Hyppää sisältöön

Karavaanielämä muuttuu: ajoneuvot ovat yksilöllisempiä ja sähköä säästetään aurinkopaneeleilla

Matkailuajoneuvojen myynti lähti laukalle korona-aikana. Nyt myyntiluvut ovat pudonneet roimasti, sillä huoli taloudesta ja komponenttipula ovat leikanneet myyntiä. Alalla menee silti hyvin.

Matkailuauto Lahden Caravan-messuilla.
Nostokatot ja erilaiset telttaratkaisut ovat kysyttyjä matkailuauton ominaisuuksia. Olemme paikalla Lahden Caravan-messuilla torstaina. Toimittaja Mikko Tuomikoski, kuvaus Janne Nykänen.

Talouden epävarmuus ja komponenttipula ovat pudottaneet matkailuajoneuvojen ensirekisteröintejä. Viime vuoden tammi-maaliskuussa rekisteröitiin liki 600 uutta matkailuajoneuvoa. Tänä vuonna vastaava luku oli alle 350, kertoo matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Mika Jokinen.

Myynti on silti koronaa edeltävällä tasolla ja uskoa tulevaisuuteen riittää.

– Huoli sähkön ja polttoaineiden hinnoista, geopoliittinen tilanne ja talouden synkät näkymät tietysti heijastuvat alalle, mutta ostohalukkuutta on. Esimerkiksi käytettyjen kauppa käy vilkkaasti. Nämä kertovat siitä, että tulevaisuus näyttää hyvältä, pohtii Jokinen.

Alan suurin tapahtuma Caravan-messut aukesi torstaina Lahdessa. Jutun pääkuvan videoasta näet, millainen messuilla on nähtävillä. Yle pääsi kurkistamaan, miltä näyttää Euroopan kalleimman asuntoauton sisällä.

Caravan-messujen pienin asuntovaunu kulkee vaikka polkupyörän perässä. Kuva: janne nykänen / Yle

Ensiostajat saattavat vielä Jokisen mukaan harkita isoa investointia, mutta tosiharrastajat eivät tingi.

– Alan harrastajilta tullut viesti on se, että tärkeästä harrastuksesta pidetään kiinni. Saatetaan ehkä ajaa vähemmän, eikä lähdetä pitkille Euroopan matkoille, mutta muuten jatketaan vanhaan malliin, uskoo Jokinen.

Yksilöllisyys on päivän sana

Viime vuodet ovat tuoneet karavaanareiden joukkoon uusia harrastajia, jotka tuovat harrastukseen uusia tuulia.

– Karavaanarit kaipaavat entistä enemmän yksilöllisiä ratkaisuja. Tämä tarkoittaa sitä, että haetaan uusia tapoja harrastaa ja kaivataan entsitä enemmän uusia palveluja, sanoo Mika Jokinen.

Karavaanarit eivät mahdu enää perinteiseen lokeroon, jossa siirrytään leirintäalueelta toiselle.

– Etsitään esimerkiksi omia paikkoja totuttujen leirintäalueiden ulkopuolelta. Esimerkiksi matkailuajoneuvojen sähköistyminen edellyttää sitä, että siihen liittyviä palveluja tarvitaan enemmän.

Ostaja kaipaa matkailuajoneuvolta muokattavuutta. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Sama trendi näkyy myös uusissa matkailuajoneuvoissa: yksilöllisyys, muokattavuus ja vaikkapa oma sähköntuotanto ovat tulleet näkyviin.

– Monien ajoneuvojen katoilla näkyy aurinkopaneeleja. Nostokatot sekä erilaiset telttaratkaisut ovat kysyttyjä, samoin pakettiautoihin rakennetut retkeilyautot ovat kysyttyjä, kertoo Jokinen.

Mikko Tuomikoski tapasi Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Mika Jokisen Lahden Caravan-messuilla.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 23.9.2022 klo 23:een asti.

Lue myös:

Vuokrattavat pienet poksit houkuttelevat naisia itsenäiseen karavaanarielämään: "Tässä on kaikki tarvittava"