venäläisille, jotka ovat halunneet tai kuvitelleet uskovansa erikoisoperaatiopropagandaan, arvioi Kangaspuro Ylen aamun haastattelussa torstaina.

Kangaspuro muistutti, että Putin ja Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu totesivat keskiviikkona, että Venäjä ei ole sodassa pelkästään Ukrainaa, vaan koko länttä vastaan.

Upin Salonius-Pasternak alleviivaa aseavun tarvetta

Ulkopoliittisen instituutin johtavan tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan liikekannallepano tarkoittaa venäläisten joukkojen mobilisoinnin lisäksi myös sitä, että Ukrainalle tarvitaan lisää aseapua.

– Sota ei näytä loppuvan vielä, ja vaikka se kuulostaa miten karmivalta, Ukrainalla pitää olla aseita myös tuhota nämä 300 000 sotilasta tai miten monta Venäjä loppujen lopuksi saakaan kerättyä, sanoi Salonius-Pasternak.

Hän kuitenkin kyseenalaistaa, miten uudet venäläiset sotilaat saadaan aseistettua liikekannallepanossa.

– Venäjä on jo nyt käyttänyt hyvin vanhaa materiaalia, hän huomautti.

Kangaspuro muistuttaa, että liikekannallepano koskee myös Venäjän aseteollisuutta, mikä kertoo siitä, että sitä aiotaan nyt intensiivisesti vahvistaa, jotta kalustoa saataisiin rintamalle.

Salonius-Pasternak pohti, että mikäli Venäjä haluaa rakentaa modernimpia aseita, on kiinnostavaa nähdä, mistä saadaan lisää tarvikkeita, kuten mikropiirejä.

– Kiinahan voisi helposti myydä niitä. Tähän saakka ei ole mitään indikaatiota, että Kiina olisi halunnut osallistua tähän sotaan ja sitä kautta joutua Yhdysvaltojen sanktioiden piiriin.

Salonius-Pasternak mietti, että nyt liikekannallepanotilanteessa nähdään, mitkä maat ovat Venäjän ystäviä, kun aseteollisuutta halutaan ajaa suurempaan hurmokseen.

Salonius-Pasternak protesteista: Mielenosoittajat suojelevat itseään sotaan joutumiselta – Kangaspuro: En arvioisi yhtä tylysti

Charly Salonius-Pasternakin mukaan Venäjällä liikekannallepanoista puhjenneet mielenosoitukset tuskin kumpuavat ”ylevimmistä periaatteista”.

Kansalaisjärjestö OVD-infon (siirryt toiseen palveluun) mukaan Venäjällä on torstaiaamuun mennessä otettu kiinni yli 1 300 ihmistä liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa. Järjestön mukaan protesteja on ollut noin neljässäkymmenessä Venäjän kaupungissa.

Salonius-Pasternakin mielestä kansa on lähtenyt kaduille, koska he pelkäävät, että he tai heidän lapsensa joutuvat sotimaan.

– Eivät he olleet kaduilla samassa mittakaavassa, kun Venäjän joukot toteuttivat Ukrainassa sotarikoksia tai massamurhia. Vähän vaikea sanoa, että taustalla on mitään muuta kuin oman itsensä suojelua, Salonius-Pasternak sanoi.

Aleksanteri-instituutin Kangaspuro: Mielenosoitukset kanavoivat opposition viestiä

Markku Kangaspuro puolestaan totesi, että ei arvioisi mielenosoittajien motiiveja yhtä tylysti kuin Salonius-Pasternak, vaikka asiaa voikin tulkita monella tavalla.

Kangaspuro muistutti, että sodan vastustus oli Venäjällä merkittävää jo ennen päätöstä osittaisesta liikekannallepanosta.

– Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Venäjällä oli yli sadalla paikkakunnalla sodanvastaisia mielenosoituksia. Noin 16 000 ihmistä pidätettiin silloin.

Kangaspuron mukaan mielenosoitukset joka tapauksessa kanavoivat Venäjän opposition viestiä sodan ja Putinin vastustamisesta.

Juttua muokattu 22.9. klo 12.25: Lisätty Kangaspuron ja Salonius-Pasternakin kommentteja.

Lue myös:

Yle uutisten Venäjän hyökkäyksen päivittyvä seuranta