Hyppää sisältöön

Suomalaisen Imane Saadounen kuolemaantuomittu pikkuveli vapautui osana Ukrainan ja Venäjän vankien vaihtoa – "Hän pääsi helvetistä"

Marokkolainen Brahim Saadoune on yksi Ukrainan ja Venäjän tähän asti suurimman vankien vaihdon vapautetuista. Hänen suomalainen siskonsa ajoi kuolemaantuomitun veljensä asiaa kuukausien ajan.

Venäjä vangitsi Ukrainan riveissä taistelleen marokkolaisen Brahim Saadounin ja tuomitsi hänet kuolemaan. Saadounin sisar Imane Saadoune kuvattuna Helsingissä 16.6.2022. Kuva: Antti Haanpää / Yle

– Ajattelin, että tämä on mahdotonta, Imane Saadoune toteaa Ylelle puhelimessa.

Marokkolaissyntyisen suomalainen Saadoune on ajanut pikkuveljensä Brahim Saadounen asiaa kuukausien ajan. Yle kertoi Brahim Saadounen tilanteesta heinäkuun alussa.

Ukrainan joukoissa taistellut Brahim Saadoune oli huhtikuusta lähtien sotavankina niin kutsutussa Donetskin kansantasavallassa Itä-Ukrainassa. Kesäkuun alkupuolella miehitetyn alueen "oikeuslaitos" tuomitsi Brahim Saadounen sekä kaksi brittisotilasta kuolemaan.

Länsimaat ovat sanoneet oikeudenkäynnin olleen Venäjän junailema näytös.

Nyt Brahim Saadoune ja yhdeksän muuta ulkomaalaista vierastaistelijaa on vapautettu osana Ukrainan ja Venäjän tähän asti suurinta vankien vaihtoa.

Imane Saadoune kertoo, että kuukausien tuska ja paine putosi hänen hartioiltaan, kun hän sai tiedon veljensä vapautumisesta. Imane Saadoune kuvattuna Helsingissä 16.6.2022. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Imane Saadoune sai ensimmäiset, vielä hatarat tiedot eri kanavia pitkin veljensä vapauttamisesta keskiviikkoiltana. Silloin välittäjänä toiminut Saudi-Arabia tiedotti (siirryt toiseen palveluun)myös kymmenen ulkomaalaisen sotavangin vapauttamisesta.

Isosisko tiesi etukäteen, että veli oli mukana niin sanotulla vankien vaihtolistalla. Muiden muassa Saudi-Arabia ja ukrainalaiset toimijat ovat vaikuttaneet kulisseissa. Monet Brahim Saadounen vapauttamiseen liittyvät yksityiskohdat ovat kuitenkin hämärän peitossa.

Tällä hetkellä Imane Saadoune tietää vain, että pikkuveli on Saudi-Arabiassa.

– Nyt voin todeta julkisesti, että hän pääsi pois helvetistä, Imane Saadoune sanoo.

Imane Saadouneen ei ole ainakaan toistaiseksi oltu yhteydessä virallisia kanavia pitkin. Hän onkin edelleen huolissaan veljensä turvallisuudesta.

Isosiskon odotus on ollut pitkä. Hän joutuu edelleen odottamaan, jotta saisi puhua veljensä kanssa. Edellisestä puhelusta on kulunut kuukausia.

Imane Saadoune tietää, mitä hän haluaa sanoa veljelleen, kun puhelin viimein soi.

– En tule luovuttamaan suhteesi. Olipa tilanne mikä tahansa. En malta odottaa, että saan taas nähdä sinut.

Lue myös:

Ylen päivittyvä seuranta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Ukraina ja Venäjä vaihtoivat lähes 300 vankia – yllättävä sopimus sodan keskellä

Sotavangiksi jäänyttä pikkuveljeä uhkaa kuolemantuomio Itä-Ukrainassa – "Hänet on jätetty yksin", sanoo suomalainen Imane Saadoune, 27