Hyppää sisältöön

Rovaniemen kaupungintalosta peruskorjataan "maailman hienoin ja modernein toimistorakennus" – se aiotaan avata kuntalaisille iltaisin

Peruskorjaus alkanee kesällä. Hankkeen budjetti on 20 miljoonaa euroa, ja sillä saadaan rakennukselle ainakin 20 lisävuotta.

Ulkomaalaisten matkailijoiden ihastelema ja Alvar Aallon suunnittelema Rovaniemen kaupungintalo on tällä hetkellä autio
Ulkomaalaisten matkailijoiden ihastelema ja Alvar Aallon suunnittelema Rovaniemen kaupungintalo on tällä hetkellä autio

Alvar Aallon suunnittelema Rovaniemen kaupungintalon peruskorjauksen on määrä alkaa ensi kesänä. Uudistetusta kaupungintalosta halutaan älykäs rakennus, sanoo kaupungin tilapalvelupäällikkö Pekka Latvala.

– Toimistoista valot sammuvat automaattisesti, kun sieltä poistutaan. Sinne tuodaan uudempaa tekniikkaa, joka kertoo, missä kunnossa talo milloinkin on. Rakennus voisi olla maailman hienoin ja modernein toimistorakennus. Tavoitteena on saada rakennukselle ainakin 20 vuotta lisää käyttöikää, Latvala kertoo.

Vuonna 1988 valmistunut rakennus on ollut tyhjillään vuodesta 2019 sisäilmaongelmien takia, tosin korona-aikaan siellä toimi rokotuspiste.

Tällä hetkellä rakennuksen peruskorjaukselle etsitään suunnittelijaa ja toteuttajaa. Kilpailutus on tarkoitus käynnistää tämän vuoden lopulla.

Koska kyseessä on kulttuurihistoriallisesti merkittävä, suojeltu kohde, pääsuunnittelijalta edellytetään kokemusta vastaavanlaisesta kohteesta. Peruskorjaus etenee kahdessa vaiheessa. ** **

– Ensimmäinen vaihe olisi valmis 2024. Silloin valmiina olisivat kokoustilat ja johdon työtilat. Seuraavana tulee toimistosiipi, joka valmistuisi vuonna 2025.

Pekka Latvalaa haastattelee Anni Tolppi.
Rovaniemen kaupunginvaltuuston sali korjataan myös. Kuva: Elina Ervasti / Yle

Taloon voi muuttaa kaupunkikonserniin kuuluvia yhtiöitä

Latvalan mukaan ajatuksena on myös laajentaa kaupungintalon käyttötarkoitusta.

–Tarkoituksena on avata talo kaikille kaupunkilaisille iltakäyttöön. Esimerkiksi erilaiset järjestöt voisivat kokoontua siellä.

Arvorakennuksen ulkokuori tulee säilymään entisellään. Sisätiloista ensimmäisen kerroksen aula, valtuustosali, kokoustilat ja johdon huoneet korjataan ja palautetaan ennalleen.

Suurimmat muutokset näkyvät toimistosiivissä, joihin tulee 100 uutta työpistettä jo olemassa olevien 250 pisteen lisäksi.

– Työkulttuuri on muuttunut ja tarvitaan monitoimipisteitä. Tiloihin muuttaa ehkä kaupunkikonserniin kuuluvia yhtiöitä.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 23. syyskuuta klo 23 saakka.

Lue lisää:

Rovaniemen kaupungintalon remontti on pysynyt budjetissa – toisen vaiheen aloitusta odotellaan vielä

Rovaniemen uusi kaupunginjohtaja keskeytti kaupungintalon remonttisuunnittelun: "Pitää järjellä miettiä, mihin on varaa ja mikä on järkevää"