Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin: "Venäläisten matkailu ja turismi on saatava loppumaan, miten tämä tehdään on mutkikkaampi kysymys"

Pääministeri Sanna Marin kommentoi eduskunnassa tilannetta Venäjällä ja Suomen itärajalla. Hallitus pohtii, onko maahantulosäännöksiä kiristettävä, kun Venäjä on aloittanut osittaisen liikekannallepanon.

Pääministeri Marin kommentoi Venäjän liikekannallepanon vaikutuksia
Pääministeri Marin kommentoi Venäjän liikekannallepanon vaikutuksia

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi tänään torstaina tilannetta viisumi- ja rajapolitiikasta.

Marinin mukaan Venäjän osittainen liikekannallepano vaatii Suomen turvallisuusviranomaisilta uudelleenarviointia turvallisuusuhista.

– Arvio pitää tehdä hyvin ripeästi, Marin sanoo.

Marinin mukaan hallitus on kuullut tänään eri ministeriöiden ja viranomaisten arvioita tilanteesta.

Jos rajanylityksiin liittyvän turvallisuustilanteen arvioidaan heikentyneen, avautuu uusia keinoja esimerkiksi rajoittaa rajanylityksiä Venäjältä Suomeen.

Marin kommentoi venäläisten saamia turistiviisumeita.

– Venäläisten matkailu ja turismi on saatava loppumaan, miten tämä tehdään on mutkikkaampi kysymys, Marin sanoi.

Marinin mukaan asia vaatii Schengen-säännösten puitteissa toimimista sekä turvallisuusviranomaisten arvion yksittäisten matkailijoiden mahdollisesti aiheuttamista riskeistä.

– Muut maat, esimerkiksi Baltian maat, Puola ovat juuri tätä turvallisuusriskiä ja uhkaa käyttäneet perusteena, millä he ovat estäneet ihmisten tulon, mutta me tarvitsemme tästä totta kai omilta viranomaisilta arvion, Marin sanoi.

Viisumiasian käsittely on virkakunnalla on kesken, ja työ jatkuu ulkoministeriön, sisäministeriön ja Rajavartiolaitoksen kesken huomenna perjantaina.

Suomi on jo aiemmin hakenut tapaa rajoittaa tiukemmin venäläisten lomailua Suomessa ja kauttakulkua Suomen kautta muihin maihin.

Marin kertoi tänään eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus on valmis tekemään toimet, joilla matkailu saadaan loppumaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi eilen New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä, että Suomi valmistelee pikaisesti omaa, kansallista ratkaisua venäläisten turistiviisumeista.

Ylen tietojen mukaan sukulaisvierailut on tarkoitus edelleen pitää mahdollisina.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastaili toimittajien kysymyksiin torstaina eduskunnassa.

Lue lisää:

Suomi selvittää, ovatko venäläiset maahantulijat turvallisuusuhka