Hyppää sisältöön

Venäjän ja Suomen rajaliikenne voi olla vilkasta myös perjantaina – joidenkin paluuta takaisin Venäjälle on jouduttu varmistamaan

Vaalimaan rajanylityspaikalla on ollut eilen ja tänään poikkeuksellisen paljon Suomeen tulijoita. Tilanne tulee jatkumaan, uskoo Vaalimaan rajatarkastusaseman varapäällikkö.

Venäjän ja Suomen rajaliikenne vilkastui
Venäjän ja Suomen rajaliikenne vilkastui
Vielä kello 16:n jälkeen Vaalimaan raja-asemalla oli kymmenien autojen jonot. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Itärajan vilkkaimmalla rajanylityspaikalla Vaalimaalla on tänään ja eilen ollut runsaasti enemmän rajanylittäjiä Suomen suuntaan.

Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö, eversti Matti Pitkäniitty tviittasi torstaiaamuna, että itärajan kautta Suomeen saapui edellisen päivän aikana noin 4 800 venäläistä. Viime viikon keskiviikkona heitä tuli reilut 3 100. Eilinen rajanylitysten määrä on kuitenkin pienempi kuin normaalina viikonloppuna.

Tänään rajanylittäjiä on ollut myös huomattavasti enemmän. Vaalimaan rajatarkastusaseman varapäällikkö, luutnantti Elias Laine kertoo Vaalimaan rajatarkastusasemalla, että ruuhka on iltaa kohden helpottamassa. Puoli kuuden aikaan Vaalimaan rajatarkastusaseman luona oli silti vielä noin 80 autokuntaa odottamassa pääsyä rajan yli Suomeen.

– Nyt painopiste on siirtynyt maasta lähtevälle puolelle, kuten normaalistikin käy, Laine kertoo.

Suomesta Venäjälle menevillä kaistoilla oli viiden jälkeen noin 20–30 henkilöautoa jonossa.

Laine uskoo, että rajaliikenne Suomen suuntaan tulee pysymään huomennakin samanlaisena kuin viimeisen vuorokauden aikana.

Vielä kello 16:n jälkeen Vaalimaan raja-asemalla oli kymmenien autojen jonot. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Osittainen liikekannallepano voi ajaa ihmisiä pois Venäjältä

Rajanylitysliikenne Venäjältä Suomeen on lisääntynyt merkittävästi viime päivinä itärajalla.

Kasvua rajanylitysten määrässä nähtiin etenkin viime yönä. Liikennettä on erityisesti Vaalimaan raja-aseman lisäksi Lappeenrannan Nuijamaalla.

– Liikenne Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on selvästi vilkkaampaa kuin vaikka viikko sitten. Se alkoi vilkastua viime yön aikana ja on jatkunut tänään aamun aikana, Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari sanoi Ylelle aiemmin tänään.

Lukkarin mukaan arkipäivän liikenne rajanylityspaikoilla on lisääntynyt viikossa lähes 50 prosentilla.

Rajanylitysliikenteen vilkastumiseen on saattanut vaikuttaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskiviikkona julistama osittainen liikekannallepano sekä Baltian maiden ja Puolan tiukentunut rajapolitiikka venäläisiä kohtaan.

Liikekannallepanon jälkeen venäläisiä on pyrkinyt lähtemään maasta aiempaa enemmän, ja esimerkiksi lentolippuja on ostettu paljon.

Maahan tulevan on tiedettävä myös poistumisaikansa

Suomesta poistuvien autojen jono kulkee hitaammin kuin Suomeen saapuvien. Vaalimaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Elias Laine kertoo, että maasta lähteville tehdään maastalähtötarkastus.

– Tarkastetaan, että oleskeluaika on ollut sallittu ja tehdään normaalit rajatarkastukset. Kun turistit saapuvat Schengen-alueelle, heidän on myös poistuttava alueelta kuten kuuluu.

Vesa Grekula haastattelee Vaalimaan rajatarkastusaseman varapäällikkö, luutnantti Elias Lainetta Vaalimaan rajatarkastusasemalla.

Kaikki rajan ylittävät jututetaan. Laine kertoo, että peruspuhutukseen kuuluu selvittää matkan tarkoitus. Eteen ei ole tullut selviä tapauksia, joissa Suomeen tulon syy olisi ollut osittainen liikekannallepano.

– Jotkut puhuvat avoimemmin ja jotkut vähemmän. Yksittäisiä henkilöitä on nyt ollut, joiden matkan paluuta on jouduttu varmistamaan tarkemmin.

Lue lisää

Venäläisiä tulee nyt Suomeen enemmän kuin pitkään aikaan – raja-aseman päällikkö: "Seuraamme tilannetta koko ajan"

Venäjän liikekannallepano ei muuttanut tilannetta rajalla, arvioi Supo – Hybridiuhkakeskuksen tutkija: suuria massoja ei odotettavissa Suomeen