Hyppää sisältöön

Lopen seurakunta säästää energiaa sulkemalla kirkon talvikuukausiksi

Vaikeutuneen taloustilanteen vuoksi Lopen seurakunta varautuu lisäksi laajentamaan diakoniatyön avustustoimintaa koskemaan myös loppilaisia.

Lopen kirkon lämmitykseen käytetään sähköä. Tammi-maaliskuussa 2022 kirkon sähkön kulutus oli 77 100 kWh. Kuva: Ville Tiirikainen / Yle

Lopen seurakunta osallistuu ensi talven energiansäästötalkoisiin. Kirkkoneuvosto on mukana Astetta alemmaksi -kampanjassa ja laskee Lopen kirkon lämpötilaa joulun jälkeen kolmeksi kuukaudeksi.

Tänä aikana kirkkosalissa, seurakuntasalissa ja musiikkisalissa ei järjestetä omaa toimintaa, eikä tiloja vuokrata myöskään ulkopuolisille. Jumalanpalvelukset siirtyvät kyseiseksi ajaksi kappeliin. Kirkon lämpötila lasketaan tasolle, joka säästää energiaa, mutta ei vaaranna kirkon rakenteiden, soitinten tai esineistön kuntoa.

Seurakunta laskee myös muiden tilojen lämpötilaa mahdollisuuksien mukaan yhdestä kolmeen astetta. Lopen kirkkoneuvosto haastaa muutkin seurakunnat mukaan energiansäästötalkoisiin.

Ruoka-apua ja taloudellista tukea

Seurakunta on kevään ja kesän aikana avustanut Lopelle tulleita ukrainalaispakolaisia, mutta jatkossa taloudellista apua annetaan myös loppilaisille.

Kirkkoneuvoston päätöksellä kirkkoherranviraston alakertaan perustetaan avustustavarapiste lahjoitustavaroita varten. Seurakunta voi käyttää tavarahankintoihin myös saamiaan testamenttivaroja. Tavaroita voidaan jakaa työntekijöiden harkinnan mukaan diakonisen avun tarpeessa oleville.

Seurakunta avustaa jatkossa muun muassa laskujen maksamisessa tai voi antaa apua tarvitsevalle maksusitoumuksen apteekkiin. Diakonisen avun pääpaino on lahjakorttien jakamisessa ruokaostoksia varten.

Hankalassa taloudellisessa tilanteessa oleville voidaan järjestää ruokailutapahtumia tai ruuanjakoa. Lisäksi seurakunta tukee lapsiperheitä poistamalla lasten ja nuorten osallistumismaksut.

Koppiksen kerhot siirtyvät toisaalle

Lopen seurakunta hakee säästöjä myös luopumalla kerhotila Koppiksesta. Kerhotilan vuokrasopimus on jo irtisanottu ja irtisanomisaika on kolme kuukautta. Luopumalla kerhotilasta seurakunta säästää vuositasolla noin 10 000 euroa.

Seurakunta luopuu kerhotilasta, koska sen käyttö on ollut vähäistä, vain noin kuusi tuntia viikossa. Koppiksessa ovat kokoontuneet muun muassa raamattu- ja puikkopiirit. Koppis on ollut myös torstain iltapäiväkahvien kokoontumistilana.

Seurakunnan mukaan kerhot voivat jatkossa kokoontua esimerkiksi virastotalon nuortentilassa ja Kasvatuksen tilassa.