Hyppää sisältöön

Ukraina ja Venäjä vaihtoivat lähes 300 vankia – yllättävä sopimus sodan keskellä

Ukrainaan palautettiin yli kaksi sataa Mariupolin taistelijaa, ja kymmenen Venäjän vangitsemaa ulkomaalaista pääsi vapauteen. Venäjä sai yli 50 Ukrainassa pidätettyä sekä upporikkaan oligarkin.

Ukraina ja Venäjä vaihtoivat lähes kolme sataa vankia
Ukraina ja Venäjä vaihtoivat lähes kolme sataa vankia

Ukrainan vastahyökkäyksen ja Venäjän julistaman osittaisen liikekannallepanon varjossa sodan osapuolet ovat sopineet tähän asti suurimmasta vankien vaihdosta. Välittäjinä toimivat Turkki ja Saudi-Arabia.

Kotimaahansa pääsi palaamaan 225 ukrainalaista taistelijaa. Heistä pääosa oli jäänyt Venäjän vangiksi Mariupolin piirityksen jälkeen ja kuului raivokasta vastarintaa tehneeseen Azovin rykmenttiin.

Sotilaskomentajat Turkkiin

Voitonriemuisessa tv-puheessa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ylisti Azovstalin terästehtaan puolustajia sankareiksi.

Hän kiitti Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania tämän avusta välittäjänä.

Ukrainalaiset Azovstalin terästehtaan puolustusta johtaneet sotilaskomentajat kuuluvat vapautettuihin sotavankeihin. He joutuvat odottamaan Turkissa sodan päättymistä. Kuva: AFP

Zelenskyin mukaan neuvottelujen kiperin kohta oli viiden sotilaskomentajan pääsy vapauteen. Sopimuksen mukaan nämä päätyvät nyt Turkkiin odottamaan sodan päättymistä.

Vierastaistelijat välttivät kuolemantuomion

Vapauteen pääsi myös kymmenen Ukrainan riveissä taistellutta ulkomaalaista, joukossa yksi ruotsalainen, kroatialainen ja yhdysvaltalaisia. Vierastaistelijoista kolme – kaksi brittiä ja marokkolainen – vältti näin kuolemantuomion, jonka heille oli langettanut Venäjän tukeman Donetskin "kansantasavallan" tuomioistuin.

Yle uutiset kertoi heinäkuussa marokkolaissyntyisen suomalaisen huolesta vangiksi jääneen veljensä puolesta.

Ukrainan sisäministeri Denis Monastyrskyi tapasi sotilaskomentajia näiden vapautuksen jälkeen. Kuva: AFP

Saatoimme nyt pelastaa heidän henkensä, iloitsi Zelenskyi, ja kiitti ulkomaalaisten vapauttamisessa avustanutta Saudi-Arabiaa.

Venäjä-mielinen oligarkki Venäjälle

Vankien vaihdossa Venäjälle luovutettiin ukrainalainen oligarkki Viktor Medvedtšuk, jota odotti Ukrainassa maanpetossyyte ja oikeudenkäynti. Venäjä-mielisenä pidetyn rahamiehen kuulustelut oli Zelenskyin mukaan jo suoritettu.

Lisäksi Ukraina vapautti 55 ihmistä, joita Zelenskyi luonnehti pettureiksi. Näiden nimiä hän ei maininnut.

Sitä vastoin monia Ukrainaan vapauteen päässeitä presidentti ylisti nimeltä mainiten, kutsuen eräitä "supersankareiksi".

Raskaana olevia naisia vapauteen

Monet Azovstalin terästehtaalla taistelleet näyttivät olevan huonossa kunnossa piiritystaistelun ja Venäjän vankeuden jälkeen. Joukossa on myös haavoittuneita.

Zelenskyi muistutti vielä erikseen, että nyt Ukrainaan päässeiden naisten joukossa on myös tulevia äitejä, ja sanoi olevansa näiden vapauttamisesta erityisen onnellinen.

Lue myös:

Ensimmäiset siviilit pääsivät päivänvaloon Azovstalin bunkkerista – "Ette voi uskoa, mitä koimme", kertoo Natalia, 37

Ukrainalaistahot: Kymmeniä tuhansia mariupolilaisia on päätynyt Venäjän kokoamisleireille – nämä kuusi asiaa tiedämme leireistä nyt

Donetskilainen tuomioistuin tuomitsi kolme vierastaistelijaa kuolemaan