Hyppää sisältöön

Fortumille jäi Uniperistä käteen miljarditappiot – kokosimme kuusi kysymystä ja vastausta yhtiön tulevaisuudesta

Fortumin tilanne on yhä kaikkea muuta kuin selvä. Hyvä esimerkki on "etutarjousoikeus" vesi- ja ydinvoimalaitoksista, joihin ruotsalaisilla näyttää olevan jonkinlainen veto-oikeus.

Jatkaako Markus Rauramo? Kun yhtiö vaihtaa strategiaa, se vaihtaa usein myös johtajansa – vaikka kyse ei olisi tämän mittaluokan katastrofista. Kuva: Aalto Puutio / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Markus Rauramon johtama Fortum pääsi eroon Uniperista. Osakkeisiin sijoitetut seitsemän miljardia menetettiin lähes kokonaan, mutta kahdeksan miljardin euron lainat ja vakuudet Fortum saa takaisin.

Katkeran “torjuntavoiton” jälkeen ilmassa on yhä lukuisia kysymyksiä, kuten…

1. Milloin Uniper maksaa velkansa Fortumille?

Fortumista kerrotaan Ylelle, että Uniper maksaa neljän miljardin euron lainan takaisin ja vapauttaa neljän miljardin euron takauksen, kunhan Saksan valtio on pääomittanut Uniperia ja ostanut osakkeet.

Järjestely vaatii myös viranomaisten ja Uniperin ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksynnät.

Uniperin myynti on määrä saattaa loppuun vuoden loppuun mennessä. Fortumin mukaan sopimuksen täytäntöönpanosta on vahva poliittinen sitoumus.

2. Tarvitseeko Fortum veronmaksajien rahaa?

Kesällä Fortum-konsernin oma pääoma oli noin 1,3 miljardissa eurossa, ja moni odotti yhtiön pian käyvän valtio-omistajan kukkarolla. Nyt Fortum kertoo, että sen oma pääoma vahvistuu, kun Uniperin liiketoimintaan liittyviä varauksia ja tappioita kaupan myötä puretaan Fortumin kirjoista.

Toisaalta, Uniperin osakkeiden myyntitappio tulee rasittamaan emoyhtiön pääomaa.

Fortum arvioi niukkasanaisesti, että oma pääoma pysyy “riittävällä” tasolla.

Tähän uskoo myös valtio-omistaja.

– Yhtiön omat varat kestävät tämän alaskirjauksen, ja yhtiön investointikyky säilyy nyt nähtävissä olevassa tulevaisuudessa, omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) totesi.

Fortumilla on ollut tänä syksynä akuutti pula myös käteisestä. Veronmaksajat joutuivat jo lupaamaan Fortumille lainaa, jotta se selviäisi johdannaiskauppojensa vakuuksista. Tämä oli pikainen hätälaina, jolla oli yli kymmenen prosentin korko.

Fortumin ei ole tarvinnut nostaa tuota pikavippiä, koska johdannaisten hinta on laskenut aiemmilta huipputasoilta.

Toisaalta Fortum todennäköisesti löytää jatkossa helpommin lainaa myös muualta, koska sillä ei ole riippakivenään miljarditappioita tekevää Uniperia.

3. Mitä tapahtuu Venäjä-miljardeille?

Venäjällä Fortumilla on yhä kiinni noin viiden miljardin euron omaisuus. Tai niin se on Fortumin kirjanpitoon kirjattu.

Rauramo on useaan otteeseen sanonut, että kaupanhieronta venäläisistä tuotantolaitoksista on loppusuoralla.

Lopullisen hyväksynnän kauppa tarvitsee kuitenkin myös Venäjän hallinnolta. Tällä hetkellä Venäjä kiihdyttää sotaansa liikekannallepanolla, ja EU kaavailee uutta pakotekierrosta. Tämä ei ainakaan lisää Venäjän hallinnon myötämielisyyttä länsimaisten yritysten myyntiponnisteluja kohtaan.

Hyvä uutinen on, että Venäjä-riski on jo pienentynyt.

Fortumin 12 venäläisestä laitoksesta viisi kuuluu Uniperille Ne ovat jatkossa Saksan huolena.

4. Mikä on Fortumille luvattu "etutarjousoikeus" vesi- ja ydinvoimasta?

Fortum ja Saksa sopivat eilen, että Fortumilla on oikeus tehdä ostotarjous, jos Uniper aikoo myydä vesi- tai ydinvoimaansa Ruotsissa. Tämä oikeus on voimassa vuoden 2026 loppuun asti.

Mitä tämä “etutarjousoikeus” tarkoittaa? Ainakin osa analyytikoista on tulkinnut (siirryt toiseen palveluun) sen “etuosto-oikeudeksi.”

Luonnehdinta on joka tapauksessa hyvin epämääräinen, ja Uniperin mukaan sillä ei edes ole tällä hetkellä myyntisuunnitelmia.

Merkit viittaavat kuitenkin siihen, että tilanne voi muuttua. Saksassa vihreät poliitikot vaativat jo (siirryt toiseen palveluun), että Saksa pitää kiinni sitoumuksistaan luopua ydinvoimasta. Se tarkoittaa myös ruotsalaista ydinvoimaa.

Saksa ei kommentoi mahdollisia myyntisuunnitelmia ennen kuin Uniper on Saksan omaisuutta. Tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ruotsia aiotaan joka tapauksessa konsultoida ennen kuin asiassa edetään – ovathan laitokset keskeinen osa Ruotsin energiahuoltoa.

Ruotsilla näyttäisi siis olevan asiassa jonkinlainen veto-oikeus.

5. Mitä Fortumiin jää jäljelle Uniperin jälkeen?

Fortum ja Uniper ovat tuottaneet sähköä tai lämpöä Pohjoismaiden lisäksi Saksassa, Venäjällä, Puolassa, Iso-Britanniassa ja Alankomaissa.

Uusi Fortum tulee olemaan paljon pienempi. Venäjän toimintojen ja Uniperin myynnit leikkaavat yli puolet Fortumin sähköntuotantokapasiteetista.

Hyvä uutinen on, että näillä energian hinnoilla tynkä-Fortum tekee kotiseudullaan kannattavaa liiketoimintaa. Vesi-, tuuli- tai ydinvoiman tuotantokustannukset ovat hyvin matalat suhteessa sähkön hintaan.

Ja yhä kannattavammaksi liiketoiminta muodostuu, kun yritysten ja kuluttajien vanhat ja edulliset sähkösopimukset vaihtuvat vähä kerrallaan kalliimpiin.

6. Mitä käy Fortumin johdolle?

Saksaan suuntautuneen harharetken jälkeen Fortumin johdon asema on uhattuna. Uniper-kauppojen aikaan toimitusjohtajana toiminut Pekka Lundmark ja hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf ovat yhtiön jo jättäneet, mutta nykyinen toimitusjohtaja Markus Rauramo oli yhtiön sisäpiirissä jo tuolloin.

Talousjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä hän oli keskeisesti mukana Uniperin ostossa.

Omistajaohjausministeri Tuppurainen kiersi Ylen A-studiossa kysymyksen siitä, voiko Fortumin nykyinen johto jatkaa tehtävissään.

– Nyt pitää antaa toimivalle johdolle työrauha, ei ole mielekästä lähteä keikuttamaan venettä.

Fortumin hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala totesi STT:lle ettei hän näe syytä toimitusjohtajan vaihdolle. Hän itse istui Fortumin hallituksessa rivijäsenenä, kun Uniper-kaupasta päätettiin.

Vaikka Fortum teki miljarditappioita, Reinikkalaa ei haastattelupyynnöistä huolimatta (siirryt toiseen palveluun) julkisuudessa juuri nähty.

Kun yhtiö vaihtaa strategiaa, se vaihtaa usein myös johtajansa – vaikka kyse ei olisi tämän mittaluokan katastrofista. Asian tietää myös Markus Rauramo, joka eilisessä tiedotustilaisuudessa nosti itse esiin pestinsä jatkon.

– Olemme yhtiön johdossa hyvin sitoutuneita. Fortumin hallituksen asia on päättää, keitä yhtiön johdossa on.

Uniperiin paloi suomalaisten yhteistä sijoitusomaisuutta. Fortum maksoi yhtiöstä aikoinaan seitsemän miljardia euroa, nyt se luopuu siitä 500 miljoonalla.

Voit keskustella aiheesta 23.9. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Fortumin päätös hankkiutua Uniperin omistajaksi yksi kaikkien aikojen bisnesmokia, asiantuntija sanoo

Tuppurainen A-studiossa: Fortumin johdolle pitää antaa nyt työrauha, ei ole mielekästä lähteä keikuttamaan venettä

Analyysi: Voittiko Saksa vai Suomi, kun Uniper päätyi nyt Saksan haltuun? Fortumin surkea seikkailu loppui laimeaan onnistumiseen

Näin Saksassa reagoitiin Uniper-ratkaisuun: Ylimääräinen kaasumaksu kismittää, saksalaisministeri muistutti myös Fortumin olevan maksajana