Hyppää sisältöön

Siivousalan yritys lahjoi yrityksiä ja virkamiehiä elektroniikalla ja lahjakorteilla, epäilee poliisi – kalleimmat lahjukset 30 000 euroa

Helsingin poliisin mukaan korruptiovyyhti on poikkeuksellisen laaja. Lahjuksina annettujen lahjojen arvo on yhteensä noin 370 000 euroa.

Siivousalan yrityksen toimisto sijaitsi usean vuoden ajan Helsingin keskustassa Erottajalla. Kuva: Christoffer Gröhn / Yle

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi laajamittaisen korruptiovyyhdin esitutkinnan. Sen perusteella kahta henkilöä on syytä epäillä sekä törkeästä lahjuksen antamisesta että törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa.

Esitutkinnan kohteena on ollut teollisuuskemikaaleja ja siivousaineita myynyt yritys ja sen läheisyhtiö, joiden epäillään antaneen lahjuksia.

Poliisin mukaan kokonaisuus on mittakaavaltaan poikkeuksellinen. Esitutkinta-aineistossa lahjusten antamista koskeva aineisto on laajuudeltaan jopa 7 000 sivua. Aiemmin esitutkintaan siirrettiin yli 80 erillistä, lahjusten ottamista koskevaa esitutkintaa.

– Lahjusrikoksia koskevien tilaajalahjojen arvonlisäverollinen yhteisarvo on noin 370 000 euroa. Kysymys on lahjusten arvossa sekä erityisesti lahjusten ottajien lukumäärässä mitattuna todennäköisesti yhdestä suurimmista korruptiorikoksista, arvioi tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Visa Weckström poliisin tiedotteessa.

Kyse on ollut asiakasyritykselle annetuista tilaajalahjoista. Yksittäisen yhteyshenkilön vastaanottamien tilaajalahjojen arvo on vaihdellut 50 euron ja noin 30 000 euron välillä, riippuen asiakkaan tilausten loppusummasta.

Suomea on useissa yhteyksissä tituleerattu maailman vähiten korruptoituneeksi maaksi. Toisaalta kaikki korruptio ei ole Weckströmin mukaan laissa suoraan kiellettyä.

– Näin laaja korruptiovyyhti kertoo siitä, että korruptiota on tietyissä muodoissaan vaikea tunnistaa ja toisaalta siitä, että korrupriota ei voi kokonaisuudessaan kitkeä pois, hän arvioi Ylelle.

Lahjoina tapauksessa on ollut pääosin elektroniikkaa, matkapuhelimia, tietokoneita ja lahjakortteja. Niitä on annettu sekä yksityissektorille että julkishallintoon.

Lahjuksia on annettu noin 10 vuoden aikana, enimmäkseen 2010-luvulla. Lahjuksia antanut yritys on asetettu sittemmin konkurssiin.

Vyyhti alkoi paljastua lahjuksia antaneen yrityksen konkurssimenettelyssä ja verotarkastuksessa tehtyjen havaintojen ansiosta.

Poliisi kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että se on tehnyt esitutkinnassaan yhteistyötä käytännössä kaikkien Suomen poliisilaitosten ja syyttäjälaitosten kanssa.

Lue myös:

Valtakunnallinen korruptiovyyhti paljastui: virkamiehet eri puolella Suomea ottivat siivousalan yritykseltä vuosia vastaan perusteettomia lahjoja

Kotiin lähetettiin puhelin, olutta ja matkalahjakortti – siivousalan yritys lahjoi kuntien työntekijöitä vuosien ajan, vyyhdissä tuomittu jo 18